Manx: een kat met uitstekende springkwaliteiten

Geschiedenis

De Manx kat is een eeuwenoude kat en dit kattenras is op natuurlijke wijze ontstaan op het Britse eiland Man. Dit kattenras dateert uit de 16de eeuw en is vooral populair in Engeland en de Verenigde Staten. De meest kenmerkende eigenschap is het gedeeltelijk of volledig ontbreken van de staart. De kat heeft dit te danken aan een zogenaamd autosomaal dominant gen.

Uiterlijke kenmerken

De Manx grootte is middelgroot en het Manx gewicht ligt tussen de 3,5 en 5,5 kilo. De compacte kat is redelijk gedrongen.

Verder heeft hij een dubbele en dikke zachte vacht. Die is er in de kleuren: rood, zwart, blauw, tabbypatroon, witte aftekeningen of wit.

Verder valt de kat op door zijn ronde kop, gespierde achterpoten en een ronde oplopende ruglijn.

Manx karakter

De Manx kat is een actieve kat die graag (buiten) speelt. Hij past zich gemakkelijk aan en heeft een sociaal karakter. Deze levendige kat is een échte jager en heeft graag mensen en dieren om zich heen. Tot slot is dit kattenras ontzettend lief naar zijn baas en vindt het fijn om structureel aandacht te krijgen.

Mens en dier

De kat doet het supergoed met kinderen en ook met soortgenoten en honden kan hij prima overweg. Enerzijds is hij afhankelijk richting het gezin waar hij opgroeit en anderzijds gaat hij graag alleen op pad.

Gezondheid en voeding

Voor een gezonde kat is goede voeding essentieel. Dit geldt ook voor deze kattensoort. Verdiep je daarom goed in de verschillende kattenrassen voor je voer aanschaft voor je kat. Dit is sowieso verstandig om te doen als je een bezoek brengt aan een nestje Manx kittens.

Hygiëne

De kat heeft slechts weinig verzorging nodig. Probeer hem af en toe te kammen of te borstelen zodra hij in de rui is en poets regelmatig zijn tanden voor een sterk en gezond gebit.