fb-noscript
linkermenu

Tips bij angst voor onweer

Is jouw hond bang van onweer en bliksem? Deze angst is een veelvoorkomende fobie bij honden. Honden zien namelijk niet dat onweer niet meteen een gevaar vormt: ze zien het vooral als een onaangenaam fenomeen dat (ernstige) angst oproept. Opmerkelijk is dat het bij het ene ras meer lijkt voor te komen dan bij het andere.

Het onweer minder dramatisch maken

Wacht niet tot het onweer op zijn hoogtepunt is om te reageren: anticipeer voor dat je hond het onweer opmerkt. Belangrijk is om vooral je hond niet te straffen of extreem te knuffelen indien je zijn angstig gedrag aanvoelt. Zo leg je namelijk extra focus op het probleem en help je jouw hond ook niet verder. Indien je hond al voor het onweer kalm is, probeer dan om met een Kong speeltje de aandacht af te leiden. Door deze te vullen met wat brokken ligt zijn focus op dat moment ergens anders. Probeer het onweer niet extra dramatisch te doen lijken, zelf kalm en rustig blijven is hiervoor de oplossing. Je kan ook proberen om gordijnen te sluiten en zachte muziek aan te zetten om de kalme sfeer te bewaren.

Een rustige en veilige plek

Om je hond zich beter te doen voelen geef je hem best een rustig plekje. Dat kan zijn naast de zetel, onder tafel, naast jou… Als je hond z’n plekje nog niet zelf heeft uitgekozen, kies dan een rustige plaats voor hem en leg zijn favoriete speelgoed en een snack al klaar. De ideale schuilplaats is best een plekje dat licht- en geluidsbestendig. Zorg zeker voor een schuilplaats dicht in de buurt van zijn baasje.

Of je hond angstig is bij onweer hangt vaak af van het karakter, weeg dus de beste oplossing af aan de noden van je hond. Contacteer indien de angstsymptomen niet afnemen tijdig professionele hulp om samen een oplossing te zoeken.