Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Goldendoodle - een knuffelige mix met een heel groot hart

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Golden Doodle Hund liegt auf der Couch

Sereen en goedaardig als een retriever, slim en leergierig als een poedel - de goldendoodle is een hond waar je alleen maar van kunt houden. De mix van poedel en golden retriever is gemakkelijk te trainen en heeft een sportieve eigenaar nodig die met hem door dik en dun gaat. Als gezinshond is hij loyaal aan zijn roedel en is hij een grappige speelkameraad die altijd in is voor iets ondeugends.

Loading...

Harige viervoeter uit de VS

De goldendoodle is een kruising tussen een golden retriever en een poedel. De kruising van deze twee hondenrassen begon eind jaren negentig in de VS: de reden hiervoor was dat poedels een bijzonder allergievriendelijke vacht moesten hebben. Men wilde van deze eigenschap profiteren bij het fokken van nieuwe rassen. Zo ontstond niet alleen de goldendoodle, maar ook de labradoodle (kruising tussen labrador en poedel) en de cockerpoo (kruising tussen cocker spaniel en poedel).

Het is echter nog niet bewezen dat het haar van deze kruisingen minder allergenen bevat dan dat van andere rassen. Bovendien worden allergenen niet alleen in de vacht aangetroffen, maar ook in huidschilfers en speeksel. In de eerste jaren was de lieve mix vooral in Noord-Amerika en Australië populair. Tegenwoordig zie je hem steeds vaker in Europa. De goldendoodle is geen hondenras dat wordt erkend door de overkoepelende organisatie Fédération Cynologique Internationale (FCI).

Het karakter van de goldendoodle

De aanhankelijke goldendoodle combineert de beste eigenschappen van de retriever en de poedel in één hond: hij is kalm, intelligent, vriendelijk en leergierig. Hij wordt beschouwd als kindvriendelijk en als een ideale gezinshond. De gelukkige metgezel kan meestal goed overweg met andere honden, speelt graag met ze en inspireert zijn baasjes altijd met zijn slimheid. Hij heeft veel aandacht nodig, knuffelt graag en gaat bij voorkeur overal mee met zijn „adoptieroedel”.

De goldendoodle opvoeden en houden

De gehoorzame hond heeft veel beweging nodig: hij houdt van wandelen in de natuur en heeft een passie voor in het water springen. Hij heeft echter ook mentale uitdagingen nodig. De wervelwind wil veel leren en graag samenwerken met zijn mensen. Hondensporten zoals agility of dogdancing zijn precies goed voor deze bundel energie.

Goudendoodles laten zich meestal gemakkelijk iets aanleren omdat ze hun eigenaar graag een plezier willen doen. Toch moet je vanaf het begin consequent zijn met je opvoeding en je niet laten vermurwen door de goedhartige blik van je favoriet. Goldendoodles zijn ook geschikt voor stadswoningen, als hun baasjes ze maar vaak meenemen voor een wandeling. Omdat hun sociale vaardigheden zo’n hoog niveau hebben, worden deze gevoelige viervoeters vaak opgeleid tot school- en therapiehonden.

Verzorging van de goldendoodle

Goldendoodles zijn heel gemakkelijk te verzorgen: omdat zijn vacht nauwelijks verhaart, hoef je daar niet al te veel aan te doen. Regelmatig borstelen en trimmen zijn meestal voldoende.

Bijzonderheden van de goldendoodle

De goldendoodle heeft minder last van erfelijke ziektes dan andere rashonden. Er werd echter enige aanleg voor cataract en heupdysplasie vastgesteld. Het is daarom belangrijk om een pup alleen bij een verantwoorde fokker te kopen.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw goldendoodle!

Naar de hondenproducten

Profiel Goldendoodle

Ras
Goldendoodle
Oorsprong
VS
Classificatie
Kruising
Grootte
Kruising tussen golden retriever en Franse poedel: 56 tot 66 centimeter, kruising tussen golden retriever en dwergpoedel: 33 tot 53 centimeter schofthoogte
Gewicht
Afhankelijk van de variant tussen de 11 en 41 kilogram
Anatomie
Slank en gespierd
Ogen
Donkere knoopogen
Oren
Harige, slappe oren
Vacht en kleur
Middellange gladde of gekrulde vacht, kleurvarianten: bruin, zwart, roodbruin, crèmekleurig, goudkleurig
Kenmerken
Worden ook opgeleid als therapiehonden
Karakter
Goedaardig, empathisch, open, vrolijk, kindvriendelijk, intelligent
Verzorging
Regelmatige vachtverzorging
Gezondheid
Gebleken aanleg voor cataract en heupdysplasie

Vind de juiste producten voor je goldendoodle

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren