Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Siberische husky: geweldige, sportieve kerel met een hart van goud

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Eine Aufnahme eines sibirischen Huskys.

De Siberische husky is een zeer expressieve hond die je mentaal en fysiek absoluut moet uitdagen. Als dit lukt, wordt hij een liefdevolle en loyale gezinshond. Voor een originele sledehond is een paar rondjes wandelen per dag lang niet voldoende. Iedereen die voor een Siberische husky kiest, moet daarom sportief zijn en voldoende aandacht aan hem geven.

Loading...

Al duizenden jaren sledehond en werkhond

De Siberische husky heeft de eskimo’s ongeveer 2000 jaar gediend als trek- en werkdier. Door het isolement van de nomadische stammen was het fokken van honden lange tijd zuiver. Aan het begin van de 20e eeuw nam een pelshandelaar uit Siberië de sterke dieren met de vaak blauwe ogen mee naar Alaska. Hondenslederaces waren daar erg gewild en de wolfachtige honden genoten al snel een grote populariteit vanwege hun uithoudingsvermogen. Hoewel het ras eeuwenlang zuiver werd gefokt en uitstekende karaktereigenschappen heeft, werd het pas in 1930 in de VS erkend en in Europa pas in 1966.

Het karakter van de Siberische husky

Dankzij het nauwe samenleven met de eskimo’s is de Siberische husky een zeer mensvriendelijke hond. Als roedeldier bij uitstek houdt hij er echter niet van om alleen te zijn. Hij wil deel uitmaken van alles wat zijn roedel doet en heeft veel aandacht nodig. Hierbij komt nog dat je zijn sterke drang om te bewegen absoluut moet bevredigen. Als de intelligente hond intensief wordt beziggehouden en goed gesocialiseerd is, toont hij zijn zachtaardige en vriendelijke karakter en is hij een loyale metgezel.

Het opvoeden en houden van de Siberische husky

De juiste opvoeding en het houden op een manier die past bij zijn soort zijn de voorwaarden voor een succesvolle samenwerking tussen de mens en de werklustige en oplettende sledehond. Ideaal zou het zijn hem in een huis met veel ruimte en een erf te houden. Als je een Siberische husky wilt kopen, moet je voldoende tijd reserveren om het dier fysiek en mentaal te trainen. Lange fietstochten of rennen over open terrein, maar ook vaak samen zwemmen zijn allemaal goede gelegenheden om hem bezig te houden.

Tegelijkertijd kan je je trouwe viervoeter niet te lang alleen laten, als roedeldier vindt hij dat helemaal niet leuk. Als aan deze voorwaarden is voldaan, kan je de Siberische husky als gezinshond houden, omdat goed gesocialiseerde dieren kindervriendelijk zijn. Ze staan ook open voor soortgenoten. Als hun potentieel niet wordt aangesproken, kunnen honden van dit ras negatief of eigenzinnig reageren op hun eigenaar of die zelfs helemaal negeren. Aangezien het jachtinstinct van de husky’s heel sterk is, is het raadzaam om vanaf het begin het terugroepen uitgebreid te trainen.

Zorg voor de Siberische husky

De dikke vacht van de honden behoeft geen speciale zorg buiten de vachtwisseling. Bij het ruien valt het haar echter in bosjes uit. Borstel zijn vacht regelmatig en verwijder de vachtrestanten. In de zomer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de hond niet oververhit raakt door de dikke ondervacht.

Bijzonderheden van de Siberische husky

Het ras wordt beschouwd als robuust in termen van gezondheid en is nauwelijks vatbaar voor ziekten. Het lijkt echter redelijk om aan te nemen dat Siberische husky’s meer kans hebben op een genetische huidaandoening die zinkreactieve dermatose wordt genoemd. Zieke dieren nemen tijdens het eten te weinig zink op uit hun voer. Let er bij het kopen van een puppy op dat hij serieus en verantwoord is gefokt. De betreffende adressen ontvang je van de NVH (Nederlandse Vereniging van Hondenspecialisten).

Bij ons vind je de beste producten voor je Siberische husky!

Naar de hondenproducten

Profiel Siberische husky

Ras
Siberische husky
Oorsprong
Siberië
Classificatie
Noordse sledehonden
Grootte
Schouderhoogte 50 tot 60 centimeter
Gewicht
16 tot 28 kilogram
Anatomie
Slanke, gespierde, evenwichtige lichaamsverhoudingen
Ogen
Amandelvormig, blauw, grijs, gemengde kleuren
Oren
Dicht staand, hoog aangezet, driehoekig, middelgroot, rechtopstaand
Vacht en kleur
Nauwsluitende, pelsachtige, halflange vacht; zuiver witte tot lichtgekleurde ondervacht, buitenvacht in alle kleuren zoals wit, rood, grijs, zwart; kopgedeelte vanaf oren en rug overwegend sterk gekleurd
Kenmerken
Als sledehond niet bijzonder gevoelig voor kou, maar wel gevoelig voor warmte, sterke bewegingsdrang
Karakter
Zachtaardig, attent, mensvriendelijk, hardwerkend, intelligent
Gezondheid
Vermoedelijk vatbaar voor zinkreactieve dermatose

Vind de juiste producten voor je Siberische husky

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren