fb-noscript
linkermenu

Een aquarium opbouwen in 5 stappen

Stap 1. Keuze van het soort aquarium en locatie

Waar zal het aquarium in uw woning terechtkomen? Het liefst op een rustige plek zonder rechtstreeks daglicht en in de nabijheid van een stroomaansluiting. Hoe groot moet het aquarium zijn? Voor beginners wordt een niet al te klein bassin (min. 80 x 35 x 40 cm) aanbevolen, want de regel is: hoe groter het bassin, hoe eenvoudiger de bediening en des te beter de leefomstandigheden voor uw vissen. Het aquarium moet vanwege het hoge gewicht een schuimrubberen mat als ondergrond hebben en op een stevige onderkast staan. Vooraleer te beginnen, moet ervoor worden gezorgd dat het bassin grondig gereinigd wordt. Hier is het raadzaam om met lauwwarm water zonder chemische toevoegingen te werken of met speciaal daarvoor bestemde reinigingsmiddelen.

Stap 2. Vullen van de bodem

De bodem dient uit twee lagen te bestaan: de eerste is een speciale voedingsbodem voor een goede plantengroei, en daarop komt dan een laag van aquariumgrind. Een ideale hoogte is 3 cm (vooraan) tot 5 cm (tegen de achterwand). Door deze beperkte helling stapelen afvalproducten zich op aan de voorzijde van het bassin en kunnen deze gemakkelijk worden verwijderd. Het is zeer belangrijk om het aquariumgrind grondig te wassen met schoon water alvorens het aan te brengen. Dit geldt trouwens voor alle soorten grind. Aquariumgrind met een grootte van 2-3‑mm blijkt zeer gunstig te zijn. Het grind mag niet scherp zijn, omdat dit uw vissen zou kunnen verwonden. 

Stap 3. Plaatsing van de technische onderdelen

De verlichting van het aquarium is belangrijk voor het dag- en nachtritme van de vissen, alsook voor het welzijn van de planten. Die verlichtingsduur mag de 10 tot 12 uur per dag niet overschrijden. Een verwarming van het aquarium is belangrijk om een constante aangename temperatuur voor uw vissen te verzekeren. Vraag zeker aan de medewerker welke temperatuur aanbevolen is voor uw vissen. Hiervoor kan u een eenvoudige staafverwarming gebruiken. De watertemperatuur dient regelmatig met een thermometer te worden gecontroleerd. Het filterelement in het aquarium zorgt voor een visbestendige waterkwaliteit en dient derhalve het biologisch evenwicht te handhaven. In de filter worden zowel zwevende als grove deeltjes opgevangen (mechanisch filteren) om troebelheid van het water te vermijden. Ook bevinden zich in de filter heel wat bacteriën die de afvalproducten van de vissen liquideren en zo ook helpen om het water schoon te houden (biologisch filteren). Het beste is om de verwarming en de filter achteraan in het aquarium te installeren zodat deze later mogelijk door beplanting en decoratieve objecten worden verborgen. Uw Maxi Zoo-medewerkers kunnen u adviseren in verband met de verschillende soorten filters.

Stap 4. Water- en aquariuminrichting

Om tijdens het toevoegen van het water de bodem niet om te woelen, is er een eenvoudig trucje: leg een schotel in het bassin en laat het water daar in lopen. Eens de schotel vol is, zal het water via de schotelrand in het bassin lopen zonder de bodem om te woelen. 

Vul het aquarium met water tot ongeveer 2/3 vooraleer de planten en decoratie toe te voegen. Beide moetenvooraf grondig met schoon water worden gereinigd om geen ongewenste stoffen in het water te brengen. Vervolgens wordt met de technische onderdelen gestart. Vers leidingwater is niet geschikt als omgevingswater voor vissen. Een zogenaamde watervoorbereider haalt schadelijke stoffen uit het leidingwater. Dit toevoegen aan het water is dus noodzakelijk. Dit betekent dat de nuttige bacteriën zich eerst vermenigvuldigen en dan hun werk in het aquarium aanvatten. Dit proces kan met behulp van speciale producten worden versneld. Afhankelijk van de gebruikte methode duurt het 2 tot 14 dagen vooraleer stabiele waterverhoudingen worden bereikt. De belangrijkste waterwaarden moeten regelmatig worden onderzocht. Hiervoor kunt u teststrips gebruiken. Uiteraard is het ook mogelijk een waterstaal te nemen (in een glas met schroefdop onder water afgesloten, zonder lucht) en die in jouw Maxi Zoo-winkel te laten onderzoeken. Bij de inrichting van het aquarium zijn er geen grenzen. Planten kunnen in combinatie met wortels, stenen of ander decoratief materiaal worden gebruikt. Het is wel belangrijk dat de vissen zich niet aan scherpe randen kunnen verwonden en dat de decoratieve elementen de dieren de mogelijkheid bieden om zich even terug te trekken.

 

Stap 5. Nu de vissen nog - en klaar!

Voordat vissen worden gekocht, moet altijd een nieuwe watertest worden uitgevoerd om ervoor zorgen dat uw nieuwe medebewoners zich goed voelen. Bij de keuze van uw vissen dient u ervoor te zorgen dat u soorten kiest die elkaar verdragen. Vissen die in de natuur in scholen leven, moeten op zijn minst in groepen van 5 worden gehouden. Er bestaan echter ook soorten die eenzaten zijn. Laat u adviseren welke vissen voor beginners aanbevolen zijn en welke vissen goed bij elkaar passen. Met de omvang van de volwassen vissen in het achterhoofd, moet u rekenen op 1 cm vis per 1 liter water in een aquarium van 80‑x‑35‑x‑40‑cm. In een aquarium met een inhoud van 112 liter kunnen de volwassen vissen aaneengeregen een lengte van 112 cm bereiken. Voor het overige is het raadzaam niet alle vissen tegelijkertijd in het aquarium te plaatsen, maar geleidelijk aan in intervallen van een paar dagen. Dat is zowel beter voor de vissen als voor de waterwaarden. Bij de aankoop worden de vissen in een speciaal transporttasje verpakt. U dient hiermee meteen naar huis te gaan en de gesloten tas ongeveer 30 minuten op het water in uw aquarium leggen, zodat het water dezelfde temperatuur krijgt. Daarna voegt u een klein beetje aquariumwater toe aan de zak, wacht u ongeveer 10 minuten en daarna zet u de vissen zonder het water over in het aquarium met een klein schepnet. Op die manier kunnen de vissen na het vervoer wennen aan de nieuwe omgeving. Zet de verlichting een paar uur uit en gun de dieren wat rust. Ook de eerste voeding mag pas na een paar uur plaatsvinden. U zal merken dat de dieren steeds kalmer en meer ontspannen worden en u zal volop de mogelijkheid krijgen om hun typisch gedrag te observeren.