Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Amerikaanse pitbull terriër: intelligent familielid met veel levenslust

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Amerikaanse Pitbull Terrier hond loopt door een veld

Door een consequente opvoeding kan de Amerikaanse pitbulterriër zijn familiekwaliteiten laten zien. Gehoorzaamheid, intelligentie en een vleugje dwaasheid behoren tot zijn ware talenten. Als toegewijde waakhond is hij minder geschikt: Hij is het liever goed te vriend met kinderen en vreemden

Loading...

Van een toegewijde werkhond tot een sportieve gezinshond

In meer dan 150 jaar is het uiterlijk van de Amerikaanse pitbulterriër nauwelijks veranderd. In de 19e eeuw kruisten fokkers in Engeland, Schotland en Ierland bulldogs en terriërs met als doel de kracht van de bulldog te combineren met het speelse instinct van de terriër.

Dit moedige en mensvriendelijke ras kwam naar Amerika met de emigranten naar de Nieuwe Wereld. Daar werd hij ingezet om halfwilde runderen en varkens te vangen, vee op te drijven en voor de jacht. Tegelijkertijd waardeerden de eigenaren zijn uitgesproken geschiktheid voor gezinnen. Tegenwoordig mag deze veelzijdige hond ook zijn talenten in de hondensport laten zien.

Karakter van de Amerikaanse pitbulterriër

Bijna geen enkel hondenras is zo nauw verbonden met kinderen als de Amerikaanse pitbulterriër. Geen wonder, want hij heeft alle eigenaardigheden die veel mensen maar al te goed kennen van hun eigen kinderen. Genegenheid en nieuwsgierigheid, maar ook kinderlijke gekkigheid en soms echte koppigheid die met een liefdevolle opvoeding overwonnen kan worden. Deze hond leeft in en met het gezin. Hij is een mensenvriend en sportfanaat. Zijn drang om te bewegen en intelligentie kenmerken hem. En soms komt de koppigheid van de terriër aan het licht, maar deze komt zonder agressie.

Opvoeding en het houden van de Amerikaanse pitbulterriër

De Amerikaanse pitbulterriër heeft de neiging om zijn bek te gebruiken in zijn puppy- en jeugdmaanden. Dit betekent dat hij zijn bek vaak gebruikt als “stuurinstrument” in het spel. Dat is een punt dat je vanaf het begin opvoedend moet corrigeren en hem moet leiden naar knabbelspeeltjes. Over het algemeen zal je nieuwe gezinsgenoot moeten leren zijn krachten te beteugelen.

De slimme viervoeter leert echter snel en brengt met zijn ras de nodige gehoorzaamheid met zich mee. Maak hierbij zeker gebruik van de mogelijkheden en hulp voor socialisatie die een puppyclub en hondenschool je bieden. Een “bully” houdt van beweging en spel. Hij heeft veel beweging nodig in de frisse lucht en blijkt een volgzame metgezel te zijn in sporten zoals Obedience, Rally Obedience, Tracking, Agility, Lure Coursing en Dock Jumping.

Verzorging van de Amerikaanse pitbulterriër

De korte, bijna stijve vacht moet regelmatig worden geborsteld. Baden is niet nodig. Naast het verzorgen van zijn klauwen, moet je ook zijn oren regelmatig schoonmaken.

De beste producten voor je Amerikaanse pitbulterriër vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Bijzonderheden van de Amerikaanse pitbulterriër

De Amerikaanse pitbulterriër is geen ras dat erkend is door de FCI (Fédération Cynologique Internationale). De UKC (United Kennel Club) kan je echter helpen bij het kiezen van een verantwoordelijke fokker. Die besteedt veel aandacht het fokken zonder merle-genen, waardoor erfelijke ziekten zoals doofheid, oog- en binnenoorbeschadigingen grotendeels kunnen worden uitgesloten.

De Amerikaanse pitbulterriër heeft zijn slechte reputatie te danken aan talloze onbetrouwbare hondenbezitters en de classificatie als een zogenaamd gevaarlijk ras. Dit gaat bijvoorbeeld samen met een hoger tarief voor de hondenbelasting. Afhankelijk van de deelstaat in Duitsland moet ook aan bepaalde eisen worden voldaan, zoals een karaktertest voor de hond of een begeleidbewijs voor de eigenaar.

Profiel Amerikaanse pitbulterriër

Ras
Amerikaanse pitbulterriër
Oorsprong
VS
Classificatie
Vanghond
Grootte
43 tot 56 centimeter
Gewicht
15 tot 30 kilogram
Anatomie
Compact en gespierd, borst breder dan de heupen, nooit te zwaar, lenig
Ogen
Middelgroot, rond, ver uit elkaar staand, alle kleuren behalve blauw
Oren
Hoog aangezet en hangend
Vacht en kleur
Kort, dicht, glanzend; elke kleur, kleurpatroon of kleurencombinatie toegestaan behalve een merlepatroon; gestroomd en gevlekt
Kenmerken
Succesvol in gebruik bij de politie als speurhond voor bedwelmende middelen en explosieven
Karakter
Gehoorzaam, volgzaam, aanhankelijk, vriendelijk, een beetje gek, soms eigenwijs
Gezondheid
Aanleg voor doofheid aan één of beide kanten, evenwichtsstoornissen door binnenoorproblemen en oogbeschadiging als het merle-gen aanwezig is

Vind de juiste producten voor jouw Amerikaanse pitbulterriër

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren