• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Opvang van vogels en kleine dieren: de beste tips voor je vakantie

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Zwei Kaninchen sitzen im Stall auf einer Wiese

Koffers inpakken en de vakantie kan beginnen - heerlijk, de mooiste tijd van het jaar komt eraan! Maar tot het zover is, is het belangrijk dat wie zijn leven deelt met een huisdier, goed plant. Eigenaars van vogels en kleine dieren weten het: Je kan je kleine vriendjes niet meenemen op vakantie, alleen de reis en de vreemde omgeving zouden al pure stress voor hen betekenen. Wij geven je tips die de moeite waard zijn over hoe je de juiste opvang voor kleine dieren en vogels kan vinden.

Vakantieopvang thuis of elders?

De eerste vraag die opkomt, is: Laat je je vogels of kleine dieren thuis verzorgen of breng je ze naar een dierenoppas of -pension? Beide hebben hun voor- en nadelen.

Het voordeel thuis: De dieren zijn in hun vertrouwde omgeving en worden niet blootgesteld aan de stress van het vervoer en een vreemde verblijfplaats.

Het nadeel: Je moet iemand vinden die elke dag minstens twee keer langer de tijd neemt om naar je huis te gaan, de dieren daar te verzorgen en ze te observeren – want dat is de enige manier om te merken of er eentje ziek is. De dierenoppas moet ook genoeg tijd met je huisdieren doorbrengen. Als je ze naar de vogeloppas brengt voor verzorging, hebben ze gezelschap – maar oudere dieren of koppels of groepen mogen niet uit hun vertrouwde omgeving worden weggerukt.

Hoe vind je de juiste oppas voor vogels of kleine dieren?

Een vogeloppasser moet zich thuisvoelen in de vogelwereld – een verzorger van kleine dieren moet alles over kleine dieren weten. Dierenliefhebbers die deze dieren zelf hebben, zijn bijzonder geschikt – maar ze moeten wel gezond zijn, zodat je dieren niet besmet raken. De beste manier om geschikte mensen te vinden is door mond-tot-mondreclame. Wie weet kan je dierenarts je een goede tip geven. Zoek op internetportalen of in de krant, verdiep je van tevoren in de dierenoppas en ga na of je hem of haar kunt vertrouwen. Wij raden een bezoek vóór de vakantie aan om de verzorger te leren kennen.

Ein Wellensittich sitzt auf der Hand einer Frau

Hoeveel kost de verzorging van je huisdieren?

Als je kiest voor een pension, kunnen de prijzen per dier en per dag variëren van twee tot zes euro. Voor kleine dieren wordt bijvoorbeeld een onderscheid gemaakt naargelang het verblijf geboekt wordt met of zonder beweging. Een oppas die bij je thuis komt, kost tussen de 10 en 20 euro per uur. Op care.com kan je berekenen hoe hoog de kosten in jouw regio zijn – en welke dierenoppas tijd heeft.

Wat moet de vakantieverzorger weten?

Je kunt het beste alle bijzonderheden van je dier opschrijven voor de vakantieverzorging. De oppas moet weten dat kanaries en parkieten graag in bad gaan en ook dat valkparkieten dagelijks een uitgebreide vrije vlucht nodig hebben, dat papegaaien eenmaal per dag water moeten krijgen om zich prettig te voelen en dat zebravinken 12 tot 14 uur per dag helder licht nodig hebben. Kleine dieren hebben dagelijks beweging nodig. In een buitenren moeten ze beschermd worden tegen katten en vogels. Ze mogen niet in de felle zon staan of aan tocht worden blootgesteld

Laat naast je telefoonnummer ook het nummer van je dierenarts achter voor noodgevallen. Zo kan je zonder zorgen op vakantie vertrekken – met het goede gevoel dat je dieren optimaal verzorgd worden.

Hoe herken ik een gerenommeerde verzorger voor mijn vogels en kleine dieren?

Checklist downloaden

Wat dierenverzorgers moeten weten

  • Bijzonderheden omtrent het houden en voederen van je dieren
  • In de zomer meerdere keren per dag vers water geven, etensrestjes verwijderen, schaaltjes schoonmaken (gevaar voor ziektekiemen!)
  • Heeft je dier regelmatig medicatie nodig?
  • Hoe vaak moet de kooi / het verblijf schoongemaakt worden?
  • In welke kamer kan er veilig rondgevlogen worden?
  • Waar kunnen de dieren vrij bewegen en veilig van hun beweging genieten?
  • Telefoonnummer van je dierenarts en hoe je op je vakantiebestemming te bereiken bent voor noodgevallen en vragen

Hoe maak je het makkelijker voor je huisdier om zich thuis te voelen?

Plan genoeg tijd in om te acclimatiseren: Ga na of er goede chemie is. Maak van tevoren kennis met de nieuwe accommodatie of oppas. Als je kleine dieren of je vogel gestrest lijken na het huisbezoek van de oppas, moet je de oorzaak onderzoeken: Is dit geen goede verzorging? Of kan het dier niet overweg met de verzorger? Je innerlijke houding is ook belangrijk. Onze viervoeters weten goed genoeg wanneer we gestresseerd zijn. Als je je lieveling overdraagt, neem dan afscheid en weersta de impuls om hem te troosten. Heb geen slecht geweten: Een goede verzorging kan een verrijking voor je viervoeter zijn. Des te mooier is het weerzien!

Heb je ervaring omtrent zorg voor vogels of kleine dieren opgedaan? Deel dit dan met ons op Instagram!