• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje

De schnauzer - een sportieve paardenliefhebber die regelmatig naar de kapper moet

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein weißer Schnauzer.

De middenslagschnauzer is de oorspronkelijke vorm van de drie rassen van verschillende grootte. Reuzen- en dwergschnauzers zijn gebaseerd op de genen van deze dappere jager op ratten, wezels en watervogels. Bovendien toont de schnauzer talent als waakhond en familielid. Stevige wandelingen en regelmatig poetsen maken deel uit van de dagelijkse routine.

Loading...

De beste vriend van de boer, de onmisbare metgezel van de jager

Hij wordt ook wel „rattenvanger” genoemd omdat in de 19e eeuw de genadeloze jacht op ratten een van de fokdoelen was. Als stalhond leefde de schnauzer in gezelschap van de paarden en doodde elk knaagdier. Zijn allround talent zorgde voor blijvend succes. Zijn intelligentie, trainbaarheid en bijna onverwoestbare robuustheid won de harten van de familie zodat het trouwe dier al snel niet alleen maar als wachthond naast de staldeur of jachthulp werd gebruikt.

De essentie van de schnauzer

Op zoek naar een nieuw familielid? Gevonden! Bijna geen enkel ander ras combineert op zo’n geweldige manier een levendig temperament met een bedachtzaam optreden en liefdevolle aanhankelijkheid als de Schnauzer. Speels en behendig, loyaal en trouw, waakzaam en onvergankelijk – de schnauzer zal zich in je leven bewijzen als de perfecte gezinshond. Hij houdt evenveel van gezamenlijke wandelingen als van ravotten met je kinderen. Tijdens het ravotten toont hij zich juist heel voorzichtig en tolerant. Dankzij zijn middelgrote formaat kan hij wanneer hij voldoende wordt uitgelaten zeker in een appartement wonen. Je buren zullen slechts zelden geblaf horen. Zijn gehechtheid aan mensen kwalificeert de slimme baarddrager als de perfecte gezelschaps- en gezinshond.

Opvoeden en houden van de wendbare superneus

Puppy’s laten al zien dat ze goed met mensen en dieren om kunnen gaan, een eigenschap waarmee de schnauzer wordt geboren. Opvoeding en het opbouwen van een band zijn gemakkelijk als je zowel zijn behoeften aan activiteit als zijn intelligentie gebruikt. Dit werkt met succes in de hondensport. De mand is voor de schnauzer pas een optie wanneer het werk gedaan is. De afwisseling tussen levendig temperament en bedachtzame rust is typerend voor het ras. Hij is erg aanhankelijk en speelt graag met kinderen. Zijn alertheid uit zich niet in geblaf. De hoog ontwikkelde neus, oren en ogen worden constant gebruikt en bewijzen zich als de hoekstenen van zijn aandacht.

Het verzorgen van de schnauzer

Je doet je stofzuiger een groot plezier – schnauzers verliezen heel weinig haar. Het typische handelsmerk, de snor, valt mooi op en geeft de hond zijn onmiskenbare uiterlijk. De hond heeft een dubbele vacht, waardoor hij in de vrije natuur zou kunnen overleven. Het grove dekhaar bedekt een zachte, korte ondervacht. Deze combinatie vereist dagelijks kammen en regelmatig trimmen. De schnauzer geniet van beide als hij in een vroeg stadium aan de behandeling gewend wordt.

Bijzonderheden en gezondheid

De schnauzer is vatbaar voor de erfelijke ziekte heupdysplasie (HD). Dit is de misvorming van de heupkom, waardoor pijnloos bewegen onmogelijk wordt voor de verder zo robuuste hond. Let daarom bij de aankoop beslist op een gecertificeerd HD-vrije fok.

Bij ons vind je de beste producten voor je schnauzer!

Naar de hondenproducten

Profiel Schnauzer

Ras
(Middenslag-)schnauzer
Oorsprong
Zuid-Duitsland
Classificatie
Duitse pinscher en schnauzer
Grootte
45 tot 50 centimeter
Gewicht
14 tot 20 kilogram
Anatomie
Middelgroot, robuust, gedrongen, gespierd, rug hellend naar de achterhand
Ogen
Donker, levendig en naar voren gericht, middelgroot en ovaal
Oren
Hoog aangezette flaporen, de binnenranden van de oren dicht bij de wangen
Vacht en kleur
Stugge, harde en dichte, dichte ondervacht en langer, nauwsluitend buitenhaar; puur zwart of peper-en-zoutkleurig; weelderige wenkbrauwen en snorharen
Kenmerken
Heeft ook als gezinshond veel activiteit nodig; succesvol in de hondensport, bij de reddings- en opsporingsdienst en als metgezel bij het paardrijden
Karakter
Moedig, lenig, gehoorzaam en zeer volgzaam; houdt van spelen, is lief voor kinderen, waakzaam, geen blaffer, mannetjes soms agressief tegenover andere dieren; legendarische slimheid en onverschrokkenheid
Verzorging
Dagelijks kammen essentieel, 2 tot 3 keer per jaar trimmen
Gezondheid
Extreem robuust, aanleg voor HD (heupdysplasie)

Vind de juiste producten voor je schnauzer

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren