Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Chowchow - "leeuwenhond" met blauwe tong

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Chow Chow hond met leeuwenmanen

Dit hondenras kan terugkijken op een lange geschiedenis - en het lijkt bijna alsof het er trots op is. Rust en terughoudendheid, maar ook loyaliteit en waakzaamheid kenmerken de aard van de chowchow. Hij heeft veel beweging nodig en hecht zich het liefst aan een verzorger.

Loading...

Aziatische roots

De chowchow is een van de oudste hondenrassen ter wereld en komt oorspronkelijk uit Azië – zoveel is zeker. Maar of hij uit China of Mantsjoerije komt, is nog niet duidelijk vastgesteld. De oudste beelden en figuratieve voorstellingen van het ras gaan terug tot de tijd van de Chinese Han-dynastie (206 voor Christus tot 220 na Christus). De chowchow was misschien wel de favoriete hond van de Chinese keizer.

De viervoeter kwam aan het einde van de 18e eeuw met zijn weelderige vacht naar Europa. Maar hij werd pas in de jaren twintig van de 20e eeuw bekend onder de naam “Canton Dog”, omdat zijn voorouders uit Canton kwamen.

Karakter van de chowchow

De chowchow kenmerkt zich door een heel bijzonder karakter: Hij is ongelooflijk trots en straalt een bijna stoïcijnse rust uit. Hij is loyaal aan zijn eigenaar zonder zich te onderwerpen. Aan de andere kant is hij schuw tegenover vreemden en vaak afwijzend. Vanwege zijn waakzaamheid is hij een uitstekende waakhond.

De chowchow trekt zich graag terug en wordt gezien als vrij serieus. Hondentrucs of apporteerspelletjes zijn niets voor hem. Om deze reden is het geen geschikte speelkameraad voor kinderen.

Het opvoeden en houden van de chowchow

De chowchow heeft een eigen mening: Je moet hem respecteren, maar door een consequente en liefdevolle opvoeding moet je hem ook duidelijk maken wie uiteindelijk de beslissingen zal nemen. Een goede socialisatie met mensen en soortgenoten is erg belangrijk voor dit hondenras, omdat de verlegen honden anders altijd achterdochtig blijven tegenover vreemden.

De hond met de “leeuwenkop” hecht graag aan één persoon, maximaal twee. Wat hij niet leuk vindt, is haast: naast joggers en fietsers rennen is hem een gruwel; in plaats daarvan houdt hij van lange, contemplatieve wandelingen waarbij hij rustig zijn neus kan volgen. Zelfs met hondensporten kom je met de meeste honden van dit ras niet ver.

Naast alle gezelligheid heeft de chowchow ook een sterk jachtinstinct. Laat je trouwe viervoeter daarom alleen los in het veld lopen als hij zich goed gedraagt.

Een close-up van een Chow Chow

Verzorging van de chowchow

Om klitten van de dikke vacht te voorkomen, kun je je chowchow het beste dagelijks borstelen. Het belangrijkste is daarbij de vacht achter de oren en op de kraag, want hier kan het haar bijzonder gemakkelijk klitten.

Bijzonderheden van de chowchow

De chowchow is vatbaar voor huid- en oogziekten. Problemen worden vooral veroorzaakt door de vele huidplooien in de nek, die snel ontstoken raken en daarom regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt moeten worden. In de afgelopen jaren zijn fokkers anders gaan denken: er is een trend waarneembaar naar lichtere, minder gerimpelde honden. Adressen van verantwoordelijke fokkers kunnen worden verkregen bij de Chow-Chow Club in Duitsland of de non-profit General Chow-Chow-Club  (ACC), de oudste stamboekvereniging voor het hondenras.

Bij ons vind je de beste producten voor je chowchow!

Naar de hondenproducten

Profiel Chowchow

Ras
Chowchow
Oorsprong
China
Classificatie
Waak- en gezelschapshond
Grootte
48 tot 56 centimeter schofthoogte (reuen), 46 tot 51 centimeter schofthoogte (teven)
Gewicht
20 tot 32 kilogram
Anatomie
Kort en compact
Ogen
Donkere, ovale ogen
Oren
Kleine, ver uit elkaar geplaatste puntige oren
Vacht en kleur
Twee soorten: lang- en kortharig; kleuren: zwart, rood, wit, blauw, reebruin, crèmekleurig, dikke manen of bontkraag om de nek
Kenmerken
Blauwe tong
Karakter
Waakzaam, eigenwijs, kalm, loyaal
Verzorging
Dagelijks borstelen en regelmatige controle van de huidplooien in de nek
Gezondheid
Neiging tot huid- en oogziekten
Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren