fb-noscript
linkermenu

Het juiste voer in de winter

In de winter vinden wilde vogels buiten maar weinig voer. Dat ligt ook aan de mens die de natuur op vele plekken aanzienlijk heeft veranderd. Des te belangrijker is het om de vogels in de winter voer te verstrekken.

In de herfst trekken vele trekvogels naar hun overwinteringsgebieden. Maar er blijven ook tal van soorten hier en er gaan nieuwkomers naar Midden-Europa, die de zomer in het Hoge Noorden hebben doorgebracht.

 

Het vinden van voer is nu moeilijker

In de winter vinden de vogels buiten maar weinig voedsel in vergelijking met de lente en zomer. Bepaalde bessen van afgelopen herfst en regenwormen die alleen op vorstvrije dagen kunnen worden opgegraven, zijn voedsel voor de merels. Mezen zoeken onder boomschors liever naar overwinterende insecten of diens larven. Roodborstjes zoeken in de afgevallen bladeren, omdat daar ook insecten en andere kleine dieren overwinteren. Door de invloed van de mens is het aantal ongerepte gebieden steeds kleiner geworden. Daarom vinden de vogels steeds minder natuurlijk voer. Door het inrichten van voederplaatsen kan je ze een handje helpen.

 

Vetreserves voor koude nachten

Afvallen tijdens het slapen. Voor ons is dit idee aantrekkelijk, maar voor wilde vogels is het soms dodelijk. Tijdens winternachten blijven ze warm door het verbranden van lichaamsvet. Bij -10°C verliest een pimpelmees 's nachts 10 tot 15% van zijn lichaamsgewicht. Daarom is vetrijk voer voor vogels belangrijk. Zo kan bevriezen worden voorkomen.

 

Verstrek voer zowel hangend als liggend

Onze inheemse vogelsoorten hebben diverse eetgewoontes. Niet alle vogels gaan op zoek naar een voederhuisje of kunnen al klimmend aan mezenbollen pikken. Daarom moet er steeds wat voer op de grond worden gestrooid. In de speciaalzaak zijn er speciale voedersilo's die op de grond kunnen worden gezet. Het voer moet voor zonsopgang worden gegeven en moet zo worden verdeeld dat het 's avonds allemaal op is. Resten moeten worden opgeruimd, zodat er 's nachts geen ratten of muizen worden aangetrokken. Voederhuisjes en -silo's dienen regelmatig te worden gereinigd, omdat de vogels tijdens het eten uitwerpselen laten vallen. Vervuiling kan anders een gezondheidsrisico voor de vogels betekenen.

Breng een bezoek aan je Maxi Zoo winkel en ontdek producten voor je tuinvogels.