Wat maakt Buizerd tot populair huisdier?

De Buizerd wordt omschreven als een middelgrote roofvogel. Mannetjes en vrouwtjes lijken erg op elkaar en hun verenkleed ziet er hetzelfde uit. Het mannetje is over het algemeen iets kleiner dan het vrouwtje. Buizerd soorten kunnen wel 26 tot 30 jaar oud worden Na het uitkomen van de film van Harry Potter werd de roofvogel als huisdier een trend. Mensen zagen hoe Harry Potter met een sneeuwuil op zijn arm rondliep en daardoor werd de Buizerd een gewild huisdier.

Voeding Buizerd

Buizerd soorten jagen in de natuur onder andere op muizen, mollen, jonge konijnen, kikkers, regenwormen, slakken, insecten, jonge vogels, knaagdieren en vissen. Als jonge Buizerds bij mensen opgroeien, moeten ze vaak gevoerd worden. Zo moet een jongen van 1 week oud vijf tot zes keer per dag gevoerd worden. Bij twee weken oud vier keer per dag en als het jong drie weken is, zijn drie tot vier voedingen per dag voldoende. Later mag je de jongen bijvoorbeeld geplukte mussen zonder ingewanden en botjes geven en grotere jongen mogen azen met fijngemaakte kippenkoppen . Weer wat later kun je als voeding voor de Buizerd ook ander vlees aanbieden, zoals hart of gehakt. Bij vorst en sneeuw kun je voor wilde Buizerds ook dood aas in de tuin leggen, bijvoorbeeld karkassen van kippen of konijnen.

Verzorging Buizerd

Het verzorgen van de Buizerd neemt veel tijd in beslag. Je kunt voor jonge Buizerds een kunstnest maken met op de bodem lappen of kranten. Voor een volwassen Buizerd kun je de volière zo inrichten dat het op de natuurlijke leefomgeving lijkt met op de bodem bijvoorbeeld gras, zand, kiezels of natuurlijk turf. Verder heeft de Buizerd zitstokken nodig die bedekt zijn met lang kunstmatig turf of sisaltouw. Het is belangrijk dat de Buizerd geen pododermatitis krijgt. Dit is een ontsteking in de klauwen. Door te zorgen voor goede huisvesting en hygiëne en aangepaste zitstokken voorkom je dit.

Wat doet Buizerd graag?

De Buizerd vindt het fijn om te badderen. Het verzorgen en gladstrijken van de veren daarna geeft hem rust. In de natuur zweven het mannetje en vrouwtje samen door de lucht tijdens de paartijd. Als de Buizerd niet in de natuur leeft, is het noodzakelijk om hem elke dag vrij te laten vliegen. Tijdens het vliegen kun je hem iets laten brengen en hem met een lekker hapje belonen. Dat zal hij graag doen. Om verveling tegen te gaan, kun je bijvoorbeeld sisal touwen in de volière hangen en takken neerleggen.

Gedrag van Buizerd in de natuur en bij mensen

Een wilde Buizerd is mensenschuw. Als hij bij mensen wordt grootgebracht, kan hij wel een band met ze opbouwen. Normaal gesproken zijn Buizerd soorten niet agressief behalve in de broedperiode. Ze beschermen dan het nest en vallen soms mensen aan. Ook kinderen kunnen dan beter uit de buurt van het nest blijven. Buizerd soorten hebben een duidelijke taakverdeling. Het vrouwtje broedt de eieren uit en zorgt voor de jongen. Het mannetje zorgt voor het eten. Als de jongen twee weken oud zijn, gaat het vrouwtje ook jagen, zodat de jongen genoeg eten krijgen. De oudere jongen helpen de ouders bij het grootbrengen van de jongsten. Als de jongen wat groter worden, zie je ze vaak met de hele familie rondvliegen.