3 dingen om te doen met je hond, kat of knager

3 leuke dingen om te doen met je hond, kat of knaagdier

Nu we weer vaker binnen zitten, zijn afwisselende activiteiten voor binnenshuis altijd welkom. En geef toe, wat is er leuker dan wat extra qualitytime met je allerliefste huisdier? Hieronder vind je 3 doe-ideeën voor leuke dingen die je thuis kunt doen met je hond, kat of knager.

Binnenactiviteit 1: masseer je hond of kat eens

Net zoals jij kunnen ook honden en katten intens genieten van een deugddoende massage. Toegegeven: bij sommige katten is het wat afwachten, maar als je het juist aanpakt wil ook je poes niets liever meer.

  • Zo masseer je je hond:

Tip: hou goed in het oog wat je hond fijn vindt en druk niet te hard.

1. Aai je hond zachtjes en stel hem gerust, zodat hij ontspannen bij je komt liggen of zitten.

2. Maak met je handen ronddraaiende bewegingen over de nek van je woef: grotere bewegingen als je een grote loebas hebt, kleinere bij een honden van een bescheidener formaat.

3. Masseer vanaf de nek naar de schouders van je hond en sla ook het voor hem onbereikbare plekje tussen de schouderbladen niet over.

4. Zak af naar de poten en de borst van je lieverd. Vind hij dat niet leuk? Ga dan meteen naar het volgende plekje.

5. Maak kleine cirkeltjes langs de ruggengraat, ga zachtjes over het bekken en draai eventueel ook wat cirkeltjes over de pootjes en voetkussentjes van je sloeber.

Is je hond helemaal zen? Dan jij vast ook. Missie geslaagd!

  • Zo masseer je je kat:

Tip: Hou je kat goed in het oog en staak je pogingen als je tijger er niet mee opgezet is.

1. Zorg dat je poes comfortabel op je schoot, een kussen of een ander zacht oppervlak ligt, en aai hem zachtjes op zijn favoriete plekjes.

2. Zodra hij ontspant, maak je met je handen zachte en langzame bewegingen over zijn lichaam: gebruik je hele hand in plaats van alleen je vingertoppen en oefen daar zachtjes druk mee uit.

3. Kwijlt of spint je tijger en verroert hij geen vin meer? Dan ben je tiptop bezig: doe zo voort en geniet van een bijzonder zen-moment met je lieverd.

Binnenactiviteit 2: denkspelletjes voor hond én kat

Als je bedenkt welke dingen je kunt doen met je hond of kat, dan gaan je gedachten waarschijnlijk meteen naar hun speeltjes. Misschien is je sloeber niet weg te slaan van zijn kapot gekauwde rode voetbal met eekhoorns. En beleeft je huistijger tonnen plezier aan zijn versleten kattenhengel.

Heb je ook al eens minder voor de hand liggende katten- en hondenspelletjes uitgeprobeerd, zoals een heuse breinbreker? Zulke denkspelletjes bestaan voor honden én katten.

Je zou het misschien niet verwachten, maar veel dieren zijn er gek op

Breinbrekers dagen je hond of kat en zelfs je knager uit om op zoek te gaan naar iets lekkers. Om de lekkernij te bemachtigen, zetten ze hun neus, hun pootjes, en hun kopje volop aan het werk.

De hersenspelletjes bieden je troetels tal van voordelen:

• ze gebruiken al hun zintuigen– net zoals in de natuur

• ze worden er creatiever en vindingrijker van

• ze leren zich te focussen en raken opgekropte energie gemakkelijker kwijt.

Ook voor jou zijn IQ-spelletjes voor je hond, kat of knager pure ontspanning: jouw begeleiding versterkt jullie band, en het is gewoon heel erg leuk om toe te kijken terwijl je harige vriend zijn hersentjes laat kraken.

Denkspelletjes voor je hond of kat eens uitproberen? Je vindt ze in alle soorten en maten bij je Maxi Zoo.

Binnenactiviteit 3: spelletjes voor je knaagdier

Ook je konijn, fret, cavia’s en andere knagers zijn in hun nopjes als je thuis bent! Maak jullie tijd samen nog extra leuk door aan voedselverrijking te doen: zo vermijd je dat de verveling toeslaat, en wordt eten een heus avontuur. Dingen die je kunt doen:

  • Verstop het eten van je knager in zijn kooi zodat hij moet graven, klimmen of andere capriolen uithaalt om van zijn lekkere knabbels te smullen.
  • Haal een balletje voor knaagdieren in huis waar je snoepjes of andere kleine stukjes eten in kunt verstoppen. Daar is je deugniet wel even zoet mee.
  • Schil een paar komkommer- of wortelslierten en laat het uiteinde van de groente eraan hangen. Haak het bredere stuk tussen de spijlen van de kooi, zodat de slierten naar beneden bengelen. Fun verzekerd!

Let op: pas de hoeveelheid aan voor diertjes met gevoelige darmen.

Wordt het toch tijd voor een frisse neus? Lees hier hoe je de pootjes van je hond beschermt in elk seizoen.