Verkoeling voor huisdieren

De weergoden trakteren ons dit jaar overvloedig op warm zomerweer. Dat is fijn, maar net als mensen kunnen ook dieren last hebben van de tropische hitte deze dagen. Met deze tips voorkom je dat jouw huisdier oververhit raakt.

Honden

Honden kunnen hun lichaamswarmte enkel kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzolen hebben ze immers geen zweetklieren. Met de nodige voorzorgmaatregelen en wat hulp van jou komt je trouwe viervoeter de warmste dagen door.

Zorg voor koele plekjes in en om het huis. Doe rolluiken of gordijnen dicht en plaats een ventilator om een frisse ruimte te creëren. Heb je een tegelvloer in de badkamer, hal of keuken? Laat de deur naar één van deze kamers open. Languit op de koude tegels liggen zorgt voor extra verfrissing. Ook een koelmat is een echte aanrader. Dit is een verkoelende mat gevuld met een veilige, zelfkoelende gel die geactiveerd wordt als uw hond op de mat gaat liggen. Buiten kan je een parasol plaatsen voor extra schaduw. Houdt je hond van water dan is ook een hondenzwembadje een goed idee!

Ververs het water in zijn drinkbak regelmatig. Koude snacks zoals hondenijsjes zorgen voor een aangename extra verfrissing.

Plan je wandelingen ’s morgens of ’s avonds. Kies voor een schaduwrijke route, parken of bossen zijn ideaal, en vermijd asfalt. Wanneer het 30 graden is, warmt asfalt makkelijk op tot 60 graden. Check de temperatuur met je hand. Als jij je hand niet langer dan een paar tellen op het asfalt kan leggen is het ook te warm voor de tere voetkussentjes van je hond. Beweeg niet te intensief en neem ook water mee voor je hond tijdens een langere wandeling.

Kortharige honden of honden met een dunne vacht kunnen verbranden. Smeer dun behaarde plekjes zoals de oren in met zonnecrème.

En we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: laat je hond nooit achter in de auto. Zelfs als je een raampje op een kier laat en de auto in de schaduw parkeert kan de temperatuur razendsnel oplopen. Dit kan al na 10 minuten fataal zijn.

Katten

Katten staan bekend als echte plantrekkers, ook in de zomer. Ze zijn van oorsprong woestijndieren en kunnen dus vrij goed tegen de warmte. Wanneer ze het te warm krijgen, gaan ze zelf op zoek naar een koel plekje.

  • Zorg dat er koele ruimtes in huis of schaduwrijke plekjes in de tuin beschikbaar zijn.Katten drinken over het algemeen weinig. Zorg hoe dan ook voor verschillende drinkplekjes, zowel binnen als buiten. Een drinkfontein maakt drinken voor je kat extra leuk en verfrissend. Op warme dagen kan je bovendien ook kiezen voor vochtrijk voer (verse voeding of kwalitatief blikvoer). Verschillende merken hebben kattensoep, een smakelijke bouillon met vis, gevogelte of vlees.
  • Katten drinken over het algemeen weinig. Zorg hoe dan ook voor verschillende drinkplekjes, zowel binnen als buiten. Een drinkfontein maakt drinken voor je kat extra leuk en verfrissend. Op warme dagen kan je bovendien ook kiezen voor vochtrijk voer (verse voeding of kwalitatief blikvoer). Verschillende merken hebben kattensoep, een smakelijke bouillon met vis, gevogelte of vlees.
  • Door de vacht regelmatig te kammen verwijder je losse haren en maak je de vacht wat dunner en dus minder warm.

Konijnen

Konijnen kunnen niet goed tegen de warmte. Ze zijn gewoon om in een koel hol onder de grond te leven en krijgen het al vanaf een graad of 24 moeilijk. Help hen dus een handje op warme dagen.

  • Plaats het konijnenhok niet in de zon. Eventueel kan je het buitenhok koelen door er een nat wit laken over te hangen.
  • Zorg ervoor dat je konijn steeds over voldoende fris drinkwater beschikt.
  • Om voor extra koeling te zorgen kan je zelf koelelementen maken. Vul een plastic fles voor 2/3 met water en leg die in de diepvries. Haal de bevroren fles uit de diepvries, wikkel er een oude vaatdoek rond en leg de fles in het hok van je konijn.

Als je huisdier ondanks de nodige maatregelen toch oververhit raakt, moet je snel ingrijpen. Je herkent een oververhit dier omdat het gaat hijgen, duidelijk slap en lusteloos is en warm aanvoelt. Leg het dier op een koele plek of in de schaduw en maak de buik, oksels en liezen nat met een beetje lauw water. Probeer het dier ook te laten drinken en geef het kleine slokjes lauw water. Bel je dierenarts als de situatie niet snel verbetert.