Kattenfonteinen en drinkfonteinen voor katten in de webshop van MAXI ZOO
Waarom drinkfonteinen voor katten?
Een volwassen kat moet dagelijks tussen de 30 en 40 milliliter vocht per kilogram lichaamsgewicht consumeren. Als je jouw kat droogvoer geeft, wordt deze dagelijkse behoefte groter – ook op warme zomerdagen of met verwarmde lucht. Genoeg drinken is op veel manieren belangrijk: katten kunnen bijvoorbeeld aandoeningen van de urinewegen voorkomen. Een kattenfontein moedigt met zijn stromende water je kat aan om te drinken. Vooral “luie” dieren kunnen met een drinkfontein meestal goed gestimuleerd worden om voldoende water te consumeren.
Hoe werkt een kattenfontein?
Een kattenfontein is voorzien van een schaal of kom die gevuld is met water. Een pomp transporteert dit via een slang in een watercircuit naar boven. Van daaruit stroomt het ofwel uit een kraan, over een bal of een ander glad oppervlak terug naar beneden in de schaal van de kattenfontein. Het is belangrijk dat de oppervlakken om te drinken glad zijn. Dit is in principe hygiënischer.
Hoe vaak moet het water ververst worden?
Hoe vaak het water moet worden ververst, hangt af van een aantal factoren. Het gaat bijvoorbeeld om het aantal katten dat drinkt, de kamertemperatuur en de locatie van de drinkbak. Maar minstens één keer per week moet het water in zijn geheel worden ververst en moet de kattenfontein worden schoongemaakt. Bij de meeste modellen kan de kom eenvoudig worden verwijderd, geleegd en onder stromend water worden gereinigd.
Net als bij een conventionele waterbak, verzamelen zich kattenharen, speeksel en stof in de kom van de drinkfontein. Als je vuile randen in de kom ziet, moet je meteen het water verversen en de kom schoonmaken. In het algemeen geldt voor de waterverversing: hoe vaker hoe beter.
Hoe laat je katten wennen aan het drinken van fonteinen?
Om katten te laten leren dat ze uit de drinkfontein kunnen drinken, moet de pomp bij eerste keer kennismaking uitgeschakeld zijn. Anders kan het zoemen de huistijgers irriteren of bange katten afschrikken. Vul de kattenfontein eerst met net voldoende water om je kat er gemakkelijk uit te laten drinken. Lukt dat niet, dan kun je het deksel open laten staan om te drinken.
Als jouw kat eenmaal bekend is met de fontein, kun je de pomp aanzetten. Als de waterstroom geregeld kan worden, stel dan tijdens de gewenningsfase de laagste waarde in. Dan maakt de drinkfontein meestal minder geluid. Later kun je de instellingen naar wens aanpassen