Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Poedelpointer - werkhond voor jagers met een gezin

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Pudelpointer Hund liegt auf einer Wiese

De poedelpointer was 's werelds eerste ‘doodle’-project. De gerichte paring van de poedel en de Engelse pointer heeft een nieuw jachthondenras voortgebracht dat al enkele jaren officieel erkend is en een vastgestelde rasstandaard volgt. De ernst en jachtvaardigheden van de pointer, in combinatie met de levendigheid en de bereidheid van de poedel om samen te werken, resulteerden in een veelzijdige jachthond die nauwe banden aangaat met zijn gezin.

Loading...

Meer dan een kruising

Wie gelooft dat het creëren van nieuwe rassen door ze te kruisen met de poedel een modern idee is, heeft het mis. De eerste gerichte kruisingen van poedels en Engelse pointers vonden meer dan 140 jaar geleden plaats. Het doel was om een veelzijdige, lichte en heel gemakkelijk op te voeden pointer te fokken die perfect zou passen bij de gemoderniseerde jacht. Het duurde meer dan 100 jaar voordat de fokinspanningen een nieuw ras opleverden.

In de eerste 30 jaar waren slechts 11 poedels, maar niet minder dan 80 pointers betrokken bij de fok. Dit werd gedaan omdat de genen van poedels zo dominant overheersen. Tegenwoordig is de poedelpointer een zeldzaam, maar bij jagers populair ras met uitstekende eigenschappen – zowel tijdens de jacht als thuis.

Karakter van de poedelpointer

Beide rassen hebben hun genetische stempel achtergelaten in de poedelpointer. De poedel bracht zijn intelligentie, liefde voor water, uitstekende vaardigheden bij het apporteren, bereidheid om samen te werken en gemakkelijke opvoedbaarheid met zich mee. De Engelse pointer gaf de kruising zijn intense passie voor de jacht, zijn uitstekende neus, zijn uithoudingsvermogen en zijn snuffelinstinct. Terwijl de pointer rustig van aard en evenwichtig is, wordt de poedel als levendig en zeer actief beschouwd.

De poedelpointer is een rustige hond die in een paar seconden ‘aanslaat’ en met veel enthousiasme zijn werk doet. Wat de omgang met mensen betreft, heeft de bijdrage van de poedel de gereserveerde houding van de pointer een beetje weggenomen. De huidige pups tonen veel consistentie wat hun vaardigheden en karakter betreft. Ze worden als buitengewoon intelligent en vriendelijk beschouwd en leren snel.

Opvoeding en het houden van de poedelpointer

Zoals vastgelegd in de rasstandaard, is de poedelpointer een veelzijdige jachthond. Hij biedt voor alle werkzaamheden in veld, bos en water de juiste vaardigheden – of het nu gaat om snuffelen, ‘pointen’, zoeken of apporteren. Hij schrikt niet van schoten en is niet bang, verlegen of agressief. Een lange opvoeding en training zijn nodig voordat hij actief zijn taken als jachthond kan uitoefenen. Een goede socialisatie legt de basis voor een solide, mensvriendelijke jacht- en gezelschapshond.

Poedelpointers kunnen het beste worden overgelaten aan de bekwame handen van een jager. Iedereen die een hond van dit ras houdt, maar geen jager is, zal andere taken moeten aanbieden om hem te stimuleren. Op de jacht georiënteerde activiteiten zoals dummy-spelletjes, mantrailing of zoekspelletjes worden aanbevolen. Afhankelijk van de kracht van het jachtinstinct en de mate waarop je erop kunt vertrouwen dat hij op het horen van je commando terugkeert, kun je je pointer als metgezel bij het fietsen of paardrijden meenemen om zijn energie kwijt te raken.

Verzorging van de poedelpointer

De poedelpointer heeft een grove, langere dekvacht en een dichte, zachte ondervacht. Regelmatige verzorging is essentieel als je wilt voorkomen dat de hond overmatig verhaart in huis. De honden hebben een kleine baard en langer haar op hun voorhoofd en rug. Het is belangrijk ze regelmatig te borstelen en hun klauwen, oren en tanden te controleren.

Kenmerken van de poedelpointer

De poedelpointer wordt beschouwd als een zeer robuust ras dat slechts aanleg voor een beperkt aantal erfelijke ziekten heeft. Zorg ervoor dat je je puppy koopt van gerenommeerde fokkers en met geteste ouders.

Met een goede verzorging kan de poedelpointer 14 jaar worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je poedelpointer!

Naar de hondenproducten

Profiel Poedelpointer

Ras
Poedelpointer
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Wijzende honden
Grootte
55 tot 68 centimeter schouderhoogte
Gewicht
20 tot 30 kilogram
Anatomie
harmonieus en gespierd
Ogen
donker, amandelvormig en met een charmante blik
Oren
middelgroot, driehoekig en dicht tegen het hoofd liggend
Vacht en kleur
ruwharig met een dichte ondervacht in de kleuren zwart, bruin en de kleur van droge bladeren
Kenmerken
vrij nieuw erkend hondenras
Karakter
attent, vriendelijk, evenwichtig en dol op kinderen
Gezondheid
robuust ras met weinig erfelijke ziekten (tests bij fokdieren)

Vind de juiste producten voor je poedelpointer

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren