Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Een tuinvijver creëert nieuwe levensruimte

15.05.2023 - Leestijd: 2 minuten

Eine Seerose.

Een visvijver zorgt voor nieuw leven in de tuin. Om hier lang plezier aan te beleven, moet je bij de inrichting van je vijver met enkele aspecten rekening houden. Besteed veel aandacht aan de waterkwaliteit: die is doorslaggevend voor het welzijn van het visbestand en voor de stabiliteit van het ecosysteem in de vijver.

Langzaam maar zeker

Wie in de zomer beslist om een vijver aan te leggen en deze in de nazomer klaar heeft, moet tot in het voorjaar geduld hebben om de vissen te plaatsen. Het ecologische evenwicht van een tuinvijver heeft niet alleen warmte nodig, maar ook tijd. Ten vroegste 8-12 weken na de afwerking van de vijver kunnen de eerste vissen langzaam hun intrek nemen. De planten zijn dan al geacclimatiseerd en het ecosysteem is sterk genoeg om de uitscheiding van de vissen in belangrijke voedingsstoffen om te zetten.

Waterkwaliteit is doorslaggevend

Om helemaal zeker te zijn dat de vijver klaar is voor de intrek van nieuwe bewoners, controleer je voordien de waterwaarden. De ph-waarde moet tussen 6,5 en 8,5 °dKH liggen en het kalkgehalte van het water mag niet onder 5 °dKH dalen, liefst 6-8 °dKH. Ook de ammoniak- en nitrietwaarden moeten in het begin en regelmatig gecontroleerd worden. Waterzuiveraars kunnen helpen om deze waarden te bereiken, die je gemakkelijk met speciale sneltests kunt meten.

Een natuurlijke omgeving voor een goed gevoel

Let er bovendien op dat de watertemperatuur minstens 10 °C moet bedragen en dat je vijver aan zijn bewoners voldoende plaats biedt om te zwemmen en om zich terug te trekken. Als er voldoende zuurstof in het water voorhanden is en de kwaliteit voor het overige in orde is, zullen je vissen zich ongetwijfeld prima voelen.

Om op lange termijn een zuurstofgebrek te voorkomen, kun je kleine watervallen, fonteintjes of beekjes overwegen. Zwanenmossels beperken algenvorming op natuurlijke wijze.

2 Fische werden mit der Hand gefüttert.

Welke vissen nemen hun intrek?

Heel wat vissoorten voelen zich uitstekend in een gemiddelde tuinvijver, sommige hebben daartoe een speciale omgeving nodig en andere zijn helemaal niet in staat om in een vijver te overleven. Bij tuinliefhebbers is vooral de goudvis populair. Bittervoorn, winde, vetje, elrits en stekelbaars zijn andere soorten die het goed doen in een tuinvijver. Minstens even populair als de goudvis is de koi. Door zijn grootte stelt hij echter ruimte op prijs.