Terraristiek voor beginners: Breng een spannende wereld naar je woonkamer
15.05.2023 - Leestijd: 5 minuten
Terrariums zijn fascinerend omdat ze hun eigen kleine werelden met exotische dieren herbergen. Daarin worden habitats zoals woestijnen of regenwouden zo getrouw mogelijk nagebouwd. Terrariumbewoners zoals gekko's, agamen, spinnen, kikkers, schorpioenen of slangen zijn geen knuffeldieren - maar ze zijn prachtig om naar te kijken. Alvorens een terrarium aan te schaffen, moeten beginners zich echter goed informeren over de behoeften en houderijvereisten van de dieren.
Wat moet je overwegen voordat je een terrarium koopt?
Een terrarium kopen
- Zoek uit hoe groot de dieren zullen zijn als ze volgroeid zijn – de afmetingen van het terrarium moeten daarop worden afgestemd.
- Vraag jezelf af of je echt genoeg durf hebt voor het hanteren, d.w.z. voeren, schoonmaken, vastpakken, van slangen, spinnen of soms onvriendelijke grote hagedissen.
- Sommige reptielen worden oud – ze te kopen, kan een verbintenis zijn voor tientallen jaren
- Sommige soorten vereisen veel zorg – heb je daar genoeg tijd voor?
- Heb je iemand die voor de dieren zorgt als je op vakantie of ziek bent?
- Heb je thuis genoeg ruimte voor een groot terrarium?
- Veel dieren moeten worden gevoerd met levende insecten zoals krekels, krekels of kakkerlakken – dit mag je niet afschrikken
- Reptielen hebben naast voedsel ook mineraalmengsels en vitaminen nodig – zoek precies uit wat en hoeveel je dieren nodig hebben.
- De aanschaf- en onderhoudskosten kunnen vrij hoog zijn omdat de technologie speciaal is en er extra kosten ontstaan voor elektriciteit.
- Als je huisdier ziek is, moet het naar een gespecialiseerde dierenarts, waarvoor je misschien ver moet reizen omdat er geen specialist bij jou in de buurt is.
Types terrariums
Droog terrarium
In droge terraria worden subcategorieën als woestijn, steppe, savanne of droog bos onderscheiden, afhankelijk van de luchtvochtigheid of de nachttemperaturen. In een woestijnterrarium, bijvoorbeeld, moeten de dieren kunnen beschikken over zeer warme plaatsen met 35 tot 45 graden Celsius overdag (in het geval van gekraagde leguanen zelfs aanzienlijk hoger), maar ongeveer 20, 25 graden Celsius minder ‘s nachts. De vochtigheid moet overdag 30 tot 40 procent zijn en ‘s nachts 60 tot 80 procent. UVB-lampen die zonlicht nabootsen, zijn essentieel in elk terrarium. Droge terraria zijn goed geschikt voor beginners. Hier kunnen bijvoorbeeld baardagamen, luipaardgekko’s of schorpioensoorten leven en het kan worden beplant met droge grassen, tillandsia’s en vetplanten.
Vochtig terrarium
Regenwoud- en bosterraria behoren tot de vochtige terraria. Het regenwoudterrarium vereist meer zorg dan een woestijnterrarium. Het goede nieuws: Dankzij de moderne technologie is het constant houden van de temperatuur en de vochtigheid geen probleem meer, zelfs niet voor beginners. Net zoals in het regenwoud liggen de temperaturen in het regenwoudterrarium meestal tussen de 25 en 30 graden Celsius en is de luchtvochtigheid meer dan 70 procent – dit wordt gemakkelijk bereikt met behulp van sproeisystemen. De exacte waarden hangen af van de diersoorten die worden gehouden. Omdat veel van de bewoners klimmen, zijn regenwoudteraria meestal hoog. Mogelijke bewoners voor een regenwoudterrarium zijn de Madagaskar daggekko, goudstofdaggekko, toke, roodkeelanole of ook de gouden boomklimmer.
Aqua- en sumpterrarium
Het aquaterrarium wordt ook wel paludarium genoemd. Het bestaat uit een land- en een watergedeelte die zachtjes in elkaar overgaan. Vanwege het grote aandeel water classificeren sommige deskundigen het eerder als een aquarium dan als een terrarium. Het aquaterrarium vergt nogal wat ruimte en verzorging en is daarom vooral geschikt voor mensen die veel ruimte en tijd voor hun hobby hebben. Mogelijke bewoners van het aquaterrarium: Schildpadden, vuurbuikpadden, kousenbandslangen en diverse krabben.
Buitenterrarium
Een bijzondere vorm om dieren te houden, is het zogenaamde buitenterrarium. Het is een must voor mediterrane schildpadden. Deze worden van de lente tot de herfst in het grote, veilige buitenverblijf geplaatst – ze in een glazen terrarium houden is geen optie. In het buitenverblijf in de tuin kunnen ze rondlopen, graven en van de zon genieten. Beschutte gebieden voor koele dagen en schaduwrijke gebieden voor zonnige dagen zijn net zo belangrijk als een gevarieerde ren met verschillende ondergronden en beplantingen.
Hoewel het opzetten van het buitenterrarium enige moeite kost, is het buitenverblijf vervolgens uiterst gemakkelijk in onderhoud. Mogelijke bewoners zijn Europese schildpadden, zoals de Griekse (Testudo hermanni) of Moorse schildpad (Testudo graeca).
Waarop moet je letten bij de aanschaf van terrariumdieren?
Veel terrariumdieren moeten individueel worden gehouden omdat zelfs mannelijke en vrouwelijke dieren elkaar ernstig verwonden bij territoriale gevechten. Zoek precies uit hoe het voor de soort is die je wilt kopen. Koop alleen dieren van verantwoordelijke fokkers of van dierenwinkels en vervoer ze zo snel mogelijk naar huis in een kleine, warmtegeïsoleerde box.
Welke terrariumdieren zijn geschikt voor beginners?
Enkele dieren die goed zijn voor beginners
- Korenslangen (Pantherophis guttatus)
- Keizerboa (Boa constrictor imperator)
- Baardagamen (Pogona vitticeps)
- Luipaardgekko’s (Eublepharis macularius)
- Roodkeelanole (Anolis carolinensis)
- Mexicaanse roodknievogelspin Brachypelma harmorii)
- niet-giftige schorpioenen zoals de keizerschorpioen (Pandinus imperator)
Luipaardgekko’s (Eublepharis macularius) zijn betrekkelijk gemakkelijk te houden, eerder crepusculair en leven in woestijn- of steppeterraria. Ook al zijn ze crepusculair, luipaardgekko’s hebben overdag een goede warmte- en UV-bron nodig in een terrarium dat voorzien is van vele spleten en holen. Bij goede verzorging kunnen de zuivere insecteneters meer dan 20 jaar oud worden.
Baardagamen zijn, naast gekko’s, de populairste dieren in het terrarium. Er zijn verschillende soorten; de dwerg baardagaam (Pogona henrylawsoni), en de gestreepte baardagaam (Pogona vitticeps) worden graag genomen als terrariumdieren. Baardagamen zijn dagdieren, voeden zich als volwassen dieren voornamelijk met planten en moeten slechts af en toe insecten krijgen. De territoriale baardagamen worden het best individueel gehouden. Sommige kunnen meer dan 15 jaar oud worden en leven ook in het woestijnterrarium.
Korenslangen (Pantherophis guttatus) zijn crepusculair, maar klimmen ook overdag door het terrarium. Er moet altijd vers water beschikbaar zijn, voedsel hebben ze slechts om de paar weken nodig. Korenslangen worden meestal meer dan een meter, soms meer dan 160 centimeter lang, en kunnen ongeveer 20 jaar oud worden. Ze zijn niet gevaarlijk, maar moeten toch veilig worden gehuisvest, omdat ze zelfs door de kleinste spleten ontsnappen.
De Mexicaanse roodknievogelspin (Brachypelma harmorii) is het ideale beginnersdier voor spinnenliefhebbers. Zoals de meeste spinnen heeft ze weinig ruimte en relatief weinig voedsel nodig. Ze is relatief rustig, maar toch moet je een beet van deze dieren of contact met de brandharen vermijden. Mannetjes leven maar een paar jaar, maar vrouwtjes leven meer dan 20 jaar.
Waar moet je op letten bij de verzorging?
Aangezien de habitat in het terrarium klein is, is een consequente hygiëne belangrijk. Reptielen kunnen, net als andere dieren, verschillende ziektekiemen overbrengen. Verwijder daarom dagelijks uitwerpselen en voedselresten en was daarna grondig je handen. Jaarlijks moet je een fecesmonster van je schildpad of baardagaam door een reptielendierenarts laten onderzoeken om parasitaire ziekten uit te sluiten of indien nodig te behandelen. In het regenwoudterrarium moet worden voorkomen dat door de hoge luchtvochtigheid schimmel ontstaat.