• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje
  • Gratis verzending vanaf € 49
  • Gratis retour binnen 30 dagen

Bordercollie: Einstein op vier poten

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een Boder Collie springt door het water

Als workaholic onder de honden heeft de bordercollie absoluut een taak nodig, anders zoekt hij er een. Soms proberen bordercollies die te weinig te doen hebben om fietsers, kinderwagens of kinderen te “bewaken” in een speeltuin. Maar als de intelligente hond genoeg te doen heeft en kan trainen, is hij een geweldige vriend die je veel plezier zal bezorgen.

Loading...

Een echte topper

Herdershondenwedstrijden zijn in de jaren 1870 op het platteland van Engeland ontstaan. De lokale herders werden hierdoor gemotiveerd en hechtten veel waarde aan slimheid en talent bij het fokken van hun honden. Het uiterlijk van de honden was van ondergeschikt belang, hun kwaliteiten als vierpotige kuddeleiders stonden op de voorgrond. Bordercollies werden al snel systematisch gefokt. De stamvader was de reu “Old Hemp”, wiens nakomelingen kampioen werden bij de wedstrijden.

Het ras kwam in de jaren zeventig van de twintigste eeuw naar Duitsland en geniet sindsdien een grote populariteit als herdershond en als vrijetijdshond. De naam van de bordercollie gaat terug naar de streek van herkomst, het grensgebied tussen Schotland en Engeland. Aan de andere kant zijn er nauwelijks grenzen aan de kleuren van de bordercollies: veel kleuren en combinaties zijn toegestaan, de vacht mag echter niet overwegend wit zijn. Met een schouderhoogte tot 58 centimeter voor reuen en 50 centimeter voor teven, is de bordercollie flink kleiner dan zijn naamgenoot, de langharige collie.

Kenmerken van de bordercollie

Naast zijn onuitputtelijke werklust inspireert de bordercollie met andere kenmerken: hij is speels, pittig, attent, beminnelijk en loyaal. Dankzij zijn hoge intelligentie kan hij uitstekend getraind worden en leert hij snel moeilijke trucs. Een dominante eigenschap is zijn uitgesproken herdersinstinct, dat naast het daadwerkelijke gebruik in de landbouw problematische eigenschappen kan aannemen bij onderbenutte dieren. Een specialiteit van bordercollies is zijn voorkeur voor water en modder, ze vinden het heerlijk om erin te ravotten.

Het opvoeden en houden van bordercollies

De opvoeding van een bordercollie moet consistent zijn en zowel sportieve als intellectuele activiteiten omvatten. Geef de hond minimaal 3 tot 4 uur per dag aandacht. Als hij het druk heeft zal de bordercollie je in verrukking brengen en je gemakkelijk laten leiden met zijn aanhankelijkheid en intelligentie. Hij is de juiste partner voor sportieve mensen die graag met hun hond rondlopen. Houd er rekening mee dat lichaamsbeweging niet een ontspannen wandeling betekent: deze hond heeft actie nodig! Dit actieve ras doet graag Agility en Obedience-sport. Door zijn grote werkdrang en onrust is de bordercollie maar gedeeltelijk geschikt als gezellige gezinshond. Bij het trainen is het raadzaam om te focussen op concentratie en wennen aan de omgeving om het dier wat te kalmeren. Vanwege de activiteit van de bordercollie is het niet diervriendelijk om ze in een appartement te houden. Een huis met toegang tot een tuin is ideaal.

Een Border Collie liggend op een weide

Verzorging van de bordercollie

De vacht van de bordercollie is gemakkelijk te verzorgen; regelmatig borstelen en controleren op klitten is voldoende. Verwijder knopen in de vacht voorzichtig met een metalen kam. Incidentele corrigerend bijknippen op de lange vachtgebieden kan nodig zijn. Omdat bordercollies echte waterratten zijn, gaan ze op eigen kracht naar zwemplekken. Alleen bij grove vervuiling en in noodgevallen was je ze in de badkuip. Hun vacht is praktisch zelfreinigend.

Bij ons vind je de beste producten voor je bordercollie!

Naar de hondenproducten

Profiel Bordercollies

Ras
Bordercollie
Oorsprong
Groot-Brittannië (Engeland/Schotland)
Classificatie
Werkhonden en herdershonden
Grootte
Reu 48 tot 58 centimeter schouderhoogte - teef 46 tot 50 centimeter schouderhoogte
Gewicht
Reu 15 tot 21 kilogram - teef 13 tot 19 kilogram
Anatomie
Gespierd, flexibel, lengte overtreft hoogte
Ogen
Bruin (met kleurvariant Blue Merle: blauw)
Oren
Middelgroot, rechtop, naar voren gekanteld
Vacht en kleur
Kort haar of halflang met manen, oren, staart en bovenste helft pootjes, dikke ondervacht, weerbestendige bovenvacht; veel kleurvariaties, nooit overwegend wit
Kenmerken
Uitgesproken herdersinstinct en zeer actief, houdt van water en modder
Karakter
Actief, pittig, gevoelig, aanhankelijk, gehoorzaam, intelligent
Verzorging
Regelmatig borstelen, alleen in uitzonderlijke gevallen baden
Gezondheid
Soms vatbaar voor oogziekten, epilepsie en MDR1-defecten (geneesmiddelintolerantie zoals ivermectine-bevattende geneesmiddelen); let er bij het fokken op dat er geen Merle-honden worden gekruist

Vind de juiste producten voor je bordercollie

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren