Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
 • Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Winkelmandje

Breng licht in het donker!

14.09.2023 - Leestijd: 3 minuten

Met lichtgevende accessoires verklein je het risico op ongelukken en ben je ook in het donkere seizoen veilig op pad.

Ongevallen vermijden

Wist je dat jouw hond bij slecht licht veel beter kan zien dan jij? Dat heeft hij of zij danken aan het tapetum ludicum, een lichtgevoelige laag achter het netvlies die werkt als een reflector. Het invallende licht kan zo dubbel worden benut. Hierdoor kan jouw hond in het donker bijna even goed zien als overdag. Maar dat je hond goed kan zien, betekent niet dat hij of zij altijd gezien wordt. Wanneer de dagen korter worden, gaan we vaak met de hond in het donker of in somber herfstweer wandelen. Met lichtgevende accessoires verminder je het risico op ongelukken, zowel voor jullie als andere weggebruikers. Het grootste gevaar komt van het verkeer. Een hond zonder verlichting is voor automobilisten, steprijders en fietsers zo goed als onzichtbaar. Zorg bij je wandeling met de hond voor verlichting en hou hem of haar aan de lijn. Zo houden jullie het veilig.  

Lichtgevende hangers en halsbanden

Dankzij felle kleuren en het knipperende effect vallen lichtgevende hangers en knipperlichtjes goed op. Het beste bevestig je ze aan de riem of het harnas. Aan een halsband hebben ze de neiging om naar voren te schuiven, naar het bovenste borstgedeelte van je viervoeter, waardoor ze minder zichtbaar worden. Ook knipperende lichtgevende halsbanden of lichtgevende ringen zijn een goede oplossing voor kortharige honden. Lichtgevende ringen kan je aanpassen aan de nekomvang van je hond en voor de wandeling eenvoudig aantrekken. Bijzonder handig zijn lichtgevende toebehoren die via usb kunnen worden opgeladen. Er bestaan zelfs lichtgevende speeltjes zoals frisbees of ballen voor je huisdier. In het belang van je veiligheid: speel als het donker wordt alleen in je tuin of in een omheinde hondenspeelplaats. 

Jas, harnas en leiband

Bij een langharige hond zou een halsband of knipperlichtje simpelweg verdwijnen in zijn of haar pluizige vacht. Langharige honden rust je bijgevolg het best uit met een lichtgevend harnas of vest, bij voorkeur in combinatie met een reflecterende leiband. Ook kortbenige of kleine honden kunnen gemakkelijk over het hoofd worden gezien als ze alleen met een lichtgevende hanger zijn uitgerust. Als je hond ook gevoelig is voor vocht of kou, is een lichtgevende mantel ideaal bij slecht herfstweer. Als je hond al een goed zittende jas heeft, kun je deze opfleuren met lichtgevende klittenbandstickers en reflecterende veiligheidsbanden.  

Zien en gezien worden

Ook jij loopt beter niet in het donker. Vooral bij zwakke straat- of parkverlichting kun je gemakkelijk over het hoofd worden gezien door joggers, fietsers en andere weggebruikers. Een reflecterend vest is misschien niet erg modieus maar vermindert wel het risico op ongelukken. De zaklamp van je smartphone of een handige hoofdlamp helpt je om de behoefte van je hond te vinden en zorgt ervoor dat je niet struikelt over wortels, boomstronken of achteloos achtergelaten e-steps. 

Veilig in het donker

Sommige honden gaan zich in het donker anders gedragen. Objecten werpen soms vreemde schaduwen, mensen zijn gehuld in dikke kledij of dragen hoodies. Het donker kan je hond angstiger en daardoor minder voorspelbaar maken. Daarom moet je hem of haar in het donker aan de lijn houden. Denk al bij het kiezen van jullie wandelroute aan de veiligheid. Vermijd routes met veel verkeer, recreatieve sporters of veel oversteekpunten. Als je een stukje langs de weg moet lopen om een geschikte route te bereiken, zorg dan dat je hond aan de binnenkant loopt en dat jullie altijd aan de kant van het tegemoetkomende verkeer lopen. Als je hond ook in de schemering los mag lopen, zit je veilig met de gps-tracker van Fressnapf. Zo weet je altijd precies waar je viervoeter zich bevindt! 

Onze beste tips voor een veilige wandeling in het donker

 • Draag kledij met reflectoren of een waarschuwingsvest over je kledij.
 • Voorzie je hond van lichtgevende accessoires zoals een reflecterende lijn, een lichtgevende halsband of harnas, een lichtgevend vest, knipperlichtjes of lichtgevende hangers. Hier geldt bij wijze van uitzondering: meer is beter!
 • Gebruik de zaklampfunctie van je smartphone of draag een handige hoofdlamp.
 • Loop altijd aan de juiste kant van de weg, tegen het verkeer in.
 • Zorg ervoor dat je lijn geen struikelblok vormt voor joggers, fietsers en voetgangers.
 • Vermijd koptelefoons en andere afleidingen, en focus in het donker volledig op je hond.
 • Kies ‘s nachts bewust een veilige route voor jullie, zonder zwaar verkeer of veel oversteekpunten.
 • Speel met lichtgevend speelgoed alleen in je eigen tuin of in een omheinde hondenspeelplaats.
 • Met een gps-tracker ben je veilig onderweg, mocht je hond in het donker toch verdwalen.