Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Beagle - een speurneus met een groot hart

28.02.2024 - Leestijd: 9 minuten

Een Beagle op een open plek

De beroemdste beagle ter wereld ken je ongetwijfeld: Snoopy, de toppiloot die altijd boven op zijn hondenhok ligt. Zijn echte soortgenoten worden beschouwd als toonbeelden van goedmoedigheid en mensvriendelijkheid, maar ook van koppigheid. Door hun karakter zijn deze gevlekte jachthonden ideale gezinshonden, vooral als je kleine kinderen of baby's in huis hebt.

Loading...

Hoogtijdagen aan het hof van de Tudors

De oorsprong van het ras gaat terug tot de oudheid. De eerste schriftelijke vermelding van de beagle vond plaats in Engeland onder de Tudor-dynastie. Aan het koninklijk hof werden grote groepen dieren gehouden die oorspronkelijk waren gefokt als drijf- en sleephonden. Ze werden voornamelijk gebruikt voor de jacht op konijnen. De beagle is sinds 1890 officieel erkend als een apart hondenras. Volgens de huidige rasstandaard is de grootte van de beagle ongeveer 33 tot 40 cm schofthoogte. Eerder gefokte vormen waren aanzienlijk kleiner: De honden moesten in de zadeltas passen.

Het beagle-karakter

De beagle is een zeer sociale, lieve en vreedzame hond die bijna nooit agressief gedrag vertoont naar mensen toe en zelfs vriendelijk is tegen vreemden. Dit maakt hem ongeschikt als waakhond: een beagle is gewoon te lief om intimiderend over te komen. Hij wordt vaak wel beschouwd als blaffend en waakzaam. Het is echter onwaarschijnlijk dat hij zich zal verdedigen tegen een inbreker; vooral omdat hij hoogstwaarschijnlijk omkoopbaar is vanwege zijn gulzigheid.

Naast deze lieve en meegaande kant hebben beagles een onwankelbaar zelfvertrouwen en een zekere koppigheid. Dit vloeit voort uit hun vermogen om zelfstandig oplossingen voor problemen te vinden. Wat een gewenste eigenschap was voor het oorspronkelijke gebruik, kan voor sommige beagle-eigenaren vandaag een uitdaging zijn op trainingsvlak.

De beagle hecht zich nauw aan zijn mensen en geniet van de band met het gezin. Een klein minpuntje is zijn vraatzucht: als de gelegenheid zich voordoet om iets te bikken, zal een beagle in alle onschuld zijn slag slaan.

Profiel Beagle

Ras
Beagle
Herkomst
Groot-Brittannië
Classificatie
Lopenden honden, zweethonden en aanverwante rassen
Grootte
33 tot 40 centimeter schofthoogte
Gewicht
9 tot 18 kilogram (gemiddeld 10 kilogram)
Lichaamsbouw
Compact, gespierd, hoog aangezet, dikke staart
Ogen
Donkerbruin of hazelnootbruin met een zachte expressie
Oren
Laaghangende slappe oren
Vacht en kleur
Structuur dicht en waterafstotend; van zwart-wit-bruine kleur of bicolor in wit met bruin, rood of citrustint
Speciale kenmerken
Extreem vriendelijk karakter; gulzig
Karakter
Goedaardig en vriendelijk, actief
Verzorging
Makkelijk in onderhoud; borstelen, af en toe kort douchen en afdrogen
Gezondheid
Aanleg voor tussenwervel-, gewrichts- en oogziekten

Is een beagle goed voor beginners?

De beagle heeft een zachtaardig, vriendelijk en gelijkmatig karakter, wat hem enerzijds tot een interessante hond maakt voor beginners. Anderzijds zijn er zijn jachtinstinct en zijn zekere koppigheid waardoor zich de vraag stelt of een beagle echt geschikt is voor beginners. Wie een liefdevolle consistente opvoedingsstijl toepast en rekening houdt met de behoeften van de beagle, zal ook als beginner veel plezier beleven aan een beagle. Voordat je je een beagle-pup aanschaft, is het daarom belangrijk om te controleren of je aan de eisen voor het ras voldoet. Over het algemeen is het raadzaam om je te laten bijstaan door een hondentrainer of een hondenschool: zo lukt het vanaf het begin en kunnen fouten in de opvoeding worden vermeden.

Om ervoor te zorgen dat je beagle gehoorzaam wordt – voor zover dat mogelijk is bij een beagle – moet je hem geduldig en volhardend trainen. Want als speurhond kan de beagle je commando’s negeren zodra hij een spannend spoor heeft opgepikt. Als je niet hulpeloos achter je beagle aan wilt roepen en lange tijd alleen in het bos wilt doorbrengen, is een volhardende en consistente training het allerbelangrijkste. In het ideale geval werk je zijn gehoorzaamheid uit door middel van speur- en zoekspellen waarbij je het gewenste gedrag bekrachtigt met passende beloningen. Maar let op: de beloningen moeten zo laag mogelijk in calorieën zijn. Het is ook belangrijk om ze gericht in te zetten, zodat het nog steeds de moeite waard blijft voor je beagle om zich in te zetten. Hij zal het ook veel met lovende woordjes moeten doen in plaats van met snacks. Anders loop je het risico dat je hond weliswaar goed afgericht is maar te zwaar staat. Tegelijkertijd doe je met snuffelspelletjes en dergelijke iets om jullie band te onderhouden en te versterken.

Onder bepaalde omstandigheden hebben mensen die ervaring met honden hebben het gemakkelijker met een beagle. Dit geldt echter alleen als je naast je ervaring ook doorzettingsvermogen en veel geduld en vasthoudendheid in de opvoeding steekt. Dit omdat in het beagle-karakter altijd de werk- en jachthond naar boven komt. De belangrijkste les voor beginners en gevorderden is dan ook: de hond moet luisteren als hij geroepen wordt – onmiddellijk naar zijn naam luisteren en bij je terugkomen wanneer jij dat wilt – hoe goed de geur die hij op het spoor is ook ruikt. Jij bent tenslotte verantwoordelijk voor je hond en zijn veiligheid.

Kan je een beagle gemakkelijk opvoeden?

Hoewel de beagle een zachtaardig, uiterst vriendelijke inborst heeft, is hij niet per se gemakkelijk te trainen. Zijn karaktereigenschappen, zoals zijn uitgesproken jachtinstinct en eigenzinnigheid, maken een consequente en vasthoudende opvoedingsstijl essentieel. Gehoorzaamheid is waarschijnlijk de grootste uitdaging voor beagle-eigenaren. Wil je een hond die zonder veel moeite je commando’s opvolgt, dan is een beagle niet je beste optie.

Is een beagle gevaarlijk?

De beagle staat bekend als een bijzonder vriendelijke en zachtaardige hond. Agressie is uiterst zeldzaam en niet in overeenstemming met zijn aard. Let wel: dit hangt af van zijn mensen en ervaringen. In principe kan elke hond gevaarlijk of bijtgraag worden als gevolg van een mislukte of traumatische training. Vanwege zijn raskarakter is een beagle echter niet gevaarlijk en zelfs onder ongunstige omstandigheden niet vatbaar voor agressief gedrag.

Is een beagle een gezinshond?

Vanwege zijn goedaardige karakter, beperkte lichaamsgrootte en beheersbare kracht wordt de beagle vaak overwogen als gezinshond. Wat voor hem spreekt, is dat hij graag samenleeft met de sociale verbondenheid van zijn mensen en veel geduld aan de dag legt in de omgang met kinderen. Samen wandelen in het park of het bos met het hele gezin maakt de beagle blij. Maar zelfs als beagles worden beschouwd als honden die bijna alles van kinderen verdragen, is het toch raadzaam om het nageslacht en de hond altijd goed in de gaten te houden. Dit geldt des te meer naarmate de kinderen jonger zijn. Een andere vraag is hoe goed een consistente opvoedingsstijl kan worden gerealiseerd in een gezin met kinderen. Oudere kinderen en jongeren kunnen over het algemeen eerder bij de training betrokken worden en op educatief vlak aan een zeel trekken. Je mag hen echter nooit de volledige verantwoordelijkheid voor je hond geven. Hoe jonger de kinderen zijn, hoe minder je kunt verwachten dat ze de regels voor hondentraining begrijpen en volgen.

Hoeveel kost een beagle-puppy?

Er is geen algemeen antwoord op hoeveel een beagle-puppy kost. Afhankelijk van de specifieke beagle-fokker, kun je een prijs verwachten vanaf 800 euro, maar het kan even goed meer dan 1000 euro zijn. Als je een beagle-pup wilt kopen, kijk dan niet in de eerste plaats naar de prijs, maar kies vooral voor een serieuze fokker.

Naast de raszuivere beagle zijn er beagle-kruisingen, maar die worden ook als een apart ras beschouwd. Deze omvatten bijvoorbeeld de puggle, een kruising van een pug en een beagle, en de beagle-harrier, een kruising tussen een harrier en een beagle.

Natuurlijk kan een Beagle-kruising met een ander ras ook een alternatief zijn. Als je niet per se een beagle-puppy wilt, is het ook de moeite waard om eens te informeren bij een dierenasiel bij jou in de buurt.

Een beagle puppy rent door een weide

Een beagle kopen: Waarop moet je letten?

Als je een beagle wilt kopen, let dan goed op de (beroeps)ernst van de verkoper! Scepsis is bijvoorbeeld op zijn plaats wanneer handelaars je vragen ontwijken en je de thuisomgeving van de honden niet willen laten zien. Een betrouwbare beagle-fokker laat je graag kennismaken met zijn dieren, inclusief de moeder van de pups en hun omgeving. Een gerenommeerde fokker zal zijn beagle-puppy’s ook nooit te vroeg vrijgeven: pups en moeder moeten voldoende lang bij elkaar blijven. Als de verbinding met de moeder en broers en zussen te vroeg wordt verbroken, bestaat het risico op gedragsstoornissen. Daarom zal een verantwoorde fokker je nooit een beagle-puppy meegeven die jonger is dan 12 weken. Hij kan je ook vragen stellen. Beschouw dit niet als indiscretie, maar eerder als een goed teken: een goede beagle-fokker wil zijn honden in goede handen achterlaten.

Welke eisen stelt een beagle?

Gezelschap en beweging zijn de belangrijkste factoren bij het houden van een beagle. De beagle heeft veel stimulatie en beweging nodig om stoom af te blazen. Lange wandelingen in gebieden met spannende geursporen zijn precies wat hij nodig heeft. Eenmaal hij de geur te pakken heeft laat de beagle zich niet zomaar stoppen en zal hij de richting aangeven want snuffelen zit hem in het bloed. Om deze reden wordt de beagle tegenwoordig ook gebruikt als professionele speurneus. Zinvolle bezigheden die erg leuk zijn voor beagles zijn bijvoorbeeld zoekspelletjes met neuswerk en speuren.

Door zijn kleine formaat kan hij ook op een appartement gehouden worden, maar een huis met tuin is veel beter geschikt. De tuin moet echter ontsnappingsbestendig zijn. Lage hekken vormen geen obstakel voor een beagle op het spoor van de kat van de buren, indien nodig graaft hij zich een weg naar de vrijheid. Voorkom verveling zodat je trouwe viervoeter niet eens op domme ideeën komt.

Verzorging van de beagle

Terwijl de korte beagle-vacht niet veeleisend is en volstaat met af en toe borstelen en indien nodig een douche hondenshampoo, moet je speciale aandacht besteden aan de oorverzorging. De hangende oren hebben de neiging om ontstoken te raken. Als je niet zeker weet wat de beste manier is om de oren schoon te maken, praat er dan over met je dierenarts.

Om ervoor te zorgen dat je beagle gezond blijft en zo lang mogelijk leeft, let je ook op zijn slanke lijn: De eeuwig hongerige viervoeter heeft de neiging tot overgewicht, wat met voldoende beweging moet worden gecompenseerd. Afhankelijk van de grootte van de hond weegt een volwassen beagle tussen de 10 en 18 kg. Controleer ook regelmatig zijn klauwen en trim ze indien nodig. Beagles kunnen tot 15 jaar oud worden met optimale huisvesting, voeding en veterinaire zorg.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren