fb-noscript
linkermenu

Hoe kunnen we onze gevederde vrienden voederen?

Vogelhuisje: Al honderden jaren hangen er vogelhuisjes in bomen en nog steeds is het de meest populaire voedermethode van vogelliefhebbers. Leg slechts voldoende voedsel voor één dag in het vogelhuisje, want restjes worden gemakkelijk slecht en kunnen een broeihaard voor bacteriën vormen. Netheid is de belangrijkste regel voor vogelhuisjes. Voedsel dat besmeurd is met uitwerpselen kan ziekten overbrengen en is dus gevaarlijk voor vogels. Maak vogelhuisjes regelmatig schoon met een doek en warm water, liefst minstens twee keer per week. Ook de architectuur is belangrijk: vogelhuisjes moeten een groot overhangend dak hebben om het voedsel te beschermen tegen regen en sneeuw. Vermijd de kleur rood. Deze heeft een alarmerend effect op vogels.

Opgelet voor katten! Hoe je je gevederde vrienden ook voedert, de voedselbron moet altijd buiten het bereik van katten (minstens 1,5m hoog), op een open plaats en ver genoeg verwijderd van natuurlijke klimhulpjes staan. Vogels zijn verstrooid wanneer ze eten. Het is dus handig om alles te kunnen overzien en een vluchtroute te voorzien via een boomtak of een struik.

 Een alternatief: Als alternatief voor vogelhuisjes bestaan er verschillende types voedselverdelers of silo’s. Het voordeel hiervan is dat de vogels niet door het voer kunnen lopen. Het dak beschermt tegen vocht. Je kan gemakkelijk enkele voedselbronnen in je tuin plaatsen, bijvoorbeeld hangende mezenbollen, voederstammetjes of zelfgemaakte kleipotjes met voer.

Vogelvrienden kunnen in de natuur ook zaad en graan op de grond uitstrooien, daar waar vogels op zoek gaan naar voedsel. Dit voer kan echter besmet of beschimmeld raken. Strooi daarom enkel voedsel op dagen dat het vriest, nooit te veel en liefst elke keer op een andere plek.