Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Elo: lieve gezinshond met een ontspannen karakter

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Elo hond staat in de tuin

De Elo wordt beschouwd als een ontspannen en vriendelijke gezinshond die ook goed overweg kan met kinderen. Het uiterlijk is zeer divers, omdat de Elo een kruising van verschillende hondenrassen is. Idealiter heeft hij geen jachtinstinct en is daarom een ontspannen partner tijdens wandelingen. Een zekere koppigheid en eigenzinnigheid maken ook deel uit van zijn aard, wat hem des te sympathieker maakt.

Loading...

Ontstaan uit een fokproject

De Elo wordt sinds 1987 als ras gefokt. Het doel van het fokken: een robuust en evenwichtig ras creëren uit de kruising van Eurasiërs, bobtails en chowchows, een ras dat perfect is als gezinshond. Het fokproject heette aanvankelijk ‘Eloschaboro’. De hondenrassen Eurasiër en bobtail, die het meest bij het project betrokken waren, worden nog steeds ingekruist. Om de genenpool uit te breiden, werden later de samojeed en de dalmatiër toegevoegd.

De afkorting van ‘Eloschaboro’ – Elo – is de naam waaronder het ras nu bekend is. Aangezien het ras nog niet internationaal erkend is, wordt de naam nu beschouwd als een ‘merk’ dat als licentie werd verleend aan slechts één rasvereniging zodat fokkers zich aan de strenge eisen houden. Naast de originele Elo is er een kleine variant waarbij ook de Pekinees, kleine en middelgrote spitsen en Japanse spitsen worden ingekruist.

Het karakter van de Elo

Bij de Elo staat het karakter op de eerste plaats, vachtkleur en vachttype zijn secundair. Om deze reden is de als gezins– en gezelschapshond gefokte Elo meestal uitgesproken vriendelijk en rustig, maar brengt toch ook een gezonde hoeveelheid zelfvertrouwen mee. Hij heeft geduld met kinderen. Hij heeft een hoge irritatiedrempel, is robuust en veerkrachtig. Een jachtinstinct is zelden aanwezig en als hij het al heeft, is het slechts licht ontwikkeld. De Elo heeft ook niet de neiging te blaffen.

De Elo houdt van lange wandelingen en geniet van hondensport. Als je hem eraan laat wennen, kan hij een paar uur alleen blijven. Zijn plooibare karakter maakt hem tot een geweldige gezinshond, metgezel voor alleenstaanden of beste vriend voor ouderen.

Het opvoeden en houden van de Elo

Aangezien de speelse hond af en toe enige schattige eigenwijsheid toont, is het aan te raden dat je met hem naar puppyles en de hondenschool gaat. In principe vereist deze hond een liefdevolle, maar consistente opvoeding – anders kan het voorkomen dat de hond wil bepalen hoe het eraan toegaat.

Dankzij zijn ongecompliceerde karakter kan de Elo zowel in een stadsappartement als in een huis met tuin wonen – altijd op voorwaarde dat hij fysiek en mentaal voldoende wordt gestimuleerd.

Verzorging van de Elo

De vachtverzorging kost niet veel tijd. Als je de vacht regelmatig borstelt en aait, vooral tijdens de rui, voorkom je vervilten. In het eerste levensjaar mag je de hond helemaal niet wassen, en later pas als het absoluut noodzakelijk is. Voorkom knippen in de zomer. Dit beschadigt de vacht permanent en kan leiden tot verlies van het dekhaar.

Kenmerken van de Elo

Hoewel bij het fokken van de Elo wordt aangestuurd op een robuuste gezondheid, is de hond toch vatbaar voor een oogaandoening die distichiasis wordt genoemd. De wimpers groeien in de richting van het oog, wat het hoornvlies kan beschadigen. Let daarom op de lengte van de wimpers en knip deze indien nodig bij.

Als je een Elo-puppy wilt kopen, neem dan contact op met een verantwoordelijke fokker die lid is van de Elo Breeding and Research Association.

Bij ons vind je de beste producten voor je Elo!

Naar de hondenproducten

Profiel Elo

Ras
Elo (Eloschaboro)
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Gezins- en gezelschapshond
Grootte
Middelgroot; schouderhoogte van een grote Elo: tot 60 centimeter, kleine Elo: tot 45 centimeter
Gewicht
Grote Elo: tot 35 kilogram, kleine Elo: tot 15 kilogram
Anatomie
Robuuste, compacte, gekrulde staart over de rug, rechte rug
Ogen
Bruin tot zwart van kleur
Oren
Puntige rechtopstaande oren
Vacht en kleur
Stevige vacht met ondervacht; ruwhaar en gladhaar, alle kleuren toegestaan behalve merle, bij voorkeur zuiver wit met vlekken
Kenmerken
Bewust gefokt als gezinshond
Karakter
Vriendelijk, ontspannen, speels, loyaal, eigenwijs, robuust, veerkrachtig
Gezondheid
Aanleg voor distichiasis
Verzorging
Regelmatig borstelen, indien mogelijk niet wassen

Vind de juiste producten voor je elo

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren