Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Zo houd je kleine dieren bezig: spelletjes voor hamsters, cavia's, konijnen en co

15.05.2023 - Leestijd: 6 minuten

Ein Kaninchen sitzt in einem Kleintierhaus und guckt auf Kleintierspielzeug

Ook hamsters, cavia's en konijnen houden van afwisseling en activiteiten. Maar wat vinden knaagdieren en andere kleine dieren eigenlijk leuk? Hoe je je huisdier bezighoudt op een manier die past bij de soort - en wordt beloond met vrolijk gepiep.

Loading...

Waarom je kleine dier bezigheden nodig heeft

Kleine dieren zijn heel gezellig en hebben absoluut het gezelschap nodig van soortgenoten waarmee ze zich kunnen bezighouden. Dan lijden ze ook niet wanneer hun baasje niet thuis is. Ze maken de medebewoner schoon, spelen met hem of knuffelen hem zelfs. Dieren die niet zo aanhankelijk zijn, zijn blij met het gezelschap van een soortgenoot en voelen zich met hem duidelijk beter. Dit geldt niet voor de hamster. Als overtuigde eenling geeft de hamster de voorkeur aan een vrijgezellenhuishouden.

Drei Kaninchen sitzen in einem Freilaufgehege auf einer Wiese.

Of het nu roedeldieren zijn of eenlingen – alle kleine dieren moeten iets te doen hebben. Het is net als bij mensen: ook in het mooiste huis wordt het op een bepaald moment vervelend als lichaam en geest niet voldoende te doen krijgen. Zo is het ook bij onze dierlijke medebewoners. Dieren die het grootste deel van de tijd in een kooi leven, hebben prikkels nodig om lichamelijk en geestelijk fit te blijven. Wanneer je ze op de juiste manier bezighoudt stimuleer je zowel de gezondheid als het welzijn van je lieveling. Daarbij heeft het dier soms zijn hersens nodig, bijvoorbeeld wanneer het een stukje groente zoekt, en soms traint het zijn spieren met klauteren en wroeten.

Hoe herken je of je dier zich verveelt? Dieren die niet genoeg te doen krijgen, knagen veel aan de tralies, komen hyperactief over of juist ongeïnteresseerd. Over het algemeen geldt: wanneer je dier zich plotseling anders gedraagt dan normaal, is het belangrijk om een gesprek met de dierenarts te voeren om oorzaken met betrekking tot de gezondheid uit te sluiten.

Passende activiteiten voor knaagdieren

Je wilt je lievelingen op een manier bezighouden die het best bij hun soort past? Heel eenvoudige middelen volstaan al. Oriënteer je op de activiteiten waarmee hamsters, hazen of muizen zich in de natuur bezighouden:

  • sprinten en rennen
  • eten zoeken en opeten
  • schuilplaatsen zoeken en uitrusten
  • eventueel graven/wroeten
  • eventueel holen/tunnels bouwen
  • knagen, slijpen
  • snuffelen
  • ontdekken

Deze basisbehoeften van je kleintjes kun je ook tussen je vier muren vervullen. Zo doe je je kleine dieren een groot plezier:

Plek om te ravotten

In een groot knaagdierenverblijf, een grote kooi of een grote ren hebben je kleintjes voldoende ruimte zich bezig te houden. Houd er bij het kopen van een nieuwe kooi altijd rekening mee dat er voor de verschillende diersoorten minimale eisen gelden voor de maten van de kooi. Maar in principe geldt: hoe groter, hoe beter. Voor enthousiaste klauteraars zoals fretten en chinchilla’s moeten de kooien ook verticale plekken om te ravotten bieden.

Het loopt op rolletjes

Van de muis tot de fret geldt: met eetbare huisjes, tunnelelementen of holen in het juiste formaat zit je bij kleine dieren en knaagdieren altijd goed. Hier kan het dier tot rust komen of tunnels verkennen. Tip: Afhankelijk van de grootte van het dier zijn daarvoor ook wc-rollen of buizen van voor kleine dieren geschikte, natuurlijke materialen geschikt.

Creatieve ruimtes

Veldmuizen, chinchilla’s en hamsters zijn enthousiaste bouwvakkers. Leg wat papierwol voor ze in de ren en je kleine architecten bouwen er in de kortste tijd allerlei holen en tunnels van. De kleinsten van de kleintjes kunnen bovendien een uitgebreid zandbad in een grote, diepe schaal of een gemarkeerd gebied in het knaagdierenverblijf waarderen. Daar verzorgen ze in de rondte rollend hun vacht of graven dat het een aard heeft.

Wat velen niet weten: ook konijnen houden van graven. En dat is zelfs in huis mogelijk: zet voor je konijnen een met hooi gevulde graafkist in de kooi of de buitenren.

Tip van de expert – Celine, winkelmedewerkster

“Ik houd mijn beide konijntjes in een buitenren. Buiten vinden ze alles wat ze nodig hebben: plek om te ravotten, een natuurlijke bodem om in te wroeten, natuurlijk daglicht en frisse lucht.”

Verbouwingsacties

Hoe schuw muizen, cavia’s en hamster ook over kunnen komen, ze zijn ook heel nieuwsgierig. Nieuw speelgoed wordt eerst vanaf een afstandje sceptisch bekeken – en vervolgens onderzocht. Kleine dieren vinden het leuk nieuwe dingen te ontdekken. Richt de ren dus elke keer opnieuw een beetje anders in. Maar let op: wanneer je te veel en te vaak veranderingen doorvoert, kan dit stress bij je dier veroorzaken.

Rondstruinen

Bied je dier elke keer weer iets spannends om te besnuffelen en te onderzoeken. Daarvoor zijn bijvoorbeeld takken, boomschors of stenen uit de tuin geschikt. Let erop dat je dier zich niet aan scherpe randen kan verwonden. Bovendien verdragen konijnen en co niet elk soort hout. Harshoutsoorten, bijvoorbeeld naaldbomen, zijn taboe voor knaagdieren! Onschadelijk is daarentegen hout van fruit- en notenbomen. Daar knagen hazen, konijnen en muizen maar al te graag aan.

Eetplezier

Het zoeken naar en vervolgens verteren van eten neemt bij kleine dieren veel tijd in beslag. Kies voor hoogwaardig voer en laat je hamsters, hazen en co ook maar eens een keer hun best doen voor een bijzondere lekkernij. Je kunt bijvoorbeeld kleine stukjes groenten (vergeet vooral niet te controleren of het dier ze wel verdraagt!) of lekkernijen in voerballen of woelkisten verstoppen, of knaagsticks aan de tralies van de ren bevestigen.

Zo amuseer je je kleine dier - en jezelf

Het samen spelen versterkt de band tussen dier en mens – en is leuk voor allebei. Hoe kun je met je dier spelen? Zoals bekend doen onze knaag- en andere kleine dieren alles voor iets lekkers. Maak daar gebruik van, het liefst wanneer het dier veilig los kan lopen. Verstop wat voer in de buurt, in je vuist of in een stuk intelligentiespeelgoed. Laat je dieren de geur opnemen en je zult zien hoe snel ze op zoek gaan.

Veel dierenbezitters zweren ook bij clickertraining. Zo breng je je huisdier bij dat een bepaald gedrag met iets lekkers wordt beloond. Bijvoorbeeld wanneer de hamster op je hand klautert. Precies op dat moment moet je de clicker gebruiken. Op deze manier kun je met wat geduld en korte trainingssessies ook kleine dieren kleine kunststukjes aanleren of ze tammer maken. Taboe: gevaarlijk gedrag en gedrag dat in tegenspraak is met het instinct van het dier.

In een oogopslag - ideeën voor het bezighouden van knaagdieren

Houd je van het vrolijke gepiep van cavia’s of het gehobbel van nieuwsgierige dwergkonijnen? Hier kun je nogmaals een kort overzicht bekijken van hoe je je knaagdier kan bezighouden.

Knaagdieren in het algemeen

Hamsters

Dwergkonijnen

Cavia's

Muizen

Chinchilla's

Loading...