Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Riesenschnauzer - goedaardige waaghals met veel kracht

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Nahaufnahme eines Riesenschnauzers.

Je hoeft de riesenschnauzer alleen maar in je hart te sluiten: deze grote viervoeter met de kenmerkende snor is slim, speels, alert en houdt ervan dicht bij mensen te zijn. Hij is geschikt als gezinshond, maar ook als dienst- of therapiehond. Hij verdedigt de "roedel" die hem is toevertrouwd met hartstocht en is eerder terughoudend tegenover vreemden.

Loading...

Hardwerkende en loyale metgezel

De riesenschnauzer stamt uit een hondenfamilie die vanaf de middeleeuwen wijdverspreid was in Zuid-Duitsland en de Alpen: de zogenaamde boeren- en slagershonden. Deze stevige, krachtige dieren dreven het vee bijeen, begeleidden transporten en bewaakten hun territorium. Ze reisden door het land met ambachtslieden en reizende handelaren. Deze honden ontwikkelden tal van kenmerken die nog steeds kenmerkend zijn voor de schnauzer: alertheid, doorzettingsvermogen, veerkracht en intelligentie. De eerste riesenschnauzers werden aan het begin van de vorige eeuw in Duitsland gekweekt en in 1913 voor het eerst in een stamboek opgenomen.

Karakter van de riesenschnauzer

De riesenschnauzer heeft van nature een evenwichtig en goedaardig karakter. Hij is erg intelligent, robuust, leergierig en heeft sterk ontwikkelde zintuigen. Door deze karaktereigenschappen is het een populaire politiehond. De uiterst waakzame en veerkrachtige viervoeter is nogal afstandelijk ten opzichte van vreemden. Maar hij behandelt zijn familie des te hartelijker en liefdevoller: door zijn open en vrolijke manier van doen, is hij een loyale metgezel en speelkameraad. Hij is zich echter niet altijd bewust van zijn enorme kracht. Daarom is hij als gezinshond geschikter in huishoudens met oudere kinderen. Af en toe is de gevoelige reuzenschnauzer een beetje eigenwijs, maar vooral enthousiast over elk avontuur.

De riesenschnauzer opvoeden en houden

Die energiebundel van jou heeft veel beweging en soortspecifieke bezigheid nodig: hoe langer en sneller je met hem onderweg bent, hoe beter. Hij begeleidt je bij het fietsen, joggen en paardrijden. Hij voelt zich het meest op zijn gemak in de natuur; je moet hem alleen in de stad houden als hij vrij kan rennen. Zijn intelligentie, uithoudingsvermogen en kracht bewijst hij ook in de hondensport of als assistentie- en therapiehond. Deze pittige hond heeft sterk leiderschap nodig en een consistente opvoeding die zijn kwaliteiten in de goede richting stuurt. Deelname aan een hondenschool wordt daarom sterk aanbevolen. De leergierige hond vervult gegeven taken met veel enthousiasme en moet ook mentaal worden aangemoedigd. Als een riesenschnauzer zich verveelt, kan hij ongewenste eigenaardigheden of gedraging ontwikkelen.

De korte, pezige vacht van de riesenschnauzer laat je twee tot vier keer per jaar trimmen. Je hoeft hem normaal gesproken niet te borstelen. Alleen de lange snorharen moet je regelmatig reinigen en kammen.

Speciale kenmerken en gezondheid van de riesenschnauzer

Zoals alle grote hondenrassen, is de riesenschnauzer vatbaar voor gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie en knie-aandoeningen. Koop je hond daarom bij een gerenommeerde fokker, de relevante adressen kun je opvragen bij de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten (NVH). Vermijd ook overbelasting van de gewrichten, bijvoorbeeld bij het traplopen. Als je met je lieveling aan hondensport wilt doen, moet je vooraf advies inwinnen bij een dierenarts.

Bij ons vind je de beste producten voor je riesenschnauzer!

Naar de hondenproducten

Profiel Riesenschnauzer

Ras
Riesenschnauzer
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Werkende en gezelschapshond
Grootte
60 tot 70 centimeter schofthoogte
Gewicht
35 tot 47 kilogram
Anatomie
sterk, gespierd, licht gedrongen
Ogen
middelgrote, ovale ogen in een donkere tint
Oren
hooggeplaatste flaporen
Vacht en kleur
dicht stug haar in twee kleurvarianten: zwart en peperzout (ijzer- tot zilvergrijs)
Kenmerken
mag geen trappen beklimmen
Karakter
goedaardig, zelfverzekerd, loyaal, evenwichtig, wantrouwend tegenover vreemden, grote bewegingsdrang
Verzorging
meerdere keren per jaar trimmen
Gezondheid
Aanleg voor gewrichtsproblemen

Vind de juiste producten voor je riesenschnauzer

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren