Welk vlees is goed voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van honden?

Heb je een hond als huisdier? Dan weet je ongetwijfeld dat je viervoeter dol is op vlees. Het zit in allerlei soorten voer verwerkt zoals brokken, vers vlees en diepvriesvoeding. Maar hoe belangrijk is vlees nu eigenlijk voor hond? Wat vindt hij lekker en welk vlees is goed voor zowel het lichamelijk als geestelijk welzijn van een hond? Graag vertellen we je meer over de voedingsbehoefte van een hond en hoe jij dat kunt integreren in zijn voedingspatroon. Uiteraard geven we je ook een aantal praktische tips.

Waarom zijn honden zo dol op vlees?

Het spijsverteringsstelsel van honden is vrijwel gelijk aan die van wolven. Daarom is het ook logisch dat honden dol zijn op het eten van vlees. Omdat honden carnivoren zijn is het belangrijk dat ze dagelijks vlees tot zich nemen. Overigens worden ze vandaag de dag ook wel gezien als omnivoren, vooral omdat ze vanwege hun natuurlijke gewoonten echte alleseters zijn.

Het gebit van honden is eveneens geschikt om vlees te scheuren en te kauwen. Kortom: honden zijn niet alleen dol op vlees, hun lichaam is er ook volledig op ingesteld.

Hoe integreer je vlees in het hondendieet?

Honden eten dus graag vlees en dit wordt op allerlei manieren aangeboden. Zowel in droge hondenbrokken als natvoer zit vlees. Droogvoer is langer houdbaar en goed voor het hondengebit, terwijl natvoer sneller bederft. Wel zit er in natvoer meer vocht.

De laatste jaren neemt ook de populariteit van rauw voer of vers bereid voer snel toe. Het komt dichtbij de natuurlijke voedingswijze van honden en het is een prima manier om allerlei gebitsproblemen te voorkomen. Wel is hygiëne bij zowel rauw voer als vers bereid voer enorm belangrijk, want honden zijn gevoelig voor Salmonella.

Tips voor een gezond voedingspatroon

Vanzelfsprekend ga je voor een gezonde en tevreden viervoeter. Daarom geven wij je een aantal tips voor een gevarieerd voedingspatroon:

- Verdeel het voer, in welke vorm dan ook, over gemiddeld drie maaltijden per dag.

- Geef je hond pas te eten nadat je zelf hebt gegeten. Op die manier is voor hem duidelijk dat jij de leider bent.

- Net als een kat heeft ook een hond vers drinkwater nodig na het eten.

- Probeer overgewicht te voorkomen door je hond voldoende te laten bewegen.

- Wil je overstappen op een ander dieet? Doe dit alleen na overleg met de dierenarts.

Kortom: vlees voor jouw viervoeter is er op allerlei manieren. Onderzoek wat het beste bij jouw hond past.