• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje
  • Gratis verzending vanaf € 49
  • Gratis retour binnen 30 dagen

Samojeed - de grote hondenziel uit de uitgestrektheid van Siberië

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Samojeed hond staande voor een bloemenweide

Met zijn karakteristieke "glimlach" brengt de samojeed hondenliefhebbers over de hele wereld in verrukking. Ooit werd de samojeed door nomadische volkeren in Siberië gebruikt als werkhond en gever van donzige warmte, maar nu is deze viervoeter een gewaardeerde gezinsgenoot. Met zijn bewegingsplezier en volharding houdt deze gezellige hond met zijn prachtige lichte vacht zijn mensenfamilie scherp.

Loading...

Sledehond met doorzettingsvermogen en zachte knuffel die je bed warm houdt

Sleeën, kuddes rendieren en de wacht houden: de taken die een samojeed honderden jaren in Russisch Siberië moest vervullen, waren gevarieerd. Maar de nomadische stam van de Nenets en Samojeden hielden deze honden niet alleen omdat ze nuttig waren: ze sliepen met mensen in hun tenten, verwarmden ze op koude winternachten met hun zachte vacht en gaven de kinderen een gevoel van veiligheid en geborgenheid. In de 19e en 20e eeuw gebruikten onderzoekers ze als sledehonden met een groot uithoudingsvermogen voor expedities naar de Noordpool en Antarctica.

Karakter van de samojeed

Als sledehond is de samojeed buitengewoon sociaal en beweegt hij graag. Hij is gehecht aan zijn familie, houdt van kinderen en imponeert door zijn hoge intelligentie. Door zijn laagdrempelige karakter is hij ideaal als therapie- en bezoekhond, maar niet zozeer als beschermhond, daarvoor ziet hij er gewoon te vriendelijk uit en gedraagt zich zo naar bijna iedereen.

Opvoeding en houden

Deze hond wil mentaal en fysiek worden getraind. Dit betekent dat hij veel beweging en activiteit nodig heeft, elke dag en onder alle weersomstandigheden. Mensen met een actieve levensstijl zijn daarom precies goed voor deze robuuste en ruimdenkende viervoeter. Zijn jachtinstinct is niet al te sterk. Als hij zich echter verveelt of te weinig werk heeft, kan hij zeker proberen op ontdekkingsreis te gaan buiten een tuin die niet goed is beveiligd. Deze hond voelt zich pas op zijn gemak in huis als hij de gelegenheid heeft om veel tijd door te brengen met wandelingen of omzwervingen buiten de deur. Alle soorten sport kunnen worden aanbevolen, naast de verplichte sledehondensport andere soorten intensieve training zoals agility of dogdancing.

Bij de opvoeding zijn consistentie en duidelijke regels vereist. Je moet dit afdwingen met veel positieve motiverende prikkels en veel tact, omdat de samojeed zelfverzekerd en onafhankelijk is.

Verzorging van de samojeed

De dikke, weelderige vacht in lichte kleuren is het handelsmerk van de samojeed en was oorspronkelijk bedoeld als bescherming tegen de Siberische kou. De haardos is gelukkig zelfreinigend. Regelmatig borstelen is meestal voldoende. Zorgvuldige verzorging is vooral belangrijk tijdens de puppytijd en tijdens het wisselen van vacht. Hondenshampoo en zeep daarentegen moeten minder vaak op de vacht komen, omdat ze het eigen wolvet van de hond kunnen aantasten.

Grootte, gewicht en bijzonderheden

Reuen bereiken een hoogte van ongeveer 57 centimeter, teven bereiken een hoogte van 53 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 20 en 30 kilogram, de levensverwachting rond de 13 tot 14 jaar. Opvallend is de zogenaamde glimlach. Deze wordt gecreëerd door de positie van de ogen en de licht naar boven getrokken hoeken van de lippen en onderstreept optisch de zachte aard van de viervoeter. Door zijn prachtige vacht is de samojeed een populaire showhond.

De beste producten voor je samojeed vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Samojeed

Ras
Samojeed
Oorsprong
Rusland
Classificatie
Spitsen (keeshonden) en honden van het oertype; sectie 1: Noordse sledehonden
Grootte
53 tot 57 centimeter
Gewicht
20 tot 30 kilogram
Anatomie
Sterk en gespierd; hoog aangezette staart die vaak naar één kant of over de rug gebogen wordt gedragen
Ogen
Middenbruin tot donkerbruin; blauwe ogen leiden tot uitsluiting van de fokkerij
Oren
Kleine, breed aangezette oren met een licht afgeronde punt
Vacht en kleur
Zeer dicht en weelderig dankzij de lange bovenvacht en zachte ondervacht; qua kleur zijn zuiver wit, biscuit en crème mogelijk
Kenmerken
“Smile” typisch voor het ras, als gevolg van de positie van de ogen en de licht opwaartse hoek van de lippen
Karakter
Sociaal, vriendelijk, zelfverzekerd, zeer actief
Verzorging
Borstelen met een in de handel verkrijgbare hondenborstel; iets vaker tijdens de vachtwisseling
Gezondheid
Regelmatige controles met oog-, hart- en heuponderzoeken helpen je samojeed om tot op hoge leeftijd fit te blijven

Vind de juiste producten voor je samojeed

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren