Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Nova Scotia duck tolling retriever: intelligent en lief

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever liggend in het gras

Nova Scotia duck tolling retriever, ook wel bekend als toller, werd ooit gefokt om eenden aan te lokken en op te halen. Tollers zijn honden die geschikt zijn voor de jacht en hondensport. Ze willen samenwerken met hun baasje en zijn gemakkelijk op te voeden.

Loading...

De specialist in eendenjacht

Het hondenras Nova Scotia duck tolling retriever is bij ons relatief onbekend. In 1956 was het bijna uitgestorven. Deze retriever, ook wel bekend als toller, heeft het allemaal in de ware zin van het woord. Hij komt uit New Scotland in Canada. Daar werd hij gefokt om eenden aan te trekken en op te halen. Dit proces wordt ‘tolling’ genoemd: De jager gooit vanuit zijn schuilplaats een ophaalobject in het riet. De hond springt in het riet, pakt het object en komt weer tevoorschijn. Eenden vinden dit spektakel zo interessant dat ze het van dichtbij willen zien. Ze komen dus binnen het bereik van het jachtgeweer. De geschoten prooi wordt ook opgehaald door de jachthond.

Het ras werd pas in 1945 erkend door de Canadian Dog Breeding Association en staat sinds 1981 op de lijst van de Fédération Cynologique Internationale (FCI). De toller is de kleinste retriever, volgens de norm zouden mannetjes 48 tot 51 centimeter moeten zijn en vrouwtjes 45 tot 48 centimeter. Kenmerkend zijn de rode vacht, die in alle tinten van rood tot oranje kan schijnen. De dichte ondervacht beschermt de hond tegen water en kou bij het apporteren.

Eigenschappen en karakter van de Nova Scotia duck tolling retriever

Tollers zijn werkhonden die je in elke situatie willen plezieren en een sterke wil hebben om te behagen. Ze zijn intelligent en pittig. Het spelinstinct blijft tot op hoge leeftijd bestaan. De Nova Scotia duck tolling retriever heeft absoluut een gezinsband nodig; hij zal niet gelukkig zijn in een kennel. Toch heeft deze hond zinvolle bezigheid nodig voor zijn lichaam en geest, omdat zijn specialiteit het jagen is. Het apporteren zit in zijn bloed, daarom staat dummy-training bovenaan zijn lijstje. In tal van hondensporten zoals Obedience, Flyball of Agility zijn de vertegenwoordigers van dit ras te vinden.

Het opvoeden en houden van de toller

De Nova Scotia duck tolling retriever laat zich goed opleiden, hij wil zijn baasje een plezier doen en met hem samenwerken. Zijn spreekwoordelijke Schotse koppigheid zal je echter soms tot het uiterste drijven. Je hebt empathie, consistentie en specialistische kennis nodig om van de toller een loyale metgezel te maken. Zorg ervoor dat deze bruisende hond impulscontrole en kalmte leert, en je zult een uitgebalanceerde metgezel hebben. Als je je toller voldoende aanmoedigt en uitdaagt, kan hij in een appartement worden gehouden. Een huis met tuin op het platteland verdient de voorkeur.

Verzorging van de Nova Scotia duck tolling retriever

De middellange, zachte vacht van de toller is gemakkelijk te verzorgen en niet veeleisend. Regelmatig borstelen is voldoende.

Gezondheid van de toller

De genenpool in de toller is relatief klein. Toch wordt het ras als robuust beschouwd. Het is echter vatbaar voor auto-immuunziekten zoals SRMA (steroïd-responsieve meningitis / atritis). Dit is een ontsteking van de hersenvliezen of gewrichten. Koop je puppy dus bij een gerenommeerde fokker.

De beste producten voor je Nova Scotia duck tolling retriever vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Nova Scotia duck tolling retriever

Ras
Nova Scotia duck tolling retriever
Oorsprong
New Scotland, Canada
Classificatie
Apporteerhonden, snuffelhonden, waterhonden
Grootte
48 tot 51 centimeter (reuen), 45 tot 48 centimeter voor teven; een afwijking van 2,5 centimeter wordt getolereerd
Gewicht
20 tot 23 kilogram (reuen), 17 tot 20 kilogram (teven)
Anatomie
Middelgroot, krachtig en goed gespierd
Ogen
Middelgroot en amandelvormig; amber tot bruin
Oren
Driehoekig en middelgroot; ver terug op de schedel
Vacht en kleur
Middellange, zachte vacht met een zachte ondervacht; rood tot oranje met ten minste één witte vlek op de punt van de staart, poten, borst en een bles
Kenmerken
Uitgesproken gevoel voor apporteren en spelinstinct
Karakter
Intelligent, volgzaam en met een groot doorzettingsvermogen, gevoelig
Verzorging
Makkelijk te verzorgen, regelmatig borstelen
Gezondheid
Keine genenpool; vatbaar voor verschillende auto-immuunziekten zoals SRMA (meningitis); let op gerenommeerde fokkers

Vind de juiste producten voor je Nova Scotia duck tolling retriever

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren