Roofvogels herkennen: sperwers

Ken je roofvogels: sperwers

Roofvogels zoals sperwers zijn niet erg geliefd bij tuinvogels: ze zetten graag al eens een mus, mees of spreeuw op het menu. De vrouwelijke sperwer is nog vervaarlijker en deinst niet terug voor grotere vogels zoals Turkse tortels. Wie is deze stoere jager?

Hoe zien sperwers eruit?

De sperwer is een kleine roofvogel. Hij heeft een grijze rug en een lichte buik, die altijd gestreept is. Zijn poten zijn lang, dun en geel. Ook aan zijn vlucht kun je hem herkennen: een sperwer slaat een paar keer snel met zijn vleugels en glijdt dan een tijdje verder in de lucht. Heeft hij een prooi gespot? Dan zie je hem vaak als een pijl uit een boog laag over de grond scheuren.

Hoe zie je het verschil tussen mannetjes- en vrouwtjessperwers?

De streepjes op de onderzijde van sperwers verschillen afhankelijk van hun geslacht. Bij mannetjes kleuren ze roestrood, bij vrouwtjes bruingrijs. Net zoals bij de buizerd zijn vrouwelijke sperwers groter en zwaarder dan hun mannelijke soortgenoten: daardoor schrikken ze niet terug voor grotere prooien.

Welk geluid maakt een sperwer?

De sperwer heeft doorgaans een hoge, schrille roep. Toch varieert het geluid dat hij maakt afhankelijk van de situatie waarin hij zich bevindt.

Wat eet een sperwer?

Je las het al: als de sperwer iets zou bestellen op restaurant, dan zouden het uitsluitend kleine zangvogels zijn. De vrouwtjes zien grotere hapjes ook zitten, en storten zich dus ook op lijsters en spreeuwen.

De sperwer is een geoefende jager. In het bos sluipt hij van zitplaats tot zitplaats, terwijl hij de omgeving afspeurt om er de perfecte prooi uit te pikken. Deze jager is zo sluw dat hij soms ook in je tuin vanuit een hinderlaag een klein vogeltje meepikt. Gelukkig verkiest hij doorgaans een open landschap met genoeg beschutting.

Hoe ziet het nest van de sperwer eruit?

Sperwers doen niet aan recyclage: ze bouwen elk jaar een nieuw nest. Omdat ze vaak binnen hun eigen territorium blijven, kan het daar na een paar jaar bulken van de oude nesten.

Hou vooral naaldbomen in het oog om een sperwerstulpje te spotten, want die zijn hun favoriete nestelplekje.

Hoelang broeden sperwers?

Sperwers broeden van eind april tot juni. 1 legsel kan tot 4 eieren tellen. Het broeden duurt zo’n 34 dagen per ei. Na ongeveer 30 dagen uit het ei zijn de jongen klaar om uit te vliegen, waarna ze nog een viertal weken op kost en inwoon mogen rekenen bij hun sperwerouders.

Wat is het verschil tussen een havik en een sperwer?

De havik en de sperwer zorgen zelfs bij echte vogelliefhebbers voor verwarring: ze zijn dan ook moeilijk uit elkaar te houden. Een paar verschillen:

  • De havik is groter dan de sperwer.
  • De streepjes onderaan een sperwer zijn scherper afgetekend dan bij een havik.
  • Een havik is wat forser en heeft een stevig paar poten en snavel.De staartpunt van de havik is afgerond, bij de sperwer is die bijna recht.
  • De staartpunt van de havik is afgerond, bij de sperwer is die bijna recht.

Zo help je de sperwer een handje

  • Richt je tuin vogelvriendelijk in.Leg wat voer op je voedertafel voor de andere tuinvogels: zo krijgt de sperwer af en toe ook een smakelijk vogelhapje.
  • Leg wat voer op je voedertafel voor de andere tuinvogels: zo krijgt de sperwer af en toe ook een smakelijk vogelhapje.