Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
 • Winkels
 • Mijn bestellingen
 • Winkelmandje

Balspelletjes met je hond

01.09.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Hund mit einem Ball

Balspelen behoren tot de meest geliefde bezigheden met honden. Maar voortdurend achter de bal aanrennen kan schadelijk zijn voor je hond. Ontdek hier waar je op moet letten bij het ballenspelen, hoe je kunt voorkomen dat je hond verslaafd raakt aan de bal en hoe je gooiobjecten op een zinvolle manier in het spel kunt integreren.

Waarom spelen honden?

Spelen versterkt de sociale band en versterkt het gevoel van samenhorigheid in de roedel. Het maakt niet uit of de “roedel” uitsluitend uit soortgenoten bestaat. Honden onderhouden levenslang sociale contacten tijdens het spelen en ontladen agressie. Het bevordert de tolerantie en communicatie onderling, maar ook de intelligentie van de dieren: Op deze manier worden oplossingen gevonden en groeit het zelfvertrouwen.

Zoals de mariene bioloog Jacques Cousteau ooit zei: “Het spel is een activiteit die je niet serieus genoeg kunt nemen.”

Werp- en balspelen moeten met voorzichtigheid worden genoten

Balspelen en werpspelen zijn populair – zowel bij honden als mensen. De meeste honden lijken ervan te genieten om achter een object aan te rennen dat snel beweegt. Maar hier is bijna altijd een misverstand: We denken vaak dat het goed is voor de hond om zich uit te leven en uit te putten tijdens het achtervolgen van ballen op het hondenveld. De waarheid is dat dit meestal weinig te maken heeft met plezier. Want eentonig balwerpen kan symptomen van verslaving veroorzaken en de gewrichten overbelasten.

Sommige honden vergeten alles om zich heen tijdens het ballenspel. Ze zijn volledig in hun element, volledig gefixeerd op het object van hun verlangen en soms nauwelijks aanspreekbaar. Dit komt doordat het achtervolgen een element is van het prooigedrag dat diep in de genetica van onze honden is verankerd. Ook al hoeven ze niet meer voor ons op jacht te gaan, dit deel van de jachtactieketen is in hun hersenen opgeslagen.

Dit betekent dat wanneer een bal vliegt, dit voor de hond kan voelen als vluchtend prooidier, en zijn drang om te jagen wordt opgewekt. Adrenaline, cortisol en dopamine stromen door zijn organisme en geven hem het signaal: Dit is leuk – nu vooral niet stoppen! Als de hormonencocktail overheerst, kijken ballenspelende honden ons soms aan met een ietwat waanzinnige blik, lijken ze afwezig en piepen ze om door te gaan met het spel.

Dit betekent echter meestal niet dat ze veel plezier hebben, maar kan betekenen dat ze gestrest zijn. Door het zelfbeloningsprincipe raken ze in een roes en willen ze steeds opnieuw beginnen. Als ze niet mogen doorgaan, kunnen ze erg gefrustreerd raken en in het ergste geval ongewenst gedrag ontwikkelen.

Bovendien kan het snelle rennen en stoppen de gewrichtsstructuur van de hond overbelasten. Afhankelijk van het ras en de leeftijd kan dit leiden tot gezondheidsproblemen.

Moet je daarom volledig stoppen met ballenspelen? Niet noodzakelijkerwijs. Niet elke hond wordt een “baljunkie”. Maar je doet je viervoeter een groot plezier als je niet overdrijft met werpspellen en enkele regels in acht neemt.

Waar je op moet letten bij het spelen met ballen of werpobjecten

 • Balspelen zijn alleen geschikt voor volwassen en gezonde honden.
 • Eentonig balwerpen mag nooit de eerste keuze zijn voor bezigheid tussen jou en je hond, maar moet een uitzondering blijven. Het risico dat je een balverslaafde hond kweekt is te groot.
 • Je hond mag het (bal)spel niet automatisch associëren met een hoog opwinding niveau. Gebruik de bal in plaats daarvan voor oefeningen die rust en concentratie vereisen, zoals oefeningen in frustratietolerantie en impulscontrole. Leer je hond bijvoorbeeld rustig te blijven zitten als je de bal weggooit – als beloning krijgt hij een traktatie.
 • Integreer de bal in zoekspellen, zodat je hond zijn neus kan gebruiken. Dit is op een goede manier vermoeiend en veeleisend voor hem.
 • Honden houden van trekspelletjes. Er is niets mis met een kleine speelse krachtmeting tussen jou en je hond. Ballen met een touw zijn hiervoor het meest geschikt.
 • Leer je hond te lezen en let op tekenen van vermoeidheid. Ontdek of ballenspelen echt zijn favoriete bezigheid is of dat hij misschien andere interesses heeft die hem meer plezier geven.
 • Gebruik nooit tennisballen, omdat hun tapijtachtige coating het gebit van je hond kan aantasten.
 • Beëindig het spel niet abrupt en op een moment dat je hond nog op een zeer hoog opwinding niveau is, maar kies een moment waarop hij goed benaderbaar en redelijk ontspannen is. Jij bepaalt wanneer het klaar is.