Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

Bestel tot uiterlijk 18 december om je bestelling voor kerstmis te ontvangen. Last minute cadeautje nodig? Bezoek dan een van onze Maxi Zoo-winkels.

  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Hoe lang duurt de hondenpuberteit?

15.05.2023 - Leestijd: 4 minuten

Hond ligt op de bank naast gescheurd papier

Een mentaliteit van 'geen zin', explosieve uitbarstingen van activiteit en geen respect voor autoriteit: honden in de puberteit hebben verrassend veel met jonge mensen gemeen. Maar maak je geen zorgen: deze "fase" gaat ook weer voorbij. Lees hier wat de puberteit bij honden inhoudt en hoe je hiermee kunt omgaan.

Wat veroorzaakt de puberteit bij honden?

De eerste puberteit begint tussen zes en twaalf maanden, afhankelijk van het ras, en gaat hand in hand met geslachtsrijpheid. Grote rassen komen iets later in de puberteitsfase, teven zijn iets vroeger rijp dan reuen. Het teefje is nu voor het eerst loops, de reu begint zijn poot op te tillen om te plassen en vindt vrouwelijke soortgenoten opeens erg prikkelend. Bovendien rivaliseert hij nu steeds meer met andere reuen. Veel hondeneigenaars merken het begin van de puberteit niet alleen aan de seksuele volwassenheid, maar ook aan het feit dat het goede gedrag van de eens zo brave viervoeter helemaal verdwenen lijkt te zijn.

Tijdens de puberteit vallen verschillende veranderingen in het organisme van de hond samen, die niet alleen lichamelijke effecten, maar ook verwarring veroorzaken.

De volgende veranderingen ervaart je harige vriend tijdens de puberteit:

  • neuronale veranderingen door hevige groeispurten van de zenuwcellen: om de efficiëntie van de hersenen te optimaliseren, ondergaan de verbindingen daartussen een echte herstructurering. Belangrijke verbindingen worden versterkt, minder gebruikte worden verminderd. de belangrijkste plaats waar deze veranderingen plaatsvinden is de prefrontale cortex, een hersenregio die cognitieve processen, denken en leren op zo’n manier implementeert dat de juiste reacties optreden. Tijdens de puberteit kunnen impulsieve acties voorkomen. Een ander deel van de hersenen, de amandelkern, groeit ook tijdens de puberteit. Dat is het centrum voor emoties zoals angst of agressie. Het gevoelsleven van de hond wordt soms ook wat onvoorspelbaarder.
  • Hormoonschommelingen: dopamine en testosteron – de hormonale huishouding van de hond en de ontvankelijkheid van de receptoren veranderen ook. Voor de hond kan dit vatbaarheid voor stress en nervositeit betekenen. Het dier reageert ongepast sterk op externe prikkels en ook op reeds bekende situaties: de typische stemmingswisselingen die de puberteit met zich meebrengt, net zoals bij menselijke tieners.

Wat zijn de tekenen van puberteit bij honden?

De hondenpuberteit komt vooral tot uiting in het feit dat het dier zijn omgeving met stemmingswisselingen en een zekere mate van wisselvalligheid tegemoet treedt. Het spel met andere honden wordt ruwer. Hoe sterk en in welke vorm deze effecten tot uiting komen, hangt af van het individuele dier. De gemene deler van elke vorm van ondeugd is echter het vaststellen van ‘volwassen’ gedrag.

In welke fasen vindt de puberteit plaats bij honden?

Er zijn twee gevoelige periodes in het leven van een hond. Het begint met de rangordefase, de tijd tussen de 13e en 16e levensweek. Dit kan ruwweg worden vergeleken met de opstandige fase bij peuters. De puberteit is de andere lastige fase. Afhankelijk van het hondenras, begint deze fase tussen de 7e en 12e levensmaand. Grote hondenrassen komen later in de puberteit; bij teven is de eerste loopsheid het startsignaal. Bij reuen is de overgang van jong dier naar puber vloeiend. Er is een kleine indicatie wanneer de reu voor het eerst zijn been optilt tijdens het urineren en een markering plaatst. De puberteit gaat langzaam weer over wanneer de hond tussen de twee en drie jaar oud en volgroeid is.

Het goede nieuws:
na een paar maanden is het spook verdwenen. Tijdens de puberteit ervaren viervoeters ook een tweede fase van verbinding met mensen: maak hier gebruik van en versterk de relatie.

Langharige hond ligt op bank en wordt door vrouw geperst

Waar moet ik op letten tijdens de puberteit van de hond?

Om de speurneus goed door de spannende puberteit te leiden heb je sterke zenuwen, geduld en veel liefde nodig. Terwijl de jonge hond zich onvoorwaardelijk aan jou als roedelleider heeft georiënteerd, probeert de puber zich te emanciperen. De schattige puppy verandert soms in een dwarskop. Je moet je hierop voorbereiden als je een jong dier aan je gezin toevoegt en dienovereenkomstig voorbereid zijn.

Hier moet je tijdens de puberteit opletten:

  • Gezag: houd altijd de overhand. Toon begrip voor de puberende hond, maar laat hem niet wegkomen met slechte gewoonten. Blijf altijd de niet onder de indruk zijnde, zelfverzekerde leider naar wie het dier zich kan richten, zelfs in de grootste achtbaan van emoties. Vooral wanneer de hond angstige neigingen ontwikkelt, is de veiligheid aan je zijde goed voor hem. Maar zelfs als hij zich als relschopper opwerpt, moet je gepast reageren en niet te veel aandacht aan de show besteden. Toon dat je als soevereine roedelleider niet onder de indruk bent.
  • Geduld: veel puberende honden lijken zich niet te herinneren wat ze hebben geleerd, lijken traag van begrip of voelen zich niet langer aangesproken als je ze roept. Wees begripvol en besteed juist nu veel tijd aan de hond. Maak hem geïnteresseerd om te leren en leer hem nieuwe trucs en opdrachten met veel lof en bekrachtiging – een opfriscursus is vaak voldoende.
  • Bescherming: een puberende hond kent geen gevaren en geen risico’s. Houd de hond goed in de gaten en grijp in als de puber in de problemen komt. Houd hem bijvoorbeeld aan de korte riem als hij ruzie met andere honden zoekt.

Tip van de redactie:
vermijd grote veranderingen zoals een verhuizing of volledig nieuwe dingen aanleren tijdens de puberteit van je hond – beide kunnen je trouwe viervoeter in deze gevoelige fase overweldigen.

Moet ik mijn hond laten castreren?

Nee. Als de hormonen op hol slaan, kun je misschien het idee krijgen. Maar als je denkt dat je hond na de castratie beter handelbaar is, zul je misschien teleurgesteld zijn. Het is waar dat gecastreerde reuen niet langer achter elke loopse teef aanzitten en dat hun agressief territoriaal gedrag afneemt. De meeste gedragspatronen zijn echter het resultaat van opvoeding en karakter. Hormonen hebben hier slechts een kleine invloed op. Vooral omdat je de puberteit niet omzeilt met zo’n ingreep: de hond mag pas worden gecastreerd als hij lichamelijk en geestelijk is volgroeid. Honden die voor of tijdens de puberteit worden gecastreerd vertonen later meer agressie of worden paniekerig. Het is sowieso aan te raden om eerst een hormoonchip te proberen.

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren

Overzicht van andere onderwerpen