Wat mogen honden en katten niet eten?

Feestdagengids: wat mogen honden en katten niet eten?

De feestdagen staan gelijk aan gezelligheid, lekker eten en de bijbehorende smekende honden- en kattenoogjes. Natuurlijk wil je je dier laten meegenieten van de feestvreugde. Maar weet je ook wat katten en honden niét mogen eten?

Pas op: dit eten is giftig voor honden en katten

Zelfs al ben jij de nieuwe Sergio Herman: je excellente kookskills nemen niet weg dat sommige lekkernijen giftig zijn voor je troetel.

Bekijk de vaak gebruikte ingrediënten hieronder maar eens: die kunnen levensgevaarlijk zijn voor je kat of hond. Hou je dier daarom ver uit de buurt van het ‘lekkers’ hieronder:

 • Avocado: giftig voor honden, katten en tal van andere dieren.
 • Uien, prei, bieslook, knoflook: kunnen ernstige bloedarmoede bij je hond of kat veroorzaken.
 • Macadamia- en walnoten: kunnen het zenuwstelsel van je hond aantasten. Sommige noten zouden bij katten een minder ernstig effect hebben, maar speel op safe en geef ze gewoon niet.
 • Xylitol: is een kunstmatig zoetmiddel dat in lightfrisdranken, snoep en andere producten zit. Voor honden en katten is het verre van gezond: het doet het suikergehalte in hun bloed pijlsnel dalen en kan leiden tot braken, zwakte, toevallen, leverfalen en coma.
 • Chocolade: is giftig voor honden en katten door de theobromine die erin zit. Een goede reden om alle chocoladefiguurtjes, pralines en chocomousse zelf op te eten en ver uit de buurt van je harige lieverds te houden.
 • Druiven en rozijnen: mag je niet aan je hond of kat geven, want ze zijn giftig. Pas dus op voor rozijnenbrood en rozijnenbollen, want zelfs in kleine hoeveelheden zijn er al ernstige bijwerkingen.

Deze dranken zijn ongezond voor je hond of kat

 • Alcohol: laat je glas nooit onbeheerd achter op tafel of de vloer, want alcohol is giftig voor honden en katten.
 • Koffie, thee, en andere cafeïnehoudende dranken: leiden sneller tot cafeïnevergiftiging doordat je troetel niet zoveel weegt.
 • Frisdranken en fruitsap: bevatten veel suikers en zijn dus ongezond voor je dier. Ook lightfrisdranken zijn geen goed idee, want die bevatten doorgaans het schadelijke xylitol als zoetmiddel.
 • Melk: de kans is groot dat je hond of kat lactose-intolerant is. Trakteer daarom niet met melkproducten, want die zorgen voor allerlei darmklachten.

Wees voorzichtig als je dit op het menu zet

 • Botjes van kip of kalkoen én satéstokjes: de scherpe uiteindes kunnen het maagdarmkanaal van je lieverd doorboren. Te veel botjes zorgen dan weer voor verstopping. Pas trouwens ook op voor kalkoenvulling: daar zitten vaak rozijnen en andere schadelijke ingrediënten in.
 • Netjes rond vlees. Gooi het netje van je rollade meteen weg zodat je dier het niet kan oppeuzelen. Anders moet het onding operatief worden verwijderd.
 • Maïskolf: is niet gemakkelijk te verteren, en kan een blokkade vormen als je troetel hem te gulzig opslokt.
 • Vet eten en zoetigheden: zijn ongezond en een aanslag op de darmen van je sloeber of spinnewiel.

Wat als mijn hond of kat iets giftigs heeft gegeten?

Heeft je dier iets opgepeuzeld dat giftig of slecht voor zijn gezondheid is? Verlies je lieverd dan geen seconde uit het oog en bel je dierenarts. Die vertelt je of je meteen moet langskomen voor een interventie, of nog even moet afwachten. Probeer in geen geval je huisdier zelf te laten braken.

Wat mag mijn hond of kat dan wel nog eten?

Wil je zelf staan kokkerellen voor je dier? Bak dan eens katten- of hondenkoekjes: een schot in de roos!

Je dierenwinkel is een buffet vol feestelijke lekkernijen voor je hond of kat. Alle lekkernijen zijn volledig veilig voor je dier, maar ook hier geldt: geef je lekkers met mate.

Fijne feesten!