Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Golden retriever - trouwe slimmerik uit Schotland

21.02.2024 - Leestijd: 8 minuten

Een golden retriever staat in het park

Ben je op zoek naar een hond met een vriendelijk karakter die zowel gehoorzaam als niet schuw is en met wie je sportieve activiteiten kunt ondernemen? Dan is de golden retriever voor jou de perfecte keuze: de retriever is een van de meest populaire rashonden van het land geworden. En terecht: in een golden retriever vind je een intelligente, trouwe en lieve viervoeter.

Loading...

Voltreffer: van apporteerhond tot agility-fan

Met de ontwikkeling van vuurwapens konden jagers wild over lange afstanden doden. Dit veranderde de vereisten voor hun honden: de dieren moesten nu prooien veilig en over grotere afstanden ophalen. Zo kwam hét moment van de golden retriever, dat we te danken hebben aan de fokinspanningen van de Schotse baron Tweedmouth vanaf 1864. De edelman kruiste wavy-coated retrievers, tweed water spaniels en Ierse setters. De golden retriever dankt zijn talent voor apporteren aan deze voorouders. De golden retriever is sinds 1913 een officieel erkend ras. Hij behoort tot FCI Groep 8, Sectie 1 van de retrievers. Zijn werkijver en intelligentie maken hem tot een gewilde collega bij politie, hulpdiensten en drugsrechercheurs. Dankzij zijn vriendelijke, mensgerichte karakter is hij een geweldige therapiehond en gezelschapshond bij het werken met hulpbehoevenden. Maar de golden retriever vindt ook zijn doel als trouwe en liefdevolle gezinshond en is even toegewijd aan elk gezinslid.

Karakter en temperament: Is een golden retriever een hond voor beginners?

Hij vertoont meestal geen agressie of angst: Het karakter van de golden retriever onderscheidt zich door openheid en vriendelijkheid. De hond heeft ook een uitermate goed contact met soortgenoten. Bovendien is er een sterke wil om mensen te plezieren. De golden retriever bereikt dit niet alleen door zijn liefdevolle vertrouwelijkheid, maar ook door zijn enthousiasme voor werk en zijn bereidheid om ondergeschikt te zijn. Zelfs mensen die voor het eerst een hond hebben, kunnen goed met hem werken. De golden retriever is echter niet geschikt als beschermhond vanwege zijn gebrek aan scherpte. Een klein minpuntje is zijn gulzigheid. Dankzij zijn uitgebalanceerde karakter reageert de golden retriever zelden hectisch en nerveus. Juist deze eigenschappen maken het hem mogelijk zich precies op zijn taken te concentreren. Daarbij komt nog zijn buitengewoon sterke leervermogen. Als therapiehond, blindengeleidehond of als speurhond voor de politie kan hij zijn intelligentie en gehoorzame aard dus optimaal uiten. Binnen het gezin krijg je een vrolijke en trouwe hond die je niet zo snel uit het lood slaat. Met het juiste leiderschap vertoont de golden retriever geen grote dominantiegedrag of rangconflicten. Zijn geduldige en speelse karakter maken hem tot een ideale gezinshond. En toch geldt: een hond is geen speelgoed of een vierpotige babysitter. Elk dier heeft zijn eigen behoeften en kinderen moeten vanaf het eerste moment leren hiermee rekening te houden.

Profiel Golden Retriever

Ras
Golden Retriever
Herkomst
Groot-Brittannië
Classificatie
Retrievers
Grootte
Reu 56 tot 61 cm schofthoogte – Teef 51 tot 56 cm schofthoogte
Gewicht
Reu 30 tot 40 kg – Teef 25 tot 35 kg
Lichaamsbouw
harmonieus en goed geproportioneerd, stevige botten
Ogen
Donker, lieve uitdrukking
Oren
Middelgroot, op ooghoogte en vallend
Vacht en kleur
Weerbestendige vacht, plat of gegolfd met een dikke ondervacht en vacht op poten en staart; goudkleurige tinten
Speciale kenmerken
houdt van water, verhaart licht het hele jaar door
Karakter
Vriendelijk, vertrouwend, bereid om te werken
Verzorging
wekelijks borstelen, dagelijks tijdens de rui
Gezondheid
Neiging tot overgewicht, artrose, afhankelijk van het fokprogramma vatbaar voor epilepsie, hypothyreoïdie en voedselallergieën

Hoeveel beweging heeft een golden retriever nodig?

Dagelijks lange wandelingen en sportieve uitdagingen zijn verplicht om het liefdevolle en evenwichtige karakter van de golden retriever te behouden. De intelligente en hardwerkende hond heeft zowel mentale als lichamelijke uitdagingen nodig. Die vindt hij bijvoorbeeld in hondensporten als agility, flyball of gehoorzaamheid. Om de intelligentie van de hond te stimuleren en zijn spelinstinct te oefenen, heb je een gevarieerd aanbod aan apporteer- en actiespeelgoed nodig. Zoek- en speurspelletjes zijn een welkome afwisseling. Het is raadzaam om, als je onderweg bent, een handdoek mee te nemen: de golden retriever is een echte waterrat en als hij water ziet, moet hij erin. Dit ras werd immers in de 19de eeuw gebruikt, vooral voor de jacht op eenden en gevogelte. Het hele jaar door in het koele water springen was onvermijdelijk om de gedode vogels uit het water te halen.

Hoe oud wordt een golden retriever?

Een gezonde golden retriever heeft een levensverwachting van gemiddeld elf jaar. Hoe oud een golden retriever uiteindelijk wordt, is niet goed te voorspellen. Er zijn zeker exemplaren die langer leven dan elf jaar of eerder overlijden door ziekte. Wetenschappers ontdekten dat obesitas de levensverwachting van dieren met ongeveer 20 procent vermindert. Voor dit onderzoek bestudeerden ze labrador retrievers en ontdekten dat de gemiddelde levensverwachting van honden met een normaal gewicht ongeveer twee jaar langer was dan die van honden met obesitas. Dus als je de levensverwachting van je Golden Retriever positief wilt beïnvloeden, ondersteun hem dan om zijn ideale gewicht zijn hele leven te behouden. Dit geldt ook als je besluit een golden retriever-kruising te nemen. De kruising golden retriever-labrador is populair. Dit type golden retriever-kruising wordt ook wel een „Goldador“ genoemd.

Opvoeding en houden van een golden retriever

De grootte van de golden retriever varieert, afhankelijk van het geslacht, tussen de 51 en 61 centimeter schofthoogte bij een gewicht van 25 tot 35 kg. Het is dus een middelgrote hond die ruimte nodig heeft.
Het is ideaal als jouw golden retriever vrije toegang heeft tot de tuin of het terrein, niet lang alleen wordt gelaten en een nauwe band met zijn mens kan opbouwen. Als je deze hond ziet als waakhond voor huis en erf, dan heb je het met dit ras helaas bij het verkeerde eind. Vreemdelingen ontmoet hij met dezelfde positieve openheid als soortgenoten en andere dieren. Daarom is hij helemaal niet geschikt om in een kennel te worden gehouden.
Je traint de golden retriever met liefdevolle consistentie om het jachtinstinct van de hond in goede banen te leiden. Ondanks zijn vriendelijke karakter is het belangrijk om de golden retriever vanaf jonge leeftijd consequent te trainen. Zo creëer je de basis voor een harmonieus samenleven met je hond. Je maakt uitgebreid kennis met zijn natuurlijke talenten bij apporteerspelletjes en agility-sport.

Voeding van de golden retriever

Ondanks zijn sportieve en actieve karakter is de golden retriever vatbaar voor overgewicht en obesitas. Aangezien overgewicht bekend staat als vergif voor de gewrichten en gezondheid, moet u ervoor zorgen dat je hond een gebalanceerd dieet krijgt. Omdat dit ras als bijzonder vraatzuchtig is, moet je je pup duidelijk maken dat bedelen en onbedoeld foerageren in het veld absoluut taboe is. Dit voorkomt dat je golden retriever-puppy overtollige kilo’s ophoopt, wat schadelijk kan zijn voor zijn gezondheid naarmate hij ouder worden. Trainingssnacks en traktaties moeten altijd van het dagelijkse rantsoen worden afgetrokken.

Verzorging van de golden retriever

Dit ras heeft een rechte of golvende, waterafstotende vacht. Voor de vachtkleur is elke tint van goud of crème toegestaan, en wat witte haren op de borst van de golden retriever zijn aanvaardbaar. Verzorging van de vacht van de golden retriever is eenvoudig. Borstel je hond een keer per week, maar tijdens de vachtwisseling dagelijks. Ook oren en tanden moeten met zorg worden verzorgd, om ontstekingen te voorkomen. Door zijn ondervacht is de hond redelijk goed bestand tegen kou, maar zomerse hitte kan vermoeiend voor hem zijn. Golden retrievers hebben een gezonde eetlust en hebben neiging tot overgewicht met als gevolg bijvoorbeeld artrose. In de afgelopen jaren is de Golden retriever een modehond geworden. Door de toegenomen vraag wordt er helaas steeds meer onzorgvuldig gefokt. Zorg er dus voor dat je een gerenommeerde fokker kiest als je op zoek bent naar een golden retriever-puppy.

chiot golden retriever couché dans l'herbe

Waar moet je op letten als je een golden retriever wilt kopen?

Gezien het vriendelijke uiterlijk, de geweldige persoonlijkheidskenmerken, de intelligentie en liefdevolle aard van de golden retriever, is het niet verwonderlijk dat het een modehond is geworden. Maar wanneer de vraag groot is, neemt het aantal onzorgvuldige en dubieuze fokkers toe om het populaire ras zo snel en winstgevend mogelijk op de markt te brengen. Een goede fokker van golden retrievers daarentegen toont verantwoordelijkheid en oprechte interesse in de nieuwe baasjes van zijn pups. Wees dus niet verbaasd als hij je wat vragen stelt. Hij wil er tenslotte gewoon zeker van zijn dat het straks goed gaat met zijn puppy’s. Dekken met alleen gezonde ouders, een aankoopcontract en een gezondheidscontrole met inentingen zijn standaard. Bezoek de golden retriever-pup een paar keer voordat je hem mee naar huis neemt, vraag om de ouderdieren te zien en stel de fokker al je vragen. Krijg ook een goed beeld van de fokkerij en de socialisatie van de dieren. De stofzuiger, een halsband, kinderen, vreemde mensen en autorijden mogen voor de pups niets nieuws zijn.

En nog iets om rekening mee te houden: Zoals bij de labrador retriever, de bordercollie en de Australische herder en vele andere werkhondenrassen, zijn er ook bij de golden retriever twee foklijnen. De lichtere en sportievere werklijn richt zich op de prestaties van de dieren en is met name geschikt voor de jacht en de hondensport. De showlijn is rustiger, evenwichtiger van geest en compacter en zwaarder van lichaamsbouw. De fokkers van deze lijn richten zich niet alleen op succes op shows maar ook op de karaktereigenschappen van een loyale en liefhebbende gezinsgenoot zonder uitgesproken apporteer- of jachtinstinct.

Hoeveel kost een golden retriever?

Als je een golden retriever wilt kopen, kun je bijvoorbeeld eens kijken in een dierenasiel of contact opnemen met een gerenommeerde fokker. Gerenommeerde fokkers vragen gemiddeld 1000 tot 2500 euro voor rashonden, al kan de prijs per ras en fokker verschillen. Voor een hond uit een dierenasiel daarentegen betaal je alleen een zogenaamde beschermingsbijdrage, die gemiddeld 200 tot 300 euro bedraagt. Belangrijker dan de prijs voor een golden retriever is echter dat hij afkomstig is van een verantwoorde, betrouwbare bron.

Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren