Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Whippet - een lief hondenras vol contrasten

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Ein Whippet Hund trägt einen Ball im Maul

Buiten de deur een snelle, onafhankelijke jager en thuis een echte bankhanger: de whippet is een middelgrote, slanke gezelschapshond met unieke eigenschappen. Deze langbenige windhonden zijn zeer gereserveerd en hebben een sterk jachtinstinct. In de juiste handen zullen deze gevoelige honden opbloeien en met enthousiasme en toewijding hun liefde voor hun mensenfamilie tonen.

Loading...

Zo snel als de wind

De oorsprong van de whippet gaat terug tot de middeleeuwen. In de graafschappen van de Midlands en Noord-Engeland was de kleine windhond al bekend in de 16e eeuw en te vinden op afbeeldingen en in geschriften. Zijn naam “whippet”, vrij vertaald, betekent “snel rennende kleine hond”. Hij werd voornamelijk gebruikt om op konijnen te jagen. Het sterke jachtinstinct leeft voort in deze atleten met lange poten en moet in overweging worden genomen bij het houden ervan. Desalniettemin is de whippet tegenwoordig een van de meest populaire en meest voorkomende windhondenrassen in Europa.

Het karakter van de whippet

Thuis is de slanke windhond met de lange poten een echte slaappil. Als hij mag, verdwijnt hij letterlijk tussen de kussens op de bank en brengt hij de meeste tijd slapend door. Hij is kalm, een beetje voorzichtig en gevoelig. Wanneer de whippet samenwoont met kleine, soms wilde kinderen, heeft hij een vredig toevluchtsoord nodig. In de buitenlucht laat deze gepassioneerde jager zijn andere gezicht zien: zodra hij los is, strekt hij zijn benen – en is weg! Whippets zijn gefokt om zelfstandig te jagen en zijn niet bang om er alleen op uit te trekken. Ze jagen visueel en zien vaak een potentiële prooi lang voordat de eigenaar die ziet. Het beheersen van dit jachtinstinct is het belangrijkste punt bij het omgaan met de windhond. Blijf altijd kalm en eerlijk, anders verliest de gevoelige whippet snel het vertrouwen in mensen.

Het opvoeden en houden van de whippet

Een zeker instinct en de juiste timing en begrip voor zijn jachtlust zijn belangrijke elementen bij het grootbrengen van dit hondenras. Whippets binden zich heel sterk aan hun mensenfamilie en willen bemind zijn; in de opvoeding zijn ze echter veeleisend. Ze hebben de neiging om commando’s in twijfel te trekken en deze alleen met de juiste motivatie uit te voeren. Whippets vertonen over het algemeen geen agressie jegens mensen en honden als ze goed gesocialiseerd zijn. Als het jachtinstinct echter doorkomt, gaat deze terughoudendheid verloren. Het is belangrijk om een succesvolle jacht vanaf het begin te voorkomen. Een goed beveiligde tuin is een must als de hond daar vrij mag rondlopen. Jonge whippets moeten buiten aan de lijn blijven totdat ze hebben geleerd bij het bekijken van wild terug te komen als ze geroepen worden. Het is het beste om een lichte maar stabiele sleeplijn te hebben om je hond tijdens het wandelen in de natuur te beveiligen en hem toch het gevoel om vrij te zijn te geven.

Verzorging van de whippet

Deze elegante viervoeters hebben nauwelijks eigen geur en hebben een zeer korte, fluweelachtige vacht die met een zachte borstel verzorgd moet worden. Een controle van de ogen, oren, tanden en klauwen rondt het zorgprogramma af. Whippets hebben een dieet nodig dat is afgestemd op hun bewegingspatroon. Hardlopen is een belangrijk onderdeel van het houden van windhonden op een gezonde manier. Hij kan 14 jaar oud worden.

De beste producten voor je whippet vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Whippet

Ras
Whippet
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Windhonden
Grootte
44 tot 52 centimeter schouderhoogte
Gewicht
9 tot 19 kilogram
Anatomie
Langpotige, atletische hardloper
Ogen
Ovaal van vorm, met een alerte blik
Oren
Fijn, vrij klein met een omgebogen uiteinde
Vacht en kleur
Zijdeachtige vacht met talloze kleuren van zwart tot grijs en crème tot lichtbruin en wit, meestal licht gestreept of gevlekt
Kenmerken
Zeer gereserveerd karakter dat zich langzaam opent en zelfvertrouwen wint
Karakter
Onafhankelijk, voorzichtig, aanhankelijk, met een sterk jachtinstinct
Verzorging
Zeer verzorgingsvriendelijk (borstelen, nagels knippen en oorreiniging)
Gezondheid
Incidentele aanleg voor hart-, auto-immuun-, huid- en oogaandoeningen

Vind de juiste producten voor je whippet

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren