Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Puggle - liefdevolle charmeur met verbeterde ademhaling

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Puggle Hund läuft durch das Feld

De puggle is een van de "designerhonden" en wordt kritisch bekeken door fokkers. Achter de kruising van de twee rassen mopshond en beagle (Engels: pug en beagle = puggle) zit de hoop om de gezondheid van de charmante mopshonden te verbeteren zonder hun karakter te veranderen. De gemakkelijk hanteerbare puggles zijn erg populair als gezinshond en zijn lieve metgezellen voor mensen van alle generaties.

Loading...

Puggle: Gemengd fokken met een eervol doel

De eerste kruisingen werden al in de jaren 80 van de vorige eeuw uitgevoerd. Op dit punt vertoonde de mopshond al aanzienlijke overfokking: de neus werd steeds korter, wat steeds vaker leidde tot ademhalingsproblemen. De beagle moest het nieuwe ras een langere neus en een robuustere lichaamsbouw geven. Tegenwoordig zijn er zowel directe kruisingen van de raszuivere ouders als kruisingen uit de voortgezette “puggle-fokkerij”. Puggles van latere generaties worden beschouwd als stabieler, robuuster en voorspelbaarder dan puppy’s van een directe kruising van een mops-mannetje met een beagle-vrouwtje. Op zijn best is de puggle een actieve, lieve kleine hond met een gezonde neusademhaling.

Karakter van de puggle

De honden van dit gemengde ras zijn slim, speels en actief en het liefst altijd en overal erbij. De mopshond is jarenlang gefokt voor zijn mensvriendelijkheid en aanpassingsvermogen. Hij heeft relatief weinig beweging nodig. Maar hij wil wel absoluut bij zijn mensenfamilie zijn. Veel puggles hebben hierdoor problemen met alleen blijven. Ze blaffen graag en gebruiken hun stem als protestorgaan. De beagle brengt zijn uitstekende neus, bewegingsplezier en gematigde jachtinstinct mee in de mix. Dat kan ook de reden zijn waarom de puggle wordt beschouwd als een avontuurlijke ontsnappingskunstenaar.

De puggle opvoeden en houden

Veel eigenaren zeggen dat hun puggle precies weet hoe schattig hij is en zijn trouwe blik doelbewust weet te gebruiken om zijn zin te krijgen. Hoe vermenselijkt dit ook mag klinken, er zit een kern van waarheid in deze gedachte: de mopshond met zijn ronde gezicht, grote buitenkant en korte neus toont overeenkomsten met het gezichtspatroon van een kind. Veel mensen vinden het daarom moeilijk om hun puggle met dezelfde consistentie en ernst te trainen als een andere hond. Beide rassen zijn in principe coöperatief, maar hebben een merkbare onafhankelijkheid en de bereidheid om bevelen van hun mensen te negeren. Zorg vanaf de eerste dag voor een goede socialisatie en opvoeding van je pup.

De puggle is misschien niet een van de meest atletische rassen, maar hij heeft veel baat bij goede fysieke en mentale activiteit. Vermijd hondensporten waarbij veel wordt gesprongen – daar is de compacte kleine hond niet voor geschikt. Zoekspelletjes, mantrailing en hondentrucs maken echter de vreugde voor activiteit in hem wakker. Omdat beide ouderrassen de neiging hebben om aan te komen, ontwikkelen de gemengde rassen ook snel gewichtsproblemen. Lange wandelingen houden je puggle fit.

Verzorging van de puggle

De korte, zachte vacht van een puggle is gemakkelijk te verzorgen: regelmatig borstelen houdt het haar in huis binnen de perken. Net als bij de mopshond, kunnen de ogen vatbaar zijn voor infectie – dagelijkse controles zijn belangrijk. Het dieet van deze sterk op voedsel gerichte honden moet worden aangepast aan hun behoeften.

Speciale kenmerken van de puggle

Aangezien zowel mopshonden als beagles vatbaar zijn voor bepaalde ras- en erfelijkheidsgerelateerde ziekten, is het uitermate belangrijk om een verantwoordelijke fokker te zoeken bij de aankoop van een puppy, die alleen gezonde en genetisch geteste honden voor de fokkerij gebruikt. Als er goed voor hem wordt gezorgd, kan een puggle tot 15 jaar oud worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je puggle!

Naar de hondenproducten

Profiel Puggle

Ras
Puggle
Oorsprong
VS (vandaag wereldwijd)
Classificatie
Geen (gemengd ras)
Grootte
20 tot 38 centimeter schouderhoogte
Gewicht
6,8 tot 14 kilogram
Anatomie
Breed bereik, vrij compact en kortbenig
Ogen
Groot tot zeer groot en donker
Oren
Kleine tot gemiddelde lengte, hangend
Vacht en kleur
Kort, robuust in zwart, black en tan, bruin-wit-bonte, lichtbruin en driekleurig
Kenmerken
Koop gematigde foksoorten van gerenommeerde fokkers
Karakter
Mensvriendelijk, dol op kinderen, speels en vrolijk
Verzorging
Controle en reiniging van de oren en ogen
Gezondheid
Aanleg voor sommige erfelijke ziekten en klachten door overfok

Vind de juiste producten voor jouw puggle

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren