Katten

Anno 2020 kunnen we de kat niet meer wegdenken uit ons bestaan. Het beeld van een baasje op de bank genesteld met zijn huisdier spinnend op de schoot blijft fijn.

Een kat als toevoeging in je leven

 

Anno 2020 kunnen we de kat niet meer wegdenken uit ons bestaan. Het beeld van een baasje op de bank genesteld met zijn huisdier spinnend op de schoot blijft fijn. Al in de achtste eeuw werd de kat geïntroduceerd als huisdier in West-Europa. De oude Egyptenaren gaven het zelfs een goddelijke status. Maar ook het verminderen van overlast van knaagdieren hoorde bij de redenen om een kat aan te schaffen. Ook hedendaags zijn kattenfilmpjes op het internet niet weg te denken. Een kat verovert bij iedereen wel een plekje in het hart. 

 

Een metgezel met karakter


Het zijn gezonde dieren; gemiddeld worden ze veertien jaar. De oudste is zelfs achtendertig jaar. Vanaf de leeftijd van tien jaar zijn ze bejaard. Wanneer je beslist om een metgezel in huis te nemen, ga je natuurlijk ook kijken of je een kater of een poes wil. Ondanks dat er vaak wordt verteld dat katers vriendelijker zijn, zegt het karakter meer dan het geslacht. Wel zijn er andere verschillen: katers willen meer ruimte, de poes heeft een goedkopere castratie en oude poezen en jonge katertjes gaan niet goed samen.

 

De kat en haar voeding


De jonkies hebben veel eiwitten en vetten nodig, waardoor droogvoeding op vaste tijdstippen geven het beste is in combinatie met melk van de moederpoes. Bij de voeding voor katten is het belangrijk dat je varieert. Goede merken voor kattenvoer zijn bijvoorbeeld Prins en Royal Canin. Het beste is om zowel droogvoer als natvoeding in het dieet te verwerken. Snacks tussendoor kan, maar het is belangrijk dat je uitkijkt met het geven van teveel beloningen. Overvoeding kan leiden tot problemen; zo'n 40 procent van de huisdieren heeft overgewicht.

 

Verzorging geeft plezier


Naast een gevarieerd dieet is de tand- en vachtverzorging belangrijk. Zo hebben acht op tien katten ouder dan 3 jaar last van hun tanden en tandvlees. Een zachte borstel van de dierenarts en een speciale tandpasta met bijvoorbeeld kipsmaak kunnen zeker helpen in de verzorging van katten. De vachtverzorging kan met regelmatig borstelen en in het geval van haarloze katten moet er ook gewassen worden.

 

Het spelende dier


Na de verzorging kan het leuk zijn om ook in het speelgoed voor katten te verdiepen. Van speelhengels tot tunnels, van veertjes tot knuffelmuizen; er is een groot aanbod. De populairste speeltjes hebben iets met beweging en zijn dus ook goed voor het lichaam. Een krabpaal geeft naast het speelplezier ook verscherping van de nagels. Loszittende stukjes worden zo verwijderd. Daarnaast bakenen ze op die manier ook hun territorium af, wat handig is in het geval van meerdere huisdieren. Door het spelen worden de katten ook socialer en beter in hun coördinatie.

 

Ten slotte zijn katten liefdevolle dieren die zeker ook kindvriendelijk kunnen zijn. In het geval van een kind is het wel belangrijk om te kijken naar passende kattenrassen. Zo heb je echte gezinskatten, aanhankelijke kittens en zeer lieve katers. Bijvoorbeeld de Burmees en de Maine Coone zijn passend bij een gezin met kinderen. Wanneer het nog een kitten is, is het belangrijk dat je het niet meer dan een paar uur alleen laat. Wanneer de kitten een volwassen kat wordt, kan het langer alleen blijven. Al is een kater of poes wel graag bij zijn soortgenoten, ruimte is belangrijk voor katten. De verzorging is hierdoor ook niet extreem veeleisend. Afhankelijk van het ras zijn ze best onafhankelijk en makkelijk te houden. Al heeft elk beest zeker aandacht nodig, dit draagt juist bij aan een mooie band tussen mens en dier.