Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Duitse staande korthaar - betrouwbare jachthond met gevoel voor familie

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Deutsch Kurzhaar Hund steht auf einem Feld und schaut nach oben

Kriskras door velden en bossen met zijn neus dicht bij de grond - dat is het favoriete tijdverdrijf van de Duitse staande korthaar. Deze intelligente jachthond is een duidelijke werkhond die uitgedaagd wil worden en veel beweging nodig heeft. Na gedane arbeid is hij graag bij zijn familie en blijkt hij een toegewijd gezinslid te zijn.

Loading...

Een fervent jager met Zuid-Europese voorouders

De voorouders van de Duitse staande korthaar waren jachthonden uit de mediterrane landen, die voornamelijk werden gebruikt om pluimvee op te sporen. De zogenaamde staande honden werden via Frankrijk, Spanje en Vlaanderen naar Duitsland gebracht, waar ze ook de vorsten vergezelden op jacht. De eerste vermeldingen in een stamboek werden in 1897 in Duitsland gemaakt. Prins Albrecht zu Solms-Braunfeld legde rascriteria vast en daarmee de basis voor de moderne fokkerij. In de loop van de tijd ontwikkelde de Duitse staande korthaar zich steeds meer van een staande hond tot een veelzijdige jachthond.

Karakter

De Duitse staande korthaar is een gepassioneerde jachthonddie wordt gekenmerkt door een evenwichtig, kalm en betrouwbaar karakter. Hij heeft absoluut een taak nodig en daarvoor is jagen het beste. Daarom geven verantwoordelijke fokkers hun puppy’s meestal alleen aan jagers. De pezige viervoeter is vol energie en moet mentaal en fysiek worden uitgedaagd. Als hij flink is beziggehouden, laat hij zien dat hij vriendelijk, kindvriendelijk en flexibel is, zodat een “bijbaantje” als gezinshond zeker mogelijk is.

Opvoeding en het houden van de Duitse staande korthaar

Wat deze zelfverzekerde en gewillige hond nodig heeft is een sterk leiderschap en een consistente opvoeding waardoor zijn uitgesproken jachtinstinct onder controle kan worden gehouden. De basis van deze opvoeding is een op partnerschap gebaseerde, vertrouwensrelatie waarin toch duidelijk is wie de leiding heeft. Idealiter wordt de hond getraind om te jagen. Zijn uitstekende reukvermogen, zijn oriëntatievermogen en zijn uithoudingsvermogen spelen daarbij een belangrijke rol. De Duitse staande korthaar voelt zich comfortabel op elk terrein en is ook geschikt voor werk in het water. Zijn korte vacht is binnen een paar minuten weer droog.

Als hij niet als jachthond wordt gehouden, heeft deze trouwe viervoeter veel beweging en mentale uitdagingen nodig. Lange wandelingen, fietstochten en hondensporten zoals hondenfrisbee, veelzijdigheidssport, dummy-training of tracking zijn precies wat deze krachtige hond wil. Het waakzame dier met de uitzonderlijk goede speurneus heeft nauw contact met zijn eigenaar nodig en is absoluut geen hond voor afgesloten ruimtes.

Verzorging

De verzorging kost weinig tijd en moeite: af en toe borstelen is voldoende.

Kenmerken

Honden van dit ras hebben soms aanleg voor progressieve retinale atrofie (PRA) en epilepsie. Het risico op heupdysplasie wordt zoveel mogelijk geminimaliseerd door verantwoorde fokselectie. Neem zeker bij het zoeken naar een puppy contact op met een gerenommeerde fokker. Adressen vind je bij de Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten. De levensverwachting van de Duitse staande korthaar is ongeveer twaalf jaar.

De beste producten voor jouw Duitse staande korthaar vind je bij ons!

Ga naar hondenproducten

Profiel Duitse korthaar

Ras
Duitse korthaar
Oorsprong
Duitsland
Classificatie
Wijzende honden
Grootte
Reuen: 62 tot 66 centimeter bij de schoft, teven: 58 tot 63 centimeter bij de schoft
Gewicht
20 tot 32 kilogram
Anatomie
Harmonieus, slank, elegant
Ogen
Donkerbruin, middelgroot
Oren
Groot, hangend, driehoekig van vorm
Vacht en kleur
Kort, dicht, hard, kleurvariëteiten: bruin, bruinschimmel, bruin met witte of gespikkelde aftekeningen, wit met bruine vlekken, zwart met lichte vlekken
Kenmerken
Uitgesproken jachthond, heeft mentale en fysieke activiteit nodig
Karakter
Betrouwbaar, evenwichtig, energiek, loyaal
Gezondheid
Aanleg voor progressieve retinale atrofie (PRA) en epilepsie
Verzorging
Af en toe borstelen

Vind de juiste producten voor jouw Duitse staande korthaar

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren