• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje
  • Gratis verzending vanaf € 49
  • Gratis retour binnen 30 dagen

Shiba Inu: Japanse spits (keeshond) met een scherp verstand

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Shiba Inu hond staande in het midden van een veld

In zijn thuisland Japan is de shiba nog steeds een van de meest populaire rashonden, ondanks sterke concurrentie van kleine Europese rassen. Geen wonder: de honden tonen zich loyaal en aanhankelijk voor hun mensenroedel en palmen je in met hun intelligentie en prettige karakter. Als gevolg hiervan is deze Japanse kanjer inmiddels verspreid als gezinshond buiten Azië, vooral in Noord-Amerika en Europa. Trouwens: shiba betekent in het Nederlands simpelweg "kleine hond".

Loading...

Het verhaal van de shiba

De shiba gaat terug tot de honden die wijdverspreid waren in de berggebieden van Japan en die werden gehouden voor de jacht op vogels en klein wild. Pas sinds 1928 wordt het ras gefokt, nadat de “raszuivere” shiba bijna was verdwenen door de kruising van Britse jachthonden. Sinds 1937 wordt het ras in Japan beschouwd als een “nationaal monument”. Het moderne type is iets sterker en heeft langere poten dan hun voorouders. De shiba is de kleinste vertegenwoordiger van de Japanse hondenrassen.

Karakter

De shiba is een levendige hond die licht beweegt, maar geen hectiek verspreidt. Volgens de foknorm zijn agressiviteit of opvallende angstgevoelens uitsluitingscriteria voor de fokkerij. De typische shiba is vriendelijk, ontspannen, nieuwsgierig en onbevreesd maar neigt ertoe zijn volk te domineren als er geen duidelijke grenzen worden gesteld. Als een persoon echter zijn kwaliteiten als “alfadier” laat zien, zal de hond hem loyaal, trouw en aanhankelijk volgen. Anders probeert het zelfverzekerde dier zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor zijn “roedel” – wat niet altijd in het belang van zijn tweebenige vrienden kan zijn.

De shiba opvoeden en houden

Een shiba veranderen in een goede, gehoorzame hond is niet eenvoudig. Het ras is geneigd om koppig te zijn en is moeilijk om te kopen. Zelfs met strengheid zul je je doel niet bereiken bij deze zelfverzekerde honden. Er is nauwelijks een verlangen om mensen te plezieren. De shiba is een intelligent dier dat snel leert – wanneer het daar zin in heeft. Vanwege het uitgesproken jachtinstinct is onaangelijnd buiten lopen een riskante zaak. In ieder geval moet het bezoek aan de hondenschool zo worden opgezet dat elementaire gehoorzaamheid in het dagelijks leven nauwgezet wordt ingeoefend. De shiba moet leren om indien mogelijk in de puppyleeftijd te wennen aan andere honden, andere huisdieren en kinderen.

Als huisgenoot is de hond kalm en evenwichtig. Hij behandelt vreemden met een gezond wantrouwen. Dat kwalificeert hem als een bekwame waakhond die het werkelijke gevaar goed kan inschatten en pas geluid maakt als er daadwerkelijk iets ongewoons gebeurt. Het is ideaal als de shiba toegang heeft tot een beveiligde buitenruimte zoals een tuin; in ieder geval moeten lange wandelingen (aangelijnd) zijn gegarandeerd. Deze energieke “jongen van de natuur” staat daarop, ongeacht het weer: Modder en slecht weer maken de robuuste Japanner niets uit.

Kenmerken

De shiba is een zogenaamde archetypische hond. Dit betekent dat hij een sterke genetische verwantschap heeft met de wolf. Door geografische redenen zijn oergenen in de loop der millennia bewaard gebleven: doordat Japan een eiland is en zij in het afgelegen berggebied landinwaarts leefden, kwamen de honden nauwelijks in aanraking met andere rassen. Een genetische mix heeft lange tijd niet plaatsgevonden.

De beste producten voor je shiba vind je bij ons!

Naar de hondenproducten

Profiel Shiba Inu

Ras
Shiba Inu
Oorsprong
Japan
Classificatie
Spitsen (keeshonden) en honden van een oerras (Aziatische spits)
Grootte
35 tot 41 centimeter
Gewicht
10 tot 13 kilogram
Anatomie
Gespierd, brede kop met opvallende snuit, geblokte bouw, gerolde staart
Ogen
Donkerbruin, driehoekig, de buitenste ooghoek iets verhoogd
Oren
Kleine, driehoekige rechtopstaande oren
Vacht en kleur
Middellange, harde bovenvacht met veel ondervacht, rood, zwartbruin, sesamkleurig met rood of zwart; verplicht: "urajiro"-tekening (witte vacht van de wangen en snuit langs de keel en borst naar de buik en staart en de binnenkant van de poten)
Kenmerken
Oerras, sterke genetische relatie met wolven
Karakter
Loyaal, slim, dominant, eigenwijs
Verzorging
Regelmatig borstelen, vaker bij het wisselen van de vacht
Gezondheid
Verminderde rode bloedcellen; verder geen risico's die kenmerkend zijn voor het ras

Vind de juiste producten voor je shiba

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren