Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen

De kattenbak reinigen: tips en advies

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Katzenstreu und Streuschaufel.

Wanneer katten opgelucht de kattenbak verlaten, zijn zij hun kleine afvalprobleem kwijt. Nu is het een probleem voor jou: wat doe je met kattenpoep en -urine en oude kattenbakvulling? Met de juiste trucs wordt het schoonmaken van de kattenbak snel een routine. Het weggooien van de uitwerpselen en kattenbakvulling is eigenlijk niet zo ingewikkeld.

Loading...

Hoe vaak moet ik kattenbakvulling vervangen?

Een kat zonder indigestie gebruikt de kattenbak doorgaans één of twee keer per dag om te poepen en ongeveer vijf keer per dag om te plassen. Afhankelijk van het vezelgehalte tijdens het voeren, de leeftijd en de gewoontes van de kat zijn er natuurlijk individuele toiletfrequenties. Zolang het dier niet significant afwijkt van deze richtwaarde, kan deze worden gebruikt als indicator voor de gebruikelijke ‘mate van vervuiling’ in de kattenbak.

Hoe vaak je kattenbakvulling moet vervangen, hangt af van de specifieke omstandigheden op de locatie, hoe druk de kattenbak is en hoe vaak deze wordt gebruikt. Als het een exclusief toilet is voor een huistijger die alleen wordt gehouden, is het bij gebruik van klontvormende vulling voldoende om de kattenbakvulling één keer per dag te onderzoeken met de kattenbakschep. Zeef vast materiaal eruit, dat wil zeggen uitwerpselen en de brokjes die de kattenurine vormt in de vulling. Als er meerdere katten in het huishouden zijn en ze gebruiken dezelfde kattenbak, controleer dan vaker of alles in orde is, twee tot drie keer per dag. Ook als katten acuut last hebben van gastro-intestinale klachten en regelmatig poepen of urineren, moet uit hygiënisch oogpunt snel worden schoongemaakt. Vul de kattenbakvulling die je met de ontlasting verwijdert opnieuw aan. Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen.

Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen. Je moet de kattenbak minstens één keer per week opnieuw vullen. Maak van de gelegenheid gebruik als de kattenbak leeg is om hem grondig te reinigen en te desinfecteren.
Als je katten avonturiers zijn, speelt het regelmatig verversen van kattenbakvulling en het reinigen van de kattenbak een nog grotere rol. Als katten naar buiten gaan, kunnen ze in contact komen met stoffen die zich kunnen verspreiden via uitwerpselen die langer blijven liggen.

Afvoertip: kattenuitwerpselen en vulling in de vuilnisbak

Je hebt de ontlasting en urineklontjes uit de kattenbak gehaald. Wat nu?

Je kunt gebruikte kattenbakvulling gewoon weggooien met het huisvuil. Veel katteneigenaars schrikken er echter voor terug om de uitwerpselen van de kat gewoon in de vuilnisbak te gooien. Een product voor andere viervoeters kan hierbij helpen. Poepzakjes, die hondenbaasjes meenemen als ze hun hond uitlaten, zijn ook verkrijgbaar in biologisch afbreekbare versies en worden aanbevolen als het huisvuil niet dagelijks kan of mag worden geleegd. Daarin blijven de uitwerpselen van katten vocht- en geurdicht bewaard.

Daarnaast kun je de uitwerpselen ook opbergen in een geurvrije en handige emmer voor kattenbakvulling, zodat je niet steeds naar de vuilnisbak hoeft te lopen.

Hoe kan ik kattenbakvulling weggooien?

Huisvuil
Mülltonnen.
Huisvuil

De veiligste manier om gebruikte kattenbakvulling weg te gooien is met het huisvuil. De restanten van de kattenbak horen ook thuis in de grijze kliko, eventueel apart verpakt.

Toilet
Eine Badezimmer im Vordergrund ist die Toilette.
Toilet

Je kunt de kattenpoep ook in het toilet doen, mits je natuurlijke vulling gebruikt, maar nooit de vulling zelf! Klontvormende vulling verdicht zich in het toilet en kan schade en verstoppingen veroorzaken.

Compostbak
Eine braune Mülltonne.
Compostbak

Als je natuurlijke vulling van biologisch afbreekbaar materiaal gebruikt, kun je de restanten van de kattenbak in de groene kliko deponeren. Maar pas op: dat mag niet overal! Informeer bij je plaatselijke afvalverwerkingsbedrijf of de groene kliko een optie is.

Composthoop
Ein Kompost mit Katzenstreu.
Composthoop

Gebruikte kattenbakvulling van biologisch afbreekbaar materiaal kan worden gecomposteerd. Maar let op: in compost kunnen zich stoffen ophopen die niet in de voedselketen terecht mogen komen, bijvoorbeeld via de moestuin. Als je de compost alleen voor sierplanten gebruikt, is deze verwijderingsmethode acceptabel.

Welke aanvullende producten zijn er voor de kattenbakvulling?

Kattenbakschepjes

Het blad van de kattenbakschepjes is geperforeerd met gaatjes en de schepjes zijn gemaakt van kunststof of metaal en zijn verkrijgbaar in verschillende fijnheden. Het is de moeite waard om een grove en een fijne schep te kopen. Gebruik de grove schep om dagelijks het grovere vuil te verwijderen; met de fijne schep kun je ook kleinere verontreinigingen opvangen. Hoe minder resten er in de kattenbakvulling achterblijven, hoe langer deze kan worden gebruikt.

Emmers voor kattenbakvulling

Wie kent het niet? Elke dag klonten verzamelen, in een zak doen en naar de vuilnisbak brengen. Een geweldig hulpmiddel is een emmer voor kattenbakvulling met een meerlagige, niet-luchtdoorlatende folieslang, waarin de vervuilde kattenbakvulling tot twee weken volledig reukloos en absoluut hygiënisch kan worden opgevangen. Dan hoef je niet meer iedere dag heen en weer te lopen naar de vuilnisbak.

Inlegverpakkingen voor kattenbakken

De inlegverpakkingen zijn een vrij nieuw product op de huisdierenmarkt voor eenvoudiger gebruik en verwijdering van de kattenbakvulling. Deze worden gemaakt met een vlies dat als een ‘luier’ in de kattenbak wordt gehangen. Op die manier zou de verwijdering van de vulling gemakkelijker moeten zijn. Maar nog niet alle katten zijn het erover eens of het vlies eerder een spannend speeltje is. Probeer het eens uit bij je eigen kat.

Geurstoppers

in poeder- of sprayvorm zijn accessoires voor de menselijke neus. Deze middelen worden gebruikt om de bodem van de bak en het oppervlak van de vullinglaag te behandelen; sommige producten hebben ook een desinfecterende werking. Ze kunnen er echter voor zorgen dat de kat de kattenbak niet wil gebruiken omdat hij de bak vindt stinken.

Loading...

Meer artikelen over katten die je wellicht ook interesseren