Vogelkooi en volière
Vogelkooi en volière in de MAXI ZOO webshop
Vogelkooi en volière: Retraite en "woonkamer"
Zoals bij alle huisdieren, geldt het volgende voor vogels: Een kooi kan nooit een gevangenis zijn. Een vogel moet zich in een kooi of volière prettig voelen om er te eten en als een veilige slaapplaats. Het is ideaal als het vogelverblijf altijd open is als de vogels onder toezicht staan. Richt het zo in dat de dieren er een tijdje comfortabel in kunnen blijven.
Hoe groot moeten de vogelkooi en volière zijn?
Het antwoord is simpel: Een vogelverblijf kan niet groot genoeg zijn. Dit geldt ook als kooien en volières alleen als slaap- en voederplaats dienen. Omdat er zowel kleinere als grotere siervogels zijn, is een algemene specificatie in centimeters lastig. Ronde kooien zijn niet toegestaan voor een parkiet en de afmeting van de volière moet minimaal 150 cm x 60 cm zijn. De hoogte moet minimaal 100 cm zijn. Als de dieren ook niet vrij kunnen vliegen, is een vliegruimte van minimaal 2 m³ nodig voor maximaal drie paartjes. Trouwens: Vogelkooien en volières mogen geen gerasterde tralies hebben, omdat deze het voor vogels moeilijk maken om naar buiten te kijken. Gegalvaniseerde of met kunststof beklede kooien mogen niet worden gebruikt, vooral niet bij kromsnavels! De tralieafstand moet zo worden gekozen dat de dieren zich er niet doorheen kunnen persen. Kooien voor grote en kleine vogels zoals kanaries, grasparkieten, regentparkieten, papegaaien en andere exotische soorten zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen.
Waar moet de vogelkooi of volière worden geplaatst?
Kies de optimale locatie voor de vogelkooi zodanig dat je ongeveer op ooghoogte met de dieren bent. De plaats waar de kooi wordt geplaatst, moet licht zijn, maar niet in de volle zon, en er mag natuurlijk geen risico op tocht zijn. Het beste is de vogelkooi te plaatsen in de kamer waar je meestal verblijft. Dan zijn de vogels er altijd bij. Zorg er ook voor dat de kooi een stevige ondergrond heeft, bijvoorbeeld op een kast. Voor grotere kooien zijn er verrijdbare onderconstructies in te verkrijgen in speciaalzaken.
Hoe maak ik een vogelkooi of volière schoon?
Afhankelijk van het aantal vogels en het bijbehorende vuil, moet je de vogelkooi om de drie dagen, maar minimaal één keer per week schoonmaken.
- Je kunt het beste de vrije vliegtijd van de vogels gebruiken om de accessoires te verwijderen en de kooi te demonteren.
- Haal de lade uit de bodemplaat en gooi de bodembedekking weg.
- Maak de lade en ook de bodemplaat regelmatig schoon met warm water zonder afwasmiddel.
- Droog de bodemelementen goed af en vul ze met nieuw strooisel.
- Vogelaccessoires, tralies, takken en zitstokken kun je schoonmaken met een doek en heet water, bij hardnekkig vuil een pannenspons gebruiken die gereserveerd is voor de vogelkooi of een schone tandenborstel of nagelborstel. Elementen die niet meer goed kunnen worden schoongemaakt, moet je vervangen.
Ontdek in onze webshop het ruime aanbod aan vogelkooien en vogelvolières van bekende fabrikanten zoals AS, Interzoo, Kerbl, MORE FOR, Pet Partner, Rohrschneider, Savic en nog veel meer.