De juiste voeding voor jouw konijn

We noemen rauwkost wel eens lachend ‘konijneneten’. Maar wat heeft jouw favoriete knaagdier nog meer nodig? In deze blogpost gaan we dieper in op de voeding van het konijn.

Net als voor ons, is gezonde voeding ook voor konijnen erg belangrijk. Het juiste eten vormt immers de basis voor een goede gezondheid. Een konijn is een planteneter of herbivoor en moet dus voldoende vezels naar binnen krijgen voor een vlotte spijsvertering. Die vezels kunnen we opdelen in drie groepen: hooi, groenvoer en droogvoer.

Hooi, hooi en nog eens hooi

Het allerbelangrijkste ingrediënt op het menu van het konijn is hooi. Zorg er dus voor dat je konijn het altijd onbeperkt ter beschikking heeft. Hooi is rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Bovendien zorgen de vezels voor een goede darmwerking. Daarnaast is hooi ook erg belangrijk voor de tanden van een konijn. Die groeien immers tot 3 mm per week en door veel hooi te kauwen, slijten de tanden voldoende af. Tenslotte vormt hooi kauwen een goede bezigheid waardoor konijnen zich minder snel gaan vervelen. Dat laatste is zeker voor dieren die binnenshuis leven erg belangrijk.

Om zeker te zijn dat je konijn voldoende hooi eet, kan je deze maatstaf hanteren: een konijn moet elke dag een berg hooi eten die ongeveer even groot is als het konijn zelf.

Groenvoer voor je konijn

Je hebt vast al gemerkt dat je konijn gek is op groenten. En ze zijn gelukkig ook erg goed voor hen. Net als hooi bevatten groenten veel vezels. Daarnaast zijn ze rijk aan andere nuttige voedingsstoffen. Maar het allerbelangrijkste is dat ze het konijn voorzien van voldoende water. Konijnen drinken immers vaak onvoldoende. Door groenvoer te geven kan je dit gebrek aan vocht makkelijk compenseren.

Heel wat soorten groenten komen in aanmerking. Broccoli, wortels, witlof, sla, paardenbloemen, basilicum, komkommer, andijvie, radijsjes… zijn toppers. Maar ook vers gras is een uitstekende bron van vezels. Laat je konijn altijd even wennen aan nieuwe groenten en beperk het aanbod tot drie verschillende soorten per dag. Reken ongeveer 100 gram groenten per kilogram lichaamsgewicht. Wil je je konijn verwennen met een extraatje? Een stukje fruit (appel, peer banaan, meloen…) valt zeker in de smaak en doet het ook goed als beloning bij training. Geef het echter beperkt, want er zit veel suiker in fruit en konijnen kunnen er diarree van krijgen.

Droogvoer: pellets of korrels?

Brokjes of droogvoer bevatten veel energie en mogen daarom slechts in beperkte mate bijgegeven worden. Anders zal het konijn te weinig hooi eten en loop je het risico dat je trouwe vriend te dik wordt. Pellets hebben de voorkeur op gemengde korrels. Omdat konijnen erg kieskeurige eters zijn zullen ze enkel de dingen die ze lekker vinden uit het droogvoer opeten.

Kies voor droogvoer van goede kwaliteit en beperk de hoeveelheid tot maximaal 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.

De zwarte lijst: wat geef je beter niet?

Je weet nu precies wat je konijn nodig heeft voor een goede gezondheid. Een rantsoen van hooi en groenvoer, aangevuld met een beetje droogvoer en zo nu en dan wat fruit, bevat alle voedingsmiddelen die je konijn nodig heeft. Er zijn ook voedingsmiddelen die je beter niet geeft. Voeding die veel vet, suiker of zetmeel bevat, wordt streng afgeraden. Vermijd daarom bonen, erwten, maïs, chocolade, haver… Een klein stukje brood zo nu en dan mag, maar het kan voor maag- en darmklachten zorgen wanneer je konijn er te veel van eet.

Wil je graag nog meer weten over de beste voeding voor jouw konijn? Kom eens langs in één van onze Maxi Zoo winkels. Onze medewerkers weten perfect wat jouw pluizige vriend nodig heeft en helpen je graag met de samenstelling van een gebalanceerd menu.