Vissoorten

De mooiste dieren voor in een vijver of aquarium

Veel mensen zijn dol op vissen en daarom hebben ze buiten een vijver. Toch kun je in een vijver lang niet zoveel vissen houden als in een aquarium. Daarom is de keuze voor een binnen aquarium snel gemaakt. Tropische vissen zien er mooi uit en een verlicht aquarium geeft warmte en kleur aan je interieur.

Er zijn allerlei vissoorten die je in een aquarium kunt houden, maar je kunt ook weer niet alle vissoorten bij elkaar stoppen.

Daarnaast hebben vissoorten allemaal speciale behoeften op het gebied van voeding en verzorging.

Waar moet je zoal op letten en hoe zorg je ervoor dat je de juiste vissen in huis haalt?

Voeding

Vissen hebben net als mensen voedingsstoffen nodig om fit en gezond te blijven. Dit gaat op voor alle vissoorten!

Voeding dient te bestaan uit de volgende bestanddelen: eiwitten, koolhydraten, vetten,

vitamines, mineralen en vezels.

Het voedingspatroon van de verschillende vissoorten is als volgt opgebouwd: vissen die alleen plantaardig eten, vissen die alleen vlees eten en vissen die zowel vlees als plantaardig voedsel tot zich nemen.

Het is dus van belang om daar je aankoop van vissenvoer op af te stemmen. Let daarom niet alleen op welke vissen je in een aquarium stopt, maar houd ook rekening met de verschillende voer- en dieetwensen.

Karakter

Een aquarium met vissen ziet er natuurlijk hartstikke gezellig uit, maar toch kun je niet zomaar alle vissen bij elkaar zetten.

Vissen hebben een eigen karakter en je wilt natuurlijk wel dat ze elkaar verdragen. Het is daarom belangrijk niet zomaar allerlei vissoorten bij elkaar te zetten.

Verder moet je er rekening mee houden dat vissen allemaal voorkeur hebben voor een bepaald deel in het aquarium. De ene vissoort vindt het prettig om in de bovenste laag te zwemmen, terwijl bij andere vissoorten de keus uitgaat naar de middenlaag of het liefst helemaal onderin het aquarium.

Probeer vissen daarom zoveel mogelijk af te stemmen op soort, kleur en vorm. Laat je zo nodig bijpraten of adviseren door een specialist.

Verzorging

Vissen stellen natuurlijk eigen aan hun waterverblijf en het is aan jou om dit effectief op te pakken.

Het schoonmaken van een aquarium is een belangrijk onderdeel van vissen verzorgen. Ververs minimaal eenmaal per week het water in een aquarium en gebruik tevens een waterfilter of waterpomp.

Daarnaast is ook de aanschaf van voldoende waterplanten belangrijk. Ze leveren zuurstof en dit is voor gezonde vissoorten van groot belang.

Aquariumverlichting is tot slot eveneens van belang. Dit heeft namelijk een positieve invloed op je plantengroei. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor duurzame ledverlichting.

Verschillende vissoorten

Er zijn dus allerlei vissoorten waarmee je je aquarium kunt vullen. Om je een idee te geven wat er zoal mogelijk is, noemen we hier een aantal bekende vissoorten: Guppy, Kegelvlekbarbeel, Zwaarddrager, Zebravis, Roodvinzalm, Platy, Chinese Danio en de Sumatraan.

Andere bekende vissen die je ook vaak tegenkomt in een vissenkom of aquarium zijn bijvoorbeeld de goudvis en de algeneter. Laatstgenoemde is vooral een goede investering om overmatige algengroei tegen te gaan.

Wil jij je aquarium vullen met vissen waar je blij van wordt? Ga dan samen met een vissendeskundige op zoek naar de juiste vissen voor je aquarium en voorkom hiermee dat de verschillende vissoorten elkaar opeten.

Een goudvis als huisdier

Er wordt vaak gedacht dat de hond of de kat het populairste huisdier van België is, maar niets is minder waar: de goudvis staat al jarenlang op nummer één. Dat is niet natuurlijk zonder reden: goudvissen zijn door hun prachtige kleuren en vormen ontzettend mooi om naar te kijken. Deze vissoort is bovendien ontzettend sterk: in optimale omstandigheden (op het gebied van verzorging en de huisvesting) kan dit dier maar liefst 20 jaar oud worden! Deze vissoort komt van origine uit China, maar wordt vanaf de 18e eeuw ook in Europa gekweekt. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is moeilijk te achterhalen. Hier kom je namelijk pas achter op het moment dat de vissen willen paren. Het vrouwtje heeft dan een wat dikkere buik omdat ze eitjes ontwikkelt, terwijl het mannetje in de paartijd iets intenser van kleur is. Ook jaagt hij in deze periode voortdurend achter het vrouwtje aan.

Meer info
De clownbotia: alles over de voeding en verzorging van een van de populairste aquariumvissen.

Clownbotia zijn vissen die al jarenlang heel populair zijn. Dat is niet zo gek, want ze zien er grappig uit met hun oranje vinnen en staart, en gele lichaam met dikke zwarte strepen. Het is een tropische vis die in Azië in het wild leeft en wordt gevangen. Ze worden niet gekweekt. Clownbotia zijn vissoorten die gemakkelijk een jaar of 15 worden, maar een leeftijd van 30 jaar is geen uitzondering. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is bij deze tropische vissen heel lastig te zien. Over het algemeen hebben mannetjes een hogere en gebogen rug en zijn de vrouwtjes iets dikker.

Meer info
Neontetra

De Neontetra is één van de populairste aquariumvissen. Dat is niet zonder reden: deze vis is spectaculair gekleurd, met een felrode buik en een opvallende blauwe streep over de bovenkant. Met deze kleuren is bovendien iets bijzonders aan de hand: als het licht uit is, laat de Neontetra zijn kleuren vervagen!

Meer info
Tetra vissen

Tetra vissen fleuren meteen heel je aquarium op met hun felle kleuren. Dit maakt hen populair. Oorspronkelijk komen ze uit de bovenloop van het Amazonegebied.

Meer info