Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen
-10% voor nieuwe klanten Bespaar 5% met Friends
Gratis verzending vanaf € 49
Gratis retour binnen 30 dagen

Dalmatiërs - gevoelige atleten met veel charme

15.05.2023 - Leestijd: 3 minuten

Een dalmatiër rent door de wei

Met zijn gevlekte vacht is de Dalmatiër een opvallende verschijning. Maar dit hondenras scoort niet alleen met zijn exclusieve uiterlijk: als elegante en intelligente hond is de dalmatiër een goed sportmaatje en trouwe vriend. Dat het een nerveus en gecompliceerd hondenras zou zijn, is een vooroordeel. Als je aan zijn eisen voldoet, is de dalmatiër een sportieve en gevoelige metgezel.

Loading...

Historische voorouders

De exacte oorsprong van de dalmatiër is onduidelijk. Oude Babylonische en Egyptische afbeeldingen tonen gevlekte honden, verdere sporen leiden naar de regio Dalmatië in het huidige Kroatië. De optisch spectaculaire honden waren aanvankelijk wijdverspreid in aristocratische kringen en werden sporadisch gebruikt als jachthonden. Hun opvallende vacht was echter niet goed als camouflage bij het besluipen. De dalmatiër diende voornamelijk als begeleiderhond van koetsen: de dieren escorteerden wagens. Geen wonder dat Dalmatiërs tot op de dag van vandaag hardnekkige langeafstandslopers zijn. Fokrichtlijnen werden voor het eerst vastgesteld in 1880 in Engeland.

Karakter van de dalmatiër

De gevlekte viervoeter is een en al energie en heeft een goede antenne voor de gemoedstoestand van zijn baasje. Dat maakt hem een prettige gezelschapshond die ook uitstekend is als therapiehond. Dankzij zijn vriendelijke aard kan hij goed met mensen overweg, is hij aanhankelijk en houdt soms evenveel van knuffelen als een kat. Naast deze genegenheid heeft hij uitbundige energie. Het karakter van de dalmatiër komt ook tot uiting in zijn hoge intelligentie: hij leert snel trucs en geniet van uitgebreide speeleenheden.

Het opvoeden en houden van de dalmatiër

Om een dalmatiër met succes groot te brengen, heb je geduld en een sterke persoonlijkheid nodig. Ondanks zijn menselijke band heeft de dalmatiër een uitgesproken zelfstandigheid en wil hij zijn zin krijgen. Daarom is consistentie vereist, dubbelzinnigheden in de dominantie mogen niet ontstaan.

Dalmatiërs zijn echter ook erg gevoelig en worden koppig als ze beledigd zijn, wanneer ze vinden dat ze oneerlijk zijn behandeld. Positieve aanmoediging en complimentjes zijn nuttiger dan een uitbrander en dwang. Dalmatiërs zijn gewoontedieren en zijn gevoelig voor veranderingen in de dagelijkse routine. De hond moet daarom altijd worden betrokken bij de dagelijkse activiteiten van zijn menselijke roedel.

Omdat ze oorspronkelijk zijn gefokt als loophonden zijn dalmatiërs ideale metgezellen voor sportieve mensen: de dieren rennen enthousiast langszij joggers, ruiters en fietsers, houden van Agilityspelletjes en spoorzoeken. Om je hond in evenwicht te houden, moet hij zijn energie kunnen uitleven. Gezien zijn grootte stelt de dalmatiër bepaalde eisen aan de ruimte. Het is daarom sterk af te raden ze in een klein appartement of in een kennel te houden. Dalmatiërs hebben een sterk beschermend instinct. Om ervoor te zorgen dat dit niet verandert in ontevreden gedrag ten opzichte van andere dieren, moeten puppy’s worden gesocialiseerd door ze bij andere dieren te zetten.

Eine Nahaufnahme eines Dalmatiners.

Verzorging van de dalmatiër

De vachtverzorging is heel eenvoudig bij de dalmatiër: het beste borstel je je hond dagelijks met een rubberen kam. Omdat de dieren de neiging hebben om het hele jaar door te verharen, is het belangrijk om losse vacht regelmatig te verwijderen, omdat het haar moeilijk te verwijderen is van gestoffeerde meubels en textiel. Dalmatiërs hebben een gezonde eetlust, daarom moet je in de gaten houden hoeveel calorieën ze binnen krijgen.

Hoe minder de pigmentatie van een dalmatiër, hoe groter de kans op erfelijke doofheid. Kies je dier – en dit geldt voor elk hondenras – bij een gerenommeerde fokker.

Bij ons vind je de beste producten voor je dalmatiër

Naar de hondenproducten

Profiel Dalmatiër

Ras
Dalmatiër
Oorsprong
Waarschijnlijk Kroatië
Classificatie
Honden, bloedhonden en aanverwante rassen
Grootte
Reuen 56 tot 62 centimeter schouderhoogte - teven 54 tot 58 centimeter schouderhoogte
Gewicht
Reuen 27 tot 32 kilogram, teven 24 tot 28 kilogram
Anatomie
Gemiddelde lengte, atletisch
Ogen
Bruin of amber, blauwe ogen zijn een uitsluitingscriterium voor fokkers
Oren
Hangoren
Vacht en kleur
Structuur kort, dicht en hard; karakteristiek zwart of leverbruin stippatroon op een witte achtergrond
Kenmerken
Puppy's worden geboren met een witte vacht, de vlekken verschijnen pas na ongeveer 14 dagen
Karakter
Pittig en sportief, flexibel, houdt van knuffelen en is gevoelig
Verzorging
Regelmatige vachtverzorging
Gezondheid
Vatbaar voor huid- en blaasproblemen, aanleg voor doofheid bij het fokken, genetisch enzymdefect, dieet met een laag purinegehalte nodig, voorzichtigheid met bepaalde medicijnen (avermectines), MDR1-defect
Loading...

Andere artikelen die je wellicht ook interesseren