Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Hoe veel weet je over konijnen en knaagdieren?

15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten

Zwei Hasen

Heb je knaagdieren of konijnen? Dan weet je waarschijnlijk al veel over deze schattige en fascinerende diertjes. We hebben een aantal weetjes voor jou samengesteld die je misschien nog niet kent. Bovendien presenteren we jou onze beste knutselideeën voor je dieren, zodat jullie je nooit meer hoeven te vervelen.

Loading...

Wat zijn eigenlijk knaagdieren?

Knaagdieren behoren tot de zoogdieren en hebben vier speciale knaagtanden: twee in het midden van de bovenste rij tanden en twee onderaan. Deze knaagtanden groeien voortdurend terug, tot wel vijf millimeter per week! Daarom is het zo belangrijk dat knaagdieren ruwvoer krijgen en altijd iets te knabbelen hebben. Anders kunnen hun knaagtanden te lang worden. In het wild kraken ze noten met hun sterke knaagtanden, vellen ze bomen of graven ze holen – afhankelijk van de knaagdiersoort. De schedel van knaagdieren is zo gebouwd dat ze veel kracht hebben om te knagen. En daar horen ook heel sterke kauwspieren bij. Knaagdieren komen bijna overal ter wereld voor, behalve op enkele afgelegen eilanden en op Antarctica.

Welke knaagdieren ken jij?

Als huisdier ken je misschien deze populaire leden van de knaagdierenfamilie:

Knaagdier
Aktiviteit
Hoe houd je ze?
Levensverwachting
Cavia
schemeractief
ten minste als paartje, beter nog in een groep
zes tot acht jaar
Hamster
nachtactief
hij is het liefst alleen
tot drie jaar
Rat
nachtactief
ten minste als paartje, beter nog in een groep
tot drie jaar
Chinchilla
nachtactief
ten minste als paartje, beter nog in een groep
tien tot 15 jaar
Degoe
schemeractief
ten minste als paartje, beter nog in een groep
vier tot zes jaar
Kleurmuis
schemer- en nachtactief
ten minste als paartje, beter nog in een groep
tot tweeënhalf jaar
Woestijnrat
dag- en nachtactief
ten minste als paartje, beter nog in een groep
tot drie jaar
Chipmunk
dagactief
hij is het liefst alleen
zes tot tien jaar

En wie is volgens jou de grootste knuffelaar onder deze knaagdieren? Als ze goed en met liefde verzorgd worden, zijn het de ratten die het meest tam worden. Ze houden van contact met hun baasje en worden graag geaaid, opgepakt en rondgedragen. Dat had je niet gedacht, nietwaar?

Waarom zijn dwergkonijnen geen knaagdieren?

Waarschijnlijk heb je wel al eens gehoord dat dwergkonijnen ook als knaagdieren bestempeld worden. Dat is niet juist! Konijnen behoren tot de groep van de haasachtigen. Dwergkonijnen hebben namelijk twee extra tanden, die achter de bovenste knaagtanden groeien. Knaagdieren heben deze tanden niet. Als je een rat, muis of hamster hebt, valt je misschien nog een ander verschil op: Knaagdieren houden hun voedsel bijna altijd met beide poten vast om het op te eten – konijnen doen dat niet. En wist je dat wetenschappers discussiëren over de vraag of cavia’s wel in de orde van knaagdieren thuishoren? Deze verwanten van het stekelvarken vertonen enkele verschillen met andere knaagdieren. Zo houden ze bijvoorbeeld hun voedsel niet met hun voorpoten vast. Maar zolang er geen officiële hergroepering heeft plaatsgevonden, worden ze nog steeds knaagdieren genoemd.

Weet je waarom knaagdieren en konijnen zo graag graven?

In het wild moeten knaagdieren en dwergkonijnen zich beschermen tegen gevaarlijke roofdieren, zoals vossen of roofvogels. In hun hol, dat vaak uit vele vertakte gangen bestaat, voelen ze zich comfortabel en veilig. Veel knaagdieren – en vooral konijnen – hebben grote poten, zodat ze ook heel goed kunnen graven. Daarbij gebruiken ze ook hun scherpe klauwen en tanden. Boomwortels die in de weg zitten bij het graven, worden gewoonweg doorgebeten! Graven is dus een aangeboren instinct, dat jouw huisdieren ook nog hebben.

Hun zelfgemaakte tunnels en schuilplaatsen hebben altijd meerdere uitgangen, zodat ze snel aan gevaar kunnen ontsnappen. Best wel slim, vind je niet? Als je voor je huisdieren een omgeving wilt creëren waarin ze zich thuis voelen, moet je iets soortgelijks aanbieden. Bijvoorbeeld meerdere huisjes en schuilplaatsen met vele in- en uitgangen. Zo kunnen de dieren elkaar ook uit de weg gaan als ze ruzie gemaakt hebben. Omdat knaagdieren en dwergkonijnen erg nieuwsgierig zijn en graag alles in de gaten houden, gaan ze ook graag op verhoogjes zitten om de situatie te observeren. Daarom is het goed om voor verschillende niveaus, uitkijkplatforms en gevarieerde schuilplaatsen te zorgen. Sommige knaagdieren bouwen ook graag schuilplaatsen, tunnels of looppaden van natuurlijke materialen, zoals hooi.

Onze tip:Bouw eens een graafbox voor je konijnen of knaagdieren. Je kan bijvoorbeeld een grotere kartonnen doos nemen en er in- en uitgangen in knippen. Zodra je de deuren hebt geknipt, vul je de box met strooisel, stro en hooi. Je kan ook aarde, zand of kokosgrond gebruiken. Beslist zullen je huisdieren dat fantastisch vinden! Nog interessanter kan je de graafbox maken door er wat lekkers in te verstoppen. Ben je een grote knutselfan? Bouw dan voor je dieren een echt graafkasteel met een toren en kantelen! Beschilderen kan je het kasteel met verf die voor de dieren niet giftig is. Het beste vraag je aan je ouders welke verf je mag gebruiken. Je diertjes zullen zich er de koning te rijk in voelen!

Hygiene Meerschweinchen

Waarom knagen knaagdieren en konijnen eigenlijk zoveel?

Daar is een simpele verklaring voor: het knaaginstinct is aangeboren. De tanden van konijnen en knaagdieren groeien hun hele leven lang. Bij veel soorten zelfs enkele millimeters per week. Als je huisdieren niet de kans krijgen hun tanden af te slijten door te knabbelen, worden hun tanden te lang en kunnen ze veel pijn en problemen veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk dat ze altijd voldoende ruwvoer, zoals hooi, te eten hebben. Zo kunnen ze veel kauwen en hun tanden slijten.

Maar ook de takken van fruitbomen, notenbomen of wilgen brengen afwisseling en plezier voor de dieren en zijn een welkom tussendoortje. Bovendien zorgen ze ervoor dat je huisdieren een sterk gebit krijgen. Het is wel belangrijk om je ouders te vragen of de takken afkomstig zijn van bomen die niet met parasiticiden zijn bespoten. Vooral fruitbomen worden soms behandeld met producten om ze te beschermen tegen bladluizen, schimmels of kevers. Deze middelen kunnen ook voor je dieren heel gevaarlijk zijn. Daarom mag je alleen onbespoten takken gebruiken.

Knabberspaß selbstgemacht: Das kannst du für deine Tiere basteln

Je kan je fantasie de vrije loop laten, zolang je ervoor zorgt dat alle materialen die je gebruikt veilig zijn voor de dieren. Met papier en natuurlijke materialen loop je geen risico. We hebben nog een paar ideeën die leuk zijn voor jezelf en je huisdieren:

  • DIY activiteitenketting: Ken je onze my pet and me activiteitenketting voor knaagdieren? De kleurrijke elementen kan je naar hartelust rijgen en de ketting is gemakkelijk in de behuizing van de dieren op te hangen. Je dieren zullen grote ogen opzetten! Bovendien kan je er ook kleine snacks in verstoppen. Je kan bijvoorbeeld kruiden en weidebloemen tussen de afzonderlijke elementen stoppen.
  • Snackrol met lekkers: Van het kartonnen binnenste van een wc-rol maak je in een handomdraai een leuk speeltje. Leg wat lekkers in het midden en stop aan beide uiteinden hooi in de kartonnen rol. Je dieren zullen het heel leuk vinden om uit te zoeken hoe ze aan de lekkernij komen!
  • Voederboom:  Voederbomen kan je kopen of je maakt er een voor je dieren van een tak. Aan de boom kan je dan slablaadjes, kruiden en groentehapjes hangen. Dat vinden je dierlijke huisgenoten beslist spannend, vooral als ze zich een beetje moeten rekken en strekken om bij het lekkers te komen.
  • Snackbal: Snackballen zijn vaak gemaakt van riet. In de ballen kan je kleingesneden groenten en hooi verstoppen. Om aan het voedsel te komen, moeten je dieren achter de bal aanrennen, hem vasthouden of hem een duwtje geven zodat lekkernijen vrijkomen. Dat is niet alleen fysiek veeleisend, je kleine lievelingen moeten ook goed nadenken over hoe ze hun doel bereiken.

 

Heb jij ook iets leuks voor je knaagdieren of konijnen genknutseld dat je ons wil laten zien? Plaats dan een foto op Instragram – we zijn benieuwd naar jouw ideeën!

 

Loading...