Wintertips voor je huisdier

Na een heerlijke nazomer doet de herfst langzaam maar zeker zijn intrede. Het wordt frisser buiten, maar echt koud is het nog niet. Het ideale moment om een paar voorbereidingen te treffen die je huisdier klaarstomen voor de winter.

Onze honden, katten en konijnen mogen dan gezegend zijn met een mooie bontjas, dat wil niet zeggen dat ze het niet koud hebben in de winter. Zeker wanneer de temperaturen echt de dieperik in gaan, kunnen ze onze hulp gebruiken om lekker warm te blijven. Jonge of oudere dieren hebben bovendien extra zorg nodig.

Een handige vuistregel is dat wanneer het buiten te koud is voor jou, het dat ook is voor je hond, kat of konijn. Neem daarom altijd deze drie basismaatregelen:

  • Zorg voor een hok of nest dat warm en droog is maar ook tochtvrij.Geef je huisdier voldoende eten, om warm te blijven heeft het extra energie nodig.
  • Geef je huisdier voldoende eten, om warm te blijven heeft het extra energie nodig.
  • Let erop dat er steeds voldoende vers drinkwater beschikbaar is en dit niet bevriest bij vorst.
  • Daarnaast delen we graag nog een paar specifieke praktische tips en ideetjes voor katten, honden en konijnen.

Katten

De meeste katten zijn erg op hun vrijheid gesteld en vertoeven graag buiten. Om je kat ervan te overtuigen dat het binnen zo slecht nog niet is, laat je hem of haar op voorhand wennen aan het leven binnenshuis. Dat kan je bijvoorbeeld doen door het etensbakje al in de zomer binnen te plaatsen. De kat zal zo geleidelijk aan beseffen dat het binnen veilig en gezellig is.

Voor straatkatten of katten die toch liever naar buiten willen tijdens de winter, creëer je een knus en warm nest op een beschutte plek. Een houten box of stevige kartonnen doos vormt de perfecte slaapplek. Zet ze uit de wind en op een verhoog. Piepschuim, kranten of hooi zorgen voor extra isolatie, een deken of kussen maakt de slaapplek extra knus.

Honden

Verblijft je hond vaak buiten? Zorg dan in de eerste plaats, net zoals voor een kat, voor een beschutte plek die warm en droog is. Maar ook binnen kan je extra aandacht besteden aan een warme mand of bench: geef je hond een extra dekentje en let erop dat er geen tocht is.

Wanneer je naar buiten gaat voor een wandeling, biedt een jasje extra bescherming tegen de koude. Neem je hond mee naar onze winkel wanneer je een exemplaar uitkiest: zo ben je er zeker van dat het goed past. Wanneer het vriest of sneeuwt komen ook hondenschoenen van pas. Die beschermen de pootjes niet alleen tegen de koude maar ook tegen strooizout dat pijnlijk kan branden. Is je viervoeter niet echt fan van hondenschoentjes? Breng een potenbalsem aan om de tere kussentjes te beschermen. Denk ook aan de zichtbaarheid van jezelf en je hond en investeer in een reflecterende halsband of een fluorescerend hesje.

Konijnen

Wanneer het kouder wordt, zal je konijn automatisch iets meer beginnen eten om zich voor te bereiden op een periode van schaarste. Dit zorgt voor een vetlaagje dat samen met een dikkere wintervacht extra warmte biedt. Maar dat is niet voldoende. In het wild leven konijnen immers ondergronds en kruipen ze dicht bij elkaar om zich warm te houden. Ook jij dient dus een aantal maatregelen te treffen tijdens het koude seizoen.

Zorg in de eerste plaats voor een hok dat warm, droog en tochtvrij is. Behandel hout jaarlijks zodat het water- en weerbestendig is en maak kieren winddicht met plastic of piepschuim. Plaats het hok bij voorkeur in een tuinhuis of onder een carport of afdak, van de grond en uit de tocht. Binnenin zorg je voor extra warmte door oude kranten of hooi op de bodem te leggen. Ook stalen van tapijt of oude dekens kunnen van pas komen. Zorg er ook zeker voor dat je de toiletzone regelmatig schoon maakt. Heb je maar één konijn? Misschien is dit het moment om een vriendje in huis te halen. Lekker warm én gezellig!

Wil je meer tips om je huisdier voor te bereiden op de winter? Bezoek dan een Maxi Zoo winkel bij jou in de buurt. Onze medewerkers geven je graag persoonlijk advies.