Vogels

Elizabeth de tweede van Engeland, koningin aan het eind van de 16e eeuw, hield al kanaries voor haar plezier. Ze had hiervoor speciaal personeel in dienst. Later werden kanaries meegenomen door rondreizende marskramers en was hun gefluit op markten te horen. Een ander bekend voorbeeld zijn de kanaries die in de kolenmijnen werden ingezet. Zij werden niet als gezelschapsdier gehouden, maar voor de veiligheid van de mijnwerkers.

In de negentiende eeuw werden parkieten tam gemaakt tot huisdieren en begon men met de kweek. Europese reizigers brachten ze mee terug uit Australië. Van grotere papegaaiensoorten weten we dat de Romeinen ze al als huisdier hadden. De levensverwachting en omstandigheden als huisdier zijn sterk verbeterd door goede verzorging. Afhankelijk van het ras wordt een vogel in gevangenschap van vijf (bijvoorbeeld een vinkje) tot wel veertig jaar (een papegaai). Bij het fokken voor de sier zijn vaak mannetjes favoriet omdat bij de meeste soorten het mannetje een kleurrijk verenpak heeft.

Gezonde voeding vogels


Er zijn veel verschillende soorten vogelvoeding. Hier is de soort erg belangrijk, geef een kanarie bijvoorbeeld geen parkietenvoer! Hun voedingsbehoefte verschilt zeer sterk. Wel blijft er nog voldoende keuze over, zo kun je parkieten bijvoorbeeld een zadenmix geven als hoofdvoer maar ook pellets, kleine geperste korrels of staafjes waar alle voeding in zit. Hiermee voorkom je dat ze alleen de lekkere zaadjes er tussenuit pikken en bepaalde voedingsstoffen mislopen. Welke merken voeding vogels het lekkerst vinden is een kwestie van uitproberen. Hierbij is het is verstandig om te beginnen met het merk dat ze bij de kweker ook kregen.

 

Verzorging vogel


Een gezonde vogel kan zichzelf eigenlijk goed verzorgen. Ze doffen zichzelf graag op en poetsen hun veertjes. Veel rassen hebben baat bij een kalksteen in de kooi om de snavel goed te houden. Als de snavel van je huisdier of de nagels te lang worden, kun je ook naar de dierenarts gaan om deze te laten knippen. Het is ook mogelijk om dit zelf te doen, maar veel mensen vinden dit klusje te precies en laten het liever aan een expert over. Een kooi moet altijd schoon zijn, met vers water en voldoende daglicht. Maar let op, zet de vogelkooi nooit in direct zonlicht, dus niet achter een raam aan de zonzijde! Als een vogeltje het te warm krijgt kan hij moeilijk zijn warmte kwijt. De meeste vogelsoorten zijn van oorsprong tropische dieren en moeten dus ook in de winter een aangename temperatuur hebben, die niet onder de 15 graden mag dalen.

 

Waar speelt een vogeltje mee?


Alle vogels spelen graag: het zijn nieuwsgierige dieren. De meeste gevederde vrienden houden er niet van om de hele dag in de kooi te zitten en willen graag af en toe los in de kamer zijn. Daar zie je ze bijvoorbeeld achter een balletje aanrennen of aan een stapel kranten knagen. In de kooi kun je ook speeltjes ophangen die geluid maken of waar je gevederde huisdier in kan klimmen.

 

Een vogeltje in een gezin


Niet alle vogelsoorten staan bekend als grote kindervrienden. Papegaai-achtigen, zoals de grasparkiet, kunnen goed wennen in een druk gezin en zijn vriendelijk tegen kinderen. Ze zullen af en toe hun grenzen aangeven door een rake hap met de snavel, maar niet zo fel als agaporniden. Deze 'Lovebirds' hebben over het algemeen één favoriet in het gezin (meestal degene die ze voert) en zijn soms best fel tegen andere huisgenoten. Als vogeltjes in paren worden gehouden, zijn ze meestal wat minder gericht op de mensen in huis. Voor een vogeltje dat alleen is is contact met mensen wel belangrijk.

Een zangvogel zoals een kanarie of een sijsje is niet zo'n mensenvriend. Bij de keuze van een huisdier is het eigenlijk belangrijk je in het karakter van het dier en de specifieke soort te verdiepen.