Grijze roodstaart: intelligente vogelsoort met een sociaal karakter

De grijze roodstaart is een intelligente papegaaiachtige en is afkomstig uit Midden-Afrika. Vanwege zijn intelligentie is hij geliefd als huisdier in Europa, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. Wie veel tijd en energie in de vogel stopt, vindt in hem een maatje voor het leven. Deze vogel wordt maximaal 60 jaar oud.

De geslachtsbepaling gebeurt aan de hand van uiterlijke kenmerken en gedragingen, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Endoscopisch onderzoek en DNA bieden 100 procent zekerheid. In totaal zijn er twee grijze roodstaart soorten: de gewone en de Timneh.

Voeding en grijze roodstaart

Grijze roodstaart papegaaien hebben behoefte aan een gevarieerd menu van groenten en fruit. Daarnaast zijn ze te trainen of te belonen met zaden en noten. Pellets zijn de beste keuze als basisvoer, want grijze roodstaarten zijn vrij gevoelig voor calciumtekort.

De papegaaiachtige vogels zijn geschikt voor binnen en buiten, maar buiten mag het niet kouder zijn dan 10 graden Celsius.

grijze-roodstaart

Verzorging

Verwijder regelmatig ontlasting en voedselresten om infecties bij deze prachtige dieren te voorkomen. Knip regelmatig zijn nagels, laat de snavel slijpen door een dierenarts en kortwiek de vleugels als je niet wilt dat hij plotseling je huis uitvliegt.

Speelgoed

Deze papegaaisoort is een actieve vogel en heeft een goede socialisatie nodig. Besteed je hier geen aandacht aan, dan is de kans vrij groot dat hij je uitprobeert en zelfs agressief gedrag vertoont. Maak hem al vanaf jonge leeftijd tam en leer hem om respect te hebben. Zijn scherpe snavel kan namelijk lelijke verwondingen veroorzaken.

Deze papegaaisoort is veelvuldig bezig met het zoeken naar voedsel en daar kunnen voedselspeeltjes bij helpen. Bekijk het aanbod speeltjes op onze site en voorkom dat hij zich verveelt.

Grijze roodstaart en mensen

Het zijn gevoelige en verlegen beesten en daarom niet altijd geschikt voor een gezin met kinderen. Wel is hij gericht op individueel contact met mensen. Verder vindt hij het prettig om niet alleen te zijn. Twee mannetjes of een mannetje en een pop gaan vaak prima samen. Twee vrouwtjes samen wordt afgeraden.

Men raadt aan om je in het gedrag van de grijze roodstaart te verdiepen alvorens je hem aanschaft. Het is een intelligente papegaai die je beslist uitprobeert en dus is een goede socialisatie van groot belang.