Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Leveraandoeningen bij honden herkennen en behandelen

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Hond slaapt in een mand

De lever van je hond is een belangrijk orgaan en vooral verantwoordelijk voor een vlotte stofwisseling.

De belangrijkste taak van de lever is het metaboliseren (omzetten) van de voedingsstoffen die in de darm worden opgenomen en tegelijkertijd gifstoffen af te breken. De lever reguleert het vet-, eiwit- en suikermetabolisme, slaat vitaminen op en maakt deze aan. Tegelijkertijd bevordert de lever met het galzuur dat het produceert de afbraak van vet voedsel in de darm.

De lever vervult dus belangrijke functies in het lichaam van de hond. Handel daarom snel als je hond ziek wordt en raadpleeg een dierenarts.

Leveraandoeningen bij honden herkennen

Leveraandoeningen bij honden komen vrij vaak voor. Het is vaak moeilijk om ze snel te herkennen, omdat leveraandoeningen meestal pas tot symptomen leiden als ze al vergevorderd zijn. Omdat de lever over het algemeen met gerichte medische behandeling snel en goed herstelt, zijn de kansen op herstel over het algemeen goed.

De volgende symptomen kunnen vroege indicatoren zijn van een leveraandoening bij honden:

  • diarree, braken en koorts
  • overmatige inname van water en vaak plassen
  • verlies van eetlust
  • gewichtsverlies
  • traagheid

Als je deze symptomen bij je hond opmerkt, kun je voor advies het beste rechtstreeks contact opnemen met een dierenarts. Ons team van Dr. Maxi Zoo adviseert je graag over de symptomen en helpt je een eerste inschatting te maken. Dit bespaart je lieveling het stressvolle bezoek aan de dierenarts en jij komt erachter of dit überhaupt nodig is.

Tekenen van een gevorderde leveraandoening bij honden:

  • slecht presteren
  • gele verkleuring van de slijmvliezen
  • verminderde bloedstolling
  • ophoping van vocht in de buik
  • spiertrekkingen en krampen
  • sterk ruikende, dikke lichtgekleurde uitwerpselen

Wat moet ik doen als mijn hond een leveraandoening heeft?

Raadpleeg een dierenarts als je een of meer van deze symptomen opmerkt bij je hond en laat je trouwe viervoeter onderzoeken op leveraandoeningen. De dierenarts zal aan de hand van bloedonderzoeken, een abdominale echografie of een biopt de onderliggende ziekte diagnosticeren en een passende behandeling geven.

Als de leverwaarden van de hond verhoogd zijn als gevolg van een functionele stoornis moet meestal een ondersteunend leverdieet worden gevolgd, dat helpt om de stofwisseling te ontgiften en te verlichten.

Welke leveraandoeningen kunnen honden hebben?

Er zijn allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat de werking van de lever van je hond wordt aangetast. Leveraandoeningen bij oude honden zijn bijvoorbeeld vaak het gevolg van andere onderliggende ziekten. Vergiftiging, toediening van geneesmiddelen over een langere periode, tumoren of overgewicht zijn mogelijke triggers voor leveraandoeningen bij honden.

De volgende oorzaken van leveraandoeningen zijn bij honden mogelijk:

  • aangeboren ziekten, zoals koperstapelingsziekte of de levershunt
  • leverfibrose
  • hepatitis
  • levertumoren
  • schade aan de lever door vergiftiging of langdurige medicatie
  • overgewicht (obesitas), leververvetting

Koperstapelingsziekte komt veel voor bij bepaalde terriërrassen, zoals de bedlingtonterriër. Bij deze erfelijke ziekte zorgt een genetisch defect ervoor dat teveel koper zich ophoopt in de lobben van de lever, wat chronische actieve leverontsteking veroorzaakt. Als de ziekte niet wordt behandeld, ontstaat cirrose van de lever.

Een levershunt (portosystemische shunt) is een misvorming van de bloedvaten die langs de lever leiden en zo de ontgiftingsfunctie van de lever beperken.

Leverfibrose is littekenvorming in het leverweefsel als gevolg van letsel of ziekte. Bij deze littekens vervangt het met littekens bedekte bindweefsel steeds meer het functionele weefsel van de leverlobben.

Hepatitis kan worden veroorzaakt door een acute infectie, maar het kan ook chronisch zijn. De meeste leverinfecties bij honden zijn van chronische aard; acute hepatitis bij honden (hepatitis contagiosa canis) is vrij zeldzaam. Je kunt je hond preventief laten vaccineren tegen acute hepatitis.

Vooral bij oudere dieren worden vaak kankercellen in de lever aangetroffen, die afhankelijk van de locatie en de grootte van de tumor operatief kunnen worden verwijderd. De meeste levertumoren bij honden zijn secundaire tumoren. Dit zijn metastasen van een andere kanker in het lichaam van het dier.

Acute schade aan de lever bij de hond treedt op wanneer het dier gif heeft gegeten, wat onmiddellijke actie vereist. Ook langdurig medicijngebruik kan op de lange termijn de leverfunctie beschadigen.

Overmatige en langdurige zwaarlijvigheid is een belangrijke oorzaak van leveraandoeningen bij honden, omdat het leververvetting kan veroorzaken.

Als je hond mogelijke symptomen van een leveraandoening vertoont, is het raadzaam om meteen een dierenarts te raadplegen. Hoe eerder een diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans op herstel.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren