• Winkels
  • Mijn bestellingen
  • Verlanglijst
  • Winkelmandje

Golden retriever - trouwe slimmerik uit Schotland

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een golden retriever staat in het park

Ben je op zoek naar een hond met een vriendelijk karakter die zowel gehoorzaam als niet schuw is en met wie je sportieve activiteiten kunt ondernemen? Dan is de Golden retriever voor jou de perfecte keus: de retriever is een van de meest populaire rashonden geworden. En terecht: in een Golden retriever vind je een intelligente, trouwe en lieve viervoeter.

Loading...

Voltreffer: van apporteerhond tot agility-fan

Met de ontwikkeling van vuurwapens konden jagers wild over lange afstanden doden. Dit veranderde de vereisten voor hun honden: de dieren moesten nu prooien veilig en over grotere afstanden ophalen. Zo kwam hét moment van de Golden retriever, dat we te danken hebben aan de fokinspanningen van de Schotse baron Tweedmouth vanaf 1864. De edelman kruiste Wavy-Coated retrievers, Tweed Water spaniël en Ierse setters. De Golden retriever dankt zijn talent voor apporteren aan deze voorouders. De Golden retriever is sinds 1913 een officieel erkend ras. Zijn ijver en intelligentie maken hem tot een gewilde collega bij politie, hulpdiensten en drugsrechercheurs. Dankzij zijn vriendelijke, mensgerichte karakter is hij een geweldige therapiehond en gezelschapshond bij het werken met hulpbehoevenden.

Karakter van de Golden retriever

Hij vertoont meestal geen agressie of angst: Het karakter van de Golden retriever onderscheidt zich door openheid en vriendelijkheid. De hond heeft ook uitermate goed contact met soortgenoten. Bovendien is er een sterke wil om mensen te plezieren. De Golden retriever bereikt dit niet alleen door zijn liefdevolle vertrouwelijkheid, maar ook door zijn enthousiasme voor werk en zijn bereidheid om ondergeschikt te zijn. Zelfs mensen die voor het eerst een hond hebben, kunnen goed met hem opschieten. De Golden retriever is echter niet geschikt als beschermhond vanwege zijn gebrek aan scherpte. Een klein minpuntje is zijn gulzigheid.

Het opvoeden en houden van de Golden retriever

De grootte van de Golden retriever varieert, afhankelijk van het geslacht, tussen de 51 en 61 centimeter schouderhoogte. Het is dus een middelgrote hond die ruimte nodig heeft. Dagelijks lange wandelingen en sportieve uitdaging zijn verplicht. Het is bovendien ideaal als jouw Golden retriever vrije toegang heeft tot de tuin of terrein. Je traint de Golden retriever met liefdevolle consistentie om het jachtinstinct van de hond in goede banen te leiden. Je maakt uitgebreid kennis met zijn natuurlijke talenten bij apporteerspelletjes en agility-sport. Om de intelligentie van de hond te stimuleren en zijn speelinstinct te gebruiken, heb je een gevarieerd assortiment aan apporteer– en actiespeelgoed nodig. Het is raadzaam om, als je onderweg bent, een handdoek mee te nemen: de Golden retriever is een echte waterrat en als hij water ziet, moet hij erin.

Een Golden Retriever rent door een weiland

Verzorging van de Golden retriever

Verzorging van de vacht van de Golden retriever is eenvoudig. Borstel je hond een keer per week, maar tijdens de vachtwisseling dagelijks. Ook oren en tanden moeten met zorg worden verzorgd, om ontstekingen te voorkomen. Door zijn ondervacht is de hond redelijk goed bestand tegen kou, maar zomerse hitte kan vermoeiend voor hem zijn. Golden retrievers hebben een gezonde eetlust en hebben neiging tot overgewicht met als gevolg bijvoorbeeld artrose. In de afgelopen jaren is de Golden retriever een modehond geworden. Door de toegenomen vraag wordt er helaas steeds meer onzorgvuldig gefokt. Kies dus een gerenommeerde fokker. De gemiddelde levensverwachting van een gezonde Golden retriever is elf jaar.

Bij ons vind je de beste producten voor jouw Golden retriever!

Naar de hondenproducten

Profiel Golden Retriever

Ras
Golden Retriever
Oorsprong
Groot-Brittannië
Classificatie
Apporteerhonden
Grootte
Reuen 56 tot 61 centimeter schouderhoogte - teven 51 tot 56 centimeter schouderhoogte
Gewicht
Reuen 30 tot 40 kilogram - teven 25 tot 35 kilogram
Anatomie
Harmonieus en goed geproportioneerd, sterke botten
Ogen
Donker, lieve uitdrukking
Oren
Middelgroot, op ooghoogte en vallend
Vacht en kleur
Weerbestendige vacht, plat of gegolfd met een dikke ondervacht en vacht op poten en staart; goudkleurige tinten
Kenmerken
Houdt van water, verhaart het hele jaar door in lichte mate
Karakter
Vriendelijk, vertrouwend, bereid om te werken
Verzorging
Borstel wekelijks, dagelijks tijdens de rui
Gezondheid
Neiging tot overgewicht, artrose, afhankelijk van het fokprogramma vatbaar voor epilepsie, hypothyreoïdie en voedselallergieën

Vind de juiste producten voor je Golden retriever

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren