Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Kerstmis met een hond - geniet echt van de kerstperiode!

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Ein Hund liegt nehmen einem Geschenk an Weihnachten.

De kersttijd zou voor ons een tijd van vrede en warmte moeten zijn, maar gewoonlijk ziet het er in werkelijkheid heel anders uit: de feestdagen volgen elkaar op, er moeten cadeautjes worden gekocht en alles loopt uit de hand. Onze viervoeters merken dit ook en worden vaak nerveus en onrustig. Voor honden kan de drukke kerstperiode stress betekenen. Lees hier hoe je de kerstdagen gemakkelijk kunt maken voor je hond, zodat het hele gezin kan genieten van deze speciale tijd.

Loading...

Voorbereiding: de kersttijd met je hond

Het dagelijks leven tijdens de kerstperiode ontspoort soms een beetje. Iedereen weet het: kerst komt elk jaar “ineens” en dan is het tijd om cadeautjes te kopen, kerstkoekjes te bakken, vrienden te ontmoeten en het kerstmenu samen te stellen. Dit alles kan ook voor onze honden behoorlijk stressvol zijn.

Bespaar je hond de stress van het winkelen en neem hem niet mee op je shoppingtour. Vermijd drukke winkelstraten en mensenmassa’s van kerstmarkten wanneer de hond erbij is. Ook lang wachten in de vochtige kou bij het glühweinkraam is belastend voor je viervoeter en kan een verkoudheid tot gevolg hebben. Lees hier meer over in het artikel “Wanneer de hond verkouden is…”.

Ein Hund liegt entspannt auf dem Sofa.

Een element van de kerstperiode kun je met je viervoeter delen: het bakken van kerstkoekjes. Maar let op: dat betekent niet dat je hond van de kerstkoekjes met suiker mag snoepen. In plaats daarvan zijn er recepten voor speciale hondenkoekjes die je samen met hem kunt bakken. Geef deze koekjes op speciale momenten en als beloning.

Wat kun je doen wanneer het echt stressvol wordt?

Wat kun je doen wanneer het echt stressvol wordt?

Tijdens de kerstperiode staan er vaak vrienden voor de deur. Daardoor raakt het alledaagse leven van je hond in de war. Elke keer gebeurt er weer iets nieuws dat het normale verloop van de dag onderbreekt. Probeer je hond enige zekerheid te geven door een dagelijks ritme aan te houden:

  • Speel regelmatig met je hond.
  • Laat je hond even lang uit als normaal.
  • Creëer in je huis een extra ontspanningszone voor je hond, bijvoorbeeld met een extra hondenbed in de slaapkamer, waar gasten meestal minder vaak rondhangen en waar het rustig is.
  • Opgelet met adventskransen! Brandende kaarsen vormen een grote bron van gevaar voor je hond. Flikkerende led-kaarsen zijn een veilig alternatief. Als je de voorkeur geeft aan waskaarsen, zet ze dan op een plaats waar je hond niet bij kan.

De feestdagen: een veilige kerst

Voor de kerstboom geldt hetzelfde als voor de adventskrans: pas op met echte kaarsen. Elektrische kerstboomverlichting is tegenwoordig sowieso populairder dan traditionele kaarsen. In een huishouden met een hond moet je echter ook goed nadenken over de decoratie en de plaats van de kerstboom. Het is het beste om de boom in een hoek te plaatsen, zodat er minder kans is dat deze omvalt. De kerstboom zou een no-go zone voor de hond moeten zijn. Wen hem er vanaf het begin aan de boom te mijden, er niet op te kauwen of zelfs maar te markeren.

Je zou moeten afzien van klatergoud en glazen kerstballen, in ieder geval in het onderste gedeelte van de boom. Deze zijn voor honden – vooral puppy’s – gemakkelijk te bereiken. Ingeslikt klatergoud of andere versieringen kunnen bij honden snel een darmverstopping veroorzaken. Let daarom met kerst extra goed op symptomen als braken, gebrek aan eetlust en een uitblijvende stoelgang.

Het is het beste om je huis tijdens de kerstperiode extra ‘hond-proof’ te maken. Laat geen cadeaupapier rondslingeren en gebruik ornamenten van stro, hout of andere natuurlijke materialen om de kerstboom te versieren: dit is veilig voor je viervoeter, ziet er smaakvol uit en is ook nog eens milieuvriendelijk.

Tijdens de kerst moeten vooral de volgende dingen taboe zijn:

  • Snoep en andere lekkernijen die we graag met kerst eten.
  • Chocolade: Cacao is voor honden puur gif. Zelfs kleine hoeveelheden bevatten al het actieve ingrediënt theobromine, dat dodelijk kan zijn voor honden.
  • Over gif gesproken: De populaire kerstster is een giftige plant voor honden. Pas vooral op dat puppy’s er niet aan knabbelen. Het is het beste om van de plant af te zien.
  • Het feestgebraad is niet geschikt voor honden; het is te sterk gekruid, te heet of te gezouten.
  • Laat etensresten en zoetigheden niet onbeheerd rondslingeren.

Geef je viervoeter in plaats daarvan de hondenkoekjes die je zelf hebt gebakken. Er is ook niets mis met een speciaal hondenkerstmenu met ingrediënten die geschikt zijn voor de hond.

Ook wij eten tijdens de koude tijd van het jaar meer dan gewoonlijk, vooral rond kerst. Dit komt omdat we in de winter meer calorieën verbranden. Honden zijn daarin niet anders. Daarom mogen ze best iets meer te eten krijgen dan normaal.

Gewichtsbeheersing tijdens de winterperiode helpt om het extra voedsel goed te doseren.

Het hondenvoer kan tijdens de winter en de kerstperiode bijvoorbeeld worden aangevuld met supplementen of deze bestanddelen reeds bevatten.

De volgende supplementen/bestanddelen zouden deel uit moeten maken van het voer:

  • Eiwit voor de productie van keratine (verstevigt de vacht)
  • Vitamine B
  • Vetzuren (vooral zalmolie)
  • Zink
  • Biotine

Lees meer over dit belangrijke onderwerp in de voedingswijzer “Voedingssupplementen voor de hond”. Je dierenarts geeft je graag uitgebreid advies over welke supplementen individueel geschikt zijn voor jouw hond.
Wanneer vrienden en familie met kinderen op bezoek komen, zullen zij zich ook aan de geldende ‘hondenregels’ moeten houden, de rust- en terugtrekzones van je hond respecteren en hem alleen hondvriendelijke traktaties geven.

Ein Hund wird gestreichelt.

Tenslotte nog een tip voor de hele kerstperiode: laat je viervoeter indien mogelijk niet zonder toezicht achter in de woonkamer of in de keuken, waar hij gemakkelijk aan eetbaars kan komen.

Met een beetje opletten en een paar regels voor hond en mens, wordt de kerstperiode een huisdiervriendelijke tijd vol vreugde en ontspanning voor het hele gezin.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren