• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje

Beagle - een speurneus met een groot hart

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Beagle op een open plek

Je kent waarschijnlijk de beroemdste beagle ter wereld: Snoopy, liggend op zijn hondenhok. Zijn echte soortgenoten worden beschouwd als een voorbeeld van goedmoedigheid en mensvriendelijkheid, maar ook van koppigheid. Door hun karakter zijn deze gevlekte jachthonden ideale gezinshonden, zeker als je kleine kinderen of baby's in huis hebt.

Loading...

Hoogdagen bij het Tudorhof

De oorsprong van het ras gaat terug tot de oudheid. De eerste schriftelijke vermelding van de beagle was in Engeland tijdens de Tudor-periode. Aan het koninklijk hof werden grote groepen dieren gehouden die oorspronkelijk waren gefokt als drijf- en sleephonden. Ze hadden de voorkeur voor de konijnenjacht. De beagle is sinds 1890 officieel erkend als een apart hondenras. Volgens de huidige rasstandaard is de grootte van de beagle ongeveer 33 tot 40 centimeter schouderhoogte. Eerder gefokte dieren waren aanzienlijk kleiner: de honden moesten in de zadeltas passen.

Karakter van de beagle

De beagle is een zeer sociale, lieve en vreedzame hond die bijna nooit agressief gedrag vertoont naar mensen toe en zelfs vriendelijk is tegen vreemden. Dit maakt hem ongeschikt als waakhond: een beagle is gewoon te lief (en innemend) om respect in te boezemen.

Desalniettemin hebben beagles zelfvertrouwen en een zekere koppigheid. Dit vloeit voort uit hun vermogen om zelfstandig oplossingen voor problemen te vinden. De beagle hecht zich nauw aan zijn mensen. Een klein minpuntje is zijn vraatzucht: als de gelegenheid zich voordoet om iets te bietsen, zal een beagle in alle onschuld zijn slag slaan.

Het opvoeden en houden van de beagle

Gezelschap en lichaamsbeweging zijn de belangrijkste factoren bij het houden van beagles. De beagle heeft veel stimulatie en beweging nodig om stoom af te blazen. Lange wandelingen in gebieden met opwindende geurpaden zijn precies goed voor hem. Als de beagle eenmaal een spoor heeft opgepikt, is het niet zo eenvoudig om hem te vertragen en hij bepaalt de richting, want snuffelen zit in zijn dna. Om deze reden wordt de beagle ook gebruikt als professionele speurhond.

Door zijn kleine formaat kan hij ook binnen gehouden worden, maar een huis met tuin is veel geschikter. De tuin moet echter ontsnappingsbestendig zijn. Lage hekken zijn geen obstakel voor een beagle die de kat van de buren op het spoor zit – indien nodig graaft hij zich een weg naar de vrijheid. Vermijd verveling, zodat je trouwe viervoeter niet op domme gedachten komt.

Ondanks alle zachtaardigheid is de beagle geen hond voor beginners. Bij het karakter van de beagle komt de werk- en jachthond altijd naar voren, daarom heb je ervaring, assertiviteit en veel geduld nodig bij de opvoeding. De belangrijkste les: de hond moet luisteren als hij geroepen wordt – onmiddellijk naar zijn naam luisteren en bij je terugkomen wanneer jij dat wilt – hoe goed de geur die hij op het spoor is ook ruikt.

Verzorging van de beagle

Hoewel de korte vacht van de beagle niet veeleisend is en af en toe borstelen voldoende is en de beagle indien nodig een douche met hondenshampoo moet nemen, moet je speciale aandacht besteden aan de oorverzorging. De hangende oren zijn vatbaar voor ontstekingen.

Let ook op de slanke lijn van je beagle: de eeuwig hongerige viervoeter heeft de neiging om te zwaar te zijn, wat moet worden gecompenseerd met voldoende lichaamsbeweging. Afhankelijk van de grootte van de hond ligt het gewicht van een volwassen beagle tussen de 10 en 18 kilo. Je moet ook regelmatig de nagels controleren en indien nodig inkorten. Beagles kunnen ongeveer 15 jaar oud worden.

Bij ons vind je de beste producten voor je beagle!

Naar de hondenproducten

Profiel Beagle

Ras
Beagle
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Honden, bloedhonden en aanverwante rassen
Grootte
33 tot 40 centimeter schouderhoogte
Gewicht
9 tot 18 kilogram (gemiddeld 10 kilogram)
Anatomie
Compact, gespierd, hoog aangezet, dikke staart
Ogen
Donkerbruin of hazelnootbruin met een zachte uitdrukking
Oren
Laag geplaatste slappe oren
Vacht en kleur
Structuur dicht en waterafstotend; van zwart-wit-bruine kleur of tweekleurig in wit met bruine, rode of citrustonen
Kenmerken
Uiterst vriendelijk karakter; bourgondiër
Karakter
Goedmoedig en vriendelijk, beweegt graag
Verzorging
Gemakkelijk te verzorgen; afborstelen, af en toe kort spoelen en inwrijven
Gezondheid
Aanleg voor schijf-, gewrichts- en oogaandoeningen

Vind de juiste producten voor je beagle

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren