Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
-10% voor nieuwe klanten
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
Meer dan 10.000 artikelen
  • Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Winkelmandje

Poedel - lieftallige Fransman met esprit

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Pudel schaut nach oben.

Zijn schoonheid maakt hem tot een ster op tentoonstellingen, maar de behendige poedel is allesbehalve een modehond: deze lieve hond is intelligent, sportief en mensvriendelijk en net zo geschikt als gezinslid als voor verantwoord hondenwerk. Het maakt niet uit of je nu kiest voor een kleine toypoedel of een indrukwekkende Franse poedel : dit bijzondere ras betovert in alle afmetingen en kleuren.

Loading...

Van eendenjager tot gezelschapshond

In Nederland is de poedel een van de meest populaire hondenrassen. Het woord “poedel” is afgeleid van het woord “poedelen”, wat in het water spetteren betekent. Een opmerking over het eerste gebruik van de poedel: als jachthonden apporteerden ze watervogels. Frankrijk wordt beschouwd als het land van herkomst van de huidige rashonden. Aan het einde van de 19e eeuw begon de hogere klasse van de samenleving belangstelling te krijgen voor de poedel. De vriendelijke hond met een licht huppelende gang werd al snel een modieuze gezelschapshond voor de dames.

Karakter van de poedel

Het poedelkarakter is een onweerstaanbare mix van intelligentie, charme, volgzame ijver, grote vriendelijkheid en gezelligheid. De poedel zoekt verbinding met zijn mensen en wil overal zijn. Dankzij deze eigenschappen wordt de poedel ook ingezet als talentvolle werkhond, blindengeleidehond, beschermhond en reddingshond. Hij heeft ook een voorliefde voor zelfexpressie en showtalent: poedels houden ervan om te behagen en erkenning te krijgen.

Een poedel opvoeden en houden

Door zijn vriendelijkheid en intelligentie is de poedel een gemakkelijk op te voeden hond. Stoer gedrag of koppigheid zijn hem vreemd. Het dier heeft echter stimulatie en activiteit nodig: met een poedel heb je een aanhoudende joggingpartner die dol is op agility, obedience en vooral apporteren. Zorg er altijd voor dat je poedel zich niet verveelt, want te weinig uitgedaagde dieren halen kattenkwaad uit. Hoewel poedels alert zijn, zijn ze van beperkt nut als waakhond. Met voldoende beweging en wandelingen voelt de poedel zich ook op zijn gemak in een stadswoning. Hij toont geen overmatige drang om door het huis te bewegen. Als je een balkon hebt, beveilig deze dan goed, want deze nieuwsgierige dieren kunnen daar gemakkelijk verongelukken. Omdat zijn vacht geen haar verliest, is de poedel ook geschikt voor mensen met een allergie.

Zwei braune Pudel sitzen auf einem Stuhl.

Groottes van de verschillende poedels

Een bijzonderheid van de poedel zijn de vier verschillende maten waarin de honden voorkomen. De kleinste, de zogenaamde toypoedel, is ongeveer 24 tot 28 centimeter groot en weegt tussen de 2 en 4 kilo – een dwerg vergeleken met de koningspoedel, ook wel de Franse poedel genoemd. Hij bereikt een schouderhoogte van 60 centimeter en weegt 18 tot 25 kilo.

Verzorging van de poedel

De mooie gekrulde vacht van de poedel heeft speciale zorg nodig die veel verder gaat dan af en toe verzorgen: je moet de hond dagelijks borstelen en wat bij andere rassen alleen in uitzonderlijke gevallen vereist is, ook regelmatig baden. Het temmen van de snelgroeiende vacht zou je elke twee maanden aan een ervaren hondenkapper moeten toevertrouwen of de trimmer moeten vragen het je te leren.

Bij ons vind je de beste producten voor je poedel!

Naar de hondenproducten

Profiel Poedel

Ras
Poedel
Oorsprong
Frankrijk
Classificatie
Gezelschaps- en werkhonden
Grootte
Toypoedel 24 tot 28 centimeter - dwergpoedel 28 tot 35 centimeter - kleine poedel 35 tot 45 centimeter - Franse poedel 40 tot 60 centimeter
Gewicht
Toypoedel 2 tot 4 kg - dwergpoedel 3,5 tot 6 kg - kleine poedel 7 tot 12 kg - Franse poedel 18 tot 25 kg
Anatomie
atletisch met een korte rug, hoge staart, smalle snuit
Ogen
licht scheefstaand
Oren
hangoren
Vacht en kleur
structuur wollig, gegolfd, fijn; kleuren: zwart, wit, bruin, grijs, abrikoos, roodachtig, zelden tweekleurig (niet erkende kleur), haart zelden uit
Kenmerken
vier groottes en twee vachttypen: wol- en touwpoedel (langwerpig gedraaide krullen)
Karakter
behendig, volgzaam, intelligent, vriendelijk, loyaal
Verzorging
uitgebreide verzorging, dagelijks borstelen, regelmatig baden, elke twee maanden scheren
Gezondheid
heupdysplasie bij Franse poedels, oogproblemen bij kleine poedels, oorproblemen, allergieën, patella-dislocatie, voedselintolerantie

Vind de juiste producten voor jouw poedel

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren