CO2 in je aquarium: is dat nu nodig of niet?

Weet je wat het geheim is van een gezonde aquascape? Je weet wel, de aquascapes die je zo vaak op het internet ziet, met hun schitterend groene plantengroei en algvrij blaadjes?

CO2.

Koolstof is namelijk één van de belangrijskte voedingsstoffen van planten op deze aardbol en hetzelfde geldt voor de planten in jouw aquarium.

Is het dus de moeite om in zo’n CO2-systeem te investeren?

Ik zeg: jawel.

Daarom is CO2 belangrijk voor je aquariumplanten

Heb je last van algen? Of zien de blaadjes van je aquariumplanten er misvormd uit, met hier en daar gaatjes en kleurverlies?

Dan zijn je aquariumplanten helaas het slachtoffer geworden van een CO2-tekort. Dit zijn namelijk typische symptomen die je ziet wanneer er te weinig CO2 in het aquarium zit. De plantjes stoppen dan met groeien, gaan misvormen & verslijmen. Tot slot krijg je er ook nog eens algen bovenop.

Daarom zweer ik bij een goed CO2-systeem voor elk plantenaquarium.

Het lijkt in het begin een dure investering, maar op lange termijn haal je de kostprijs er zo uit. Je moet niet steeds nieuwe plantjes kopen, je aquascape staat er véél gezonder bij en jij ... jij hebt veel meer plezier aan je aquarium.

Toch de moeite, niet?

De voordelen van een CO2-systeem nog eens op een rijtje:

  • Veel betere plantengroei: mooiere kleuren, sterke stengels en wortels, ...
  • Minder kans op misvormingen van bladeren, gaatjes in de bladeren, kleurverlies, ...
  • Het risico op algen is kleiner, zeker bij draadalg en baardalg
  • Betere beschikbaarheid van sporenelementen en andere voedingsstoffen = nog gezondere groei!

Welk CO2-systeem is voor jou geschikt?

Naargelang je budget en doeleinden bestaan er verschillende CO2-systemen.

  1. Bio CO2: hierbij ga je CO2 produceren in een fles door gist aan suikerwater toe te voegen. Dit gaat vervolgens gisten en je krijgt als bijproduct CO2. Die koolstof breng je dan via een slang naar je aquarium, waar het wordt opgelost in bijvoorbeeld een “omgekeerd bakje” of CO2 reactor. Deze methode is heel goedkoop, maar niet zo stabiel. Je moet namelijk op tijd je “recept” hernieuwen of de CO2 geraakt op en je krijgt alsnog een CO2-tekort.Een vloeibare koolstofbron zoals Sera Flore 1 Carbo. Dit product voeg je dagelijks toe aan je aquarium, je planten nemen het dan op als soort van alternatieve bron van CO2, maar dan in vloeibare vorm.
  2. Een vloeibare koolstofbron zoals Sera Flore 1 Carbo. Dit product voeg je dagelijks toe aan je aquarium, je planten nemen het dan op als soort van alternatieve bron van CO2, maar dan in vloeibare vorm. Een bijkomend voordeel is dat veel algen niet goed tegen dit product kunnen. Op die manier heb je dus 2 vliegen in 1 klap: je planten groeien beter, je algen verdwijnen! Op lange termijn komt deze methode wel duurder uit.
  3. Een volwaardig CO2-systeem: dit systeem bestaat uit een hervulbare CO2-fles, een degelijke drukregelaar en een reactor of ander toestel om de CO2 in het water op te lossen. Optioneel kun je ook nog een magneetventiel aansluiten (om ’s nachts de CO2 af te sluiten) en een pH controller.

Hét grote voordeel is dat alles gemakkelijker te regelen valt. Gewoon de gewenste druk instellen, het aantal bubbels instellen met het naaldventiel en klaar. Natuurlijk moet je wel nog op tijd je fles laten bijvullen.

Het is duurder dan de andere methodes, maar zeker de investering waard als je net dat tikkeltje meer uit je aquascape wilt halen.

Klaar om je plantenaquarium een boost te geven?

Kom gerust eens langs bij Maxi Zoo. We hebben alles in stock om je plantjes van CO2 te voorzien. Of het nu een flesje Flore 1 Carbo is of een volledig uitgerust CO2-systeem ...

Onze medewerkers helpen je op weg!

In samenwerking met :

aquascaping-blog